Wim Voogt aan het woord met rechts naast hem wethouder Ted Kok. Foto: Frank Vinkenvleugel
Wim Voogt aan het woord met rechts naast hem wethouder Ted Kok. Foto: Frank Vinkenvleugel

Definitief Ontwerp herinrichting Dinxperlo gepresenteerd

Wonen

DINXPERLO – Het centrum rond de Dorpskerk, de Allee en Heelweg worden opnieuw ingericht. Dinsdagavond werd in de Dorpskerk het Definitief Ontwerp (DO) gepresenteerd. Meer eenheid, meer groen, beter waterbeheer en inspelen op hitte in de toekomst, meer sfeer in de avond door betere aanlichting en meer accenten op het functioneren als grensdorp. Als het even meezit kan na de bouwvakvakantie begonnen worden met de herinrichting.

Door Reinier Kroesen

Op 7 december werd het Voorlopig Ontwerp (VO) voor centrumgebied Dinxperlo gepresenteerd. Wethouder Ted Kok van de gemeente Aalten vertelde dinsdagavond dat daar in totaal ongeveer 35 reacties op binnenkwamen. Instemmende berichten, toevoegingen, aanvullingen, bedenkingen. Meer detailvragen over plekken voor de stalling van fietsen, de invulling van groenvoorzieningen, verkeersveiligheid en het omgaan met bestaande kunstuitingen.

Centrumplan
Wim Voogt van OKRA Landschapsarchitecten, die het dorpsproject begeleidt, legde uit wat de uiteindelijke plannen zijn geworden. Om te beginnen het Prins Clausplein en de omliggende straten: Hogestraat, Kerkstraat , Raadhuisstraat en Kwikkelstraat. Zoals in zoveel plaatsen wordt het centrum gevormd door de kerk, met een eivormig gebied daaromheen. Dat gegeven vormt de basis voor de nieuwe opzet van de omgeving. Om de kerk komt een verhoging middels een hardstenen rand, het vlak tot aan de kerk wordt ingezaaid met gras. Op die rand komen houten zitbanken met leuningen en loungeplekken. Er worden op diverse plekken traptreden in die rand aangebracht, waar je ook weer op kunt gaan zitten. Zo ontstaat een gebied dat ‘De Huiskamer’ genoemd wordt. De horeca krijgt meer ruimte om zowel terrassen in de zon als schaduw te creëren. Organische gevormde vlakken met groen komen ook op andere plekken terug. De klinkerbestrating in het centrum krijgt een gele kleur, met wat rode accenten. Verderweg overheersen dan weer klinkers in hoofdzakelijk rode tinten. Door bomen en een diversiteit aan beplanting langs de straten en op het Prins Clausplein toe te voegen biedt het ontwerp natuurlijke oplossingen om hittestress en wateroverlast te voorkomen. Water wordt middels wadi’s afgevoerd en in een krattensysteem onder de grond opgevangen en gebruikt in droge perioden om te sproeien.

Plannen Allee en Heelweg
De Allee krijgt een nieuwe weginrichting, wordt veiliger voor fietsers en voorzien van grotere groenvlakken. Om verkeersveilige redenen worden alle kruisingen voorzien van een verhoogd plateau, om de snelheid te remmen. Aan het eind van het voorjaar worden daar de bomen gekapt. Rondom de Heelweg spelen andere zaken. Het is zowel de toegangsweg richting Suderwick als richting Dinxperlo. Er komen ‘hotspots’, twee rustkamers met bankjes en aan weerszijden staalplaten. Toegangen tot zowel Nederlands als Duits grondgebied. De Duits/Nederlandse grens wordt gemarkeerd met gele stenen, mogelijk met ledverlichte kruisvormige blokjes. Er is goed contact met Bocholt Stadt, om ook richting en mogelijk in Suderwick die stijl door te zetten. Men wil hier de snelheid verlagen en meer groen aanplanten. Er zijn plannen genoeg om de historische route te voorzien van artistieke uitingen. Geopperd is om fragmenten van het Dinxperlo’s volkslied of teksten van Hans Keuper te verwerken in de straat of op andere plekken. Het tonen van historische foto’s van grensverwikkelingen is ook een optie, veel moet nog nader uitgewerkt worden.
Marion Kresken van ontwerpburo IPV uit Delft gaf een uiteenzetting over de nieuwe verlichting. Ze betoogde dat de bestaande spots te fel en verblindend zijn. Er komt een lichtplan op vier niveaus. De Dorpskerk en het Grenslandmuseum worden meer gelaagd aangelicht vanaf verschillende hoogtes. Meer sfeervol met warm wit energiezuinig LED licht. Op de pleinen worden palen met moderne schemerlampkappen geplaatst. Het complete lichtplan is regelbaar: te dimmen, maar ook in te schakelen in verschillende kleurschakeringen. Wordt er een nationale titel behaald, kan Dinxperlo in een oranje gloed baden!
Wethouder Kok sloot de avond af met een vragenronde. Hij gaf aan dat de presentatie digitaal terug te kijken is en dat vanaf nu alle info ook online beschikbaar is. Tot 13 juni kan men nog inspreken. Op 19 juni vormt de gemeenteraad een oordeel, op 4 juli wordt het daadwerkelijke besluit genomen. Kok benadrukte dat de gemeente Aalten enthousiast is over de plannen, maar dat de financiële onderbouwing ook nog nader bekeken wordt. Na de bouwvak zou gestart kunnen worden, te beginnen met het Centrumgebied, daarna volgt de Allee, en als laatste de Heelweg. De herinrichting zal ongeveer 2,5 jaar in beslag nemen.

Wethouder Ted Kok.
Belangstellenden luisteren aandachtig.
Afbeelding

Advertenties doorgeplaatst vanuit De Band