Wethouder Ted Kok aan het woord in de Dorpskerk. Foto: Frank Vinkenvleugel
Wethouder Ted Kok aan het woord in de Dorpskerk. Foto: Frank Vinkenvleugel Frank Vinkenvleugel

Ambitieuze plannen voor centrum van Dinxperlo

Wonen

DINXPERLO - Woensdag 7 december was de presentatie van het voorlopig ontwerp door burgemeester en wethouders en het bouwteam in een volle Dorpskerk in Dinxperlo. Tijdens de perspresentatie, waar naast de Nederlandse pers ook veel Duitse pers aanwezig was, werd een toelichting op het voorlopig ontwerp gegeven. Daarna volgde de openbare presentatie.

Door Marijke Verschoor-Boele

In de afgelopen maanden vonden er meedenkavonden over de herinrichting van het centrum, de Allee en de Heelweg in Dinxperlo plaats.
Tijdens deze avonden sprak het bouwteam, bestaande uit Dusseldorp Infra, Sloop en Milieutechniek, Okra Landschapsarchitecten en de gemeente Aalten, met inwoners, ondernemers en belangstellenden over de herinrichting van de openbare ruimte in deze drie gebieden.

Voorlopig ontwerp
Op basis van de inbreng is een eerste schetsontwerp gepresenteerd. Deze schets is nu uitgewerkt tot een voorlopig ontwerp. De openbare ruimte in het centrum, de Allee en de Heelweg wordt vernieuwd en krijgt een toekomstbestendige inrichting.
Na een inleiding door wethouder Ted Kok en door de tweede burgemeester van Stadt Bocholt, mevrouw Gudrun Koppers, die de samenwerking met de gemeente Aalten roemde, volgde de presentatie door Wim Voogt van Okra landschapsarchitecten.

Grensdorp Dinxperwick
Samen met Suderwick vormt Dinxperlo een aantrekkelijk grensdorp, voor bewoners én voor bezoekers. In het ontwerp is meer ruimte voor ontmoeten en verblijven in een groene en gezonde leefomgeving. In de openbare ruimte wordt de grenslijn zichtbaar en beleefbaar en worden de verhalen van het grensdorp verbeeld. De goede bereikbaarheid van het centrum blijft behouden en de verkeersveiligheid wordt vergroot.

Huiskamer van het dorp
Rondom de kerk en op het Prins Clausplein ontstaat een nieuwe huiskamer voor het dorp. Hiervoor wordt het gebied aanzienlijk vergroend. Door bomen en beplanting langs de straten en op het Prins Clausplein toe te voegen, biedt het ontwerp natuurlijke oplossingen voor het voorkomen van hittestress en wateroverlast.
De verkeerssnelheid gaat omlaag en er komt meer ruimte voor voetgangers en fietsers. Dit vergroot de veiligheid van weggebruikers en het verhoogt het wooncomfort van omwonenden.

Prins Clausplein
Het Prins Clausplein wordt grotendeels autovrij. Zo wordt het hart van Dinxperlo een aangename, groene, verblijfsplek. Het Grenslandmuseum en de dorpskerk worden visueel met de grens verbonden door een ‘grenselement’ met lichtlijn in de vloer. De weekmarkt blijft op dezelfde plek.
Evenementen kunnen in de toekomst deels op het plein en deels in de Hogestraat worden georganiseerd.
Het centrum blijft goed bereikbaar voor gemotoriseerd verkeer. Om de snelheid te verlagen, is het straatprofiel van de winkelstraten vlak uitgevoerd. Voor voetgangers is de vrije ruimte langs de winkels breder gemaakt. Parkeerplaatsen zijn zorgvuldig ingepast, waarbij eenzelfde aantal parkeerplaatsen terugkomt als er nu is.

Allee
In de Allee wordt de maximumsnelheid naar 30 kilometer per uur verlaagd om comfort en veiligheid voor omwonenden te vergroten. Er komt extra ruimte voor fietsverkeer en er komt aan één zijde van de straat een wadi om het regenwater op te vangen en te infiltreren.
De huidige overlastgevende hemelbomen worden vervangen door een grotere diversiteit aan bomen en sierbeplanting. Hierdoor ontstaat meer gelegenheid voor biodiversiteit en schaduw.

Heelweg
Ook op de Heelweg, waar Nederland en Duitsland samenkomen, gaat de maximumsnelheid omlaag. Zo wordt de Heelweg weer de nieuwe voorzijde van de beide dorpen. De trottoirs worden breder. Daarmee ontstaat ook ruimte om de grens over de gehele lengte van de weg zichtbaar te maken. Deze grenslijn zal een extra functie hebben als gidslijn voor de oudere bewoners van woonzorgcentrum Dr. Jenny en het Bültenhaus. Langs de lijn is ruimte voor het laten zien van bijzondere verhalen over deze plek.

Hoe nu verder?
“Dit project is een uniek project omdat er grensoverschrijdend samengewerkt wordt,” benadrukt Kok, “De wet- en regelgeving in Nederland en Duitsland is heel verschillend. De goede samenwerking met Bocholt maakt dat we dit aankunnen.”
Op basis van de reacties wordt eind maart 2023 het definitieve ontwerp gepresenteerd en neemt de gemeente Aalten voor de zomer van 2023 een besluit. Verwachting is dat in de loop van 2023 gestart kan worden. De totale herziening zal ongeveer 2,5 jaar duren, waarbij zoals Kok tot slot formuleerde: ”De uitvoering kent geen grenzen. Het dorp zal enige tijd een bouwput zijn, maar daarna heeft Dinxperlo een centrum dat klinkt als een klok!”
Na een afsluitend woordje van wethouder Erik Groters ging iedereen voorzien van het herinrichtingsplan en een potje Grenspoaltjes huiswaarts. Het voorlopig ontwerp is ook te bekijken op:


www.centrumdinxperlo.nl

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant