Nick Wassink met zijn boek. Foto: PR

Nick Wassink met zijn boek. Foto: PR

Nick’s strijd tegen kanker

Zorg

AALTEN - Het is bijna twee jaar geleden dat Nick Wassink (23) kanker kreeg. Zijn ervaring en genezing heeft Nick opgeschreven in zijn boek Nick’s reis naar genezing. Hiermee neemt hij de lezer mee in zijn leven voor kanker tot zijn laatste chemo. “Het schrijven van het boek heeft me heel erg geholpen bij het omgaan met de ziekte.” Nu, bijna twee jaar later, gaat het goed met Nick en vertelt hij open over zijn genezing. 

Door Eva Schipper

Het boek begint met een beschrijving van het leven van Nick voordat hij de diagnose kreeg. “Ik hield enorm van sporten en deed de opleiding fysiotherapie in Enschede.” Toen Nick naar de huisarts ging en later naar het ziekenhuis kreeg hij slecht nieuws. “Ik had door de uitzaaiingen vijftig procent overlevingskans.” In een korte tijd kwamen veel dingen op Nick af, waaronder twee grote operaties en drie maanden chemo. “Ik ben iemand die niet tegen zijn verlies kan.” Daarom zag Nick de veertien maanden als een wedstrijd tegen kanker. Nick geeft aan nooit het vertrouwen in zijn eigen lichaam verloren te hebben.

“Het voelde echt als mijn lichaam en geest tegen kanker en niet mijn geest tegen mijn lichaam, zoals veel mensen met kanker dat wel voelen.” Daarnaast bleef Nick tijdens de chemo’s sporten. Hoe hij dat volhield? “Ik denk echt wilskracht. Ook in Enschede kon ik sporten op een hometrainer. Thuis heb ik veel gewandeld en gefietst. Zo fietste ik als het ware door mijn chemo heen.” 

Toen Nick kanker kreeg heerste ook de corona pandemie. Dit maakte alles extra spannend voor Nick. “Als ik een keer corona zou krijgen, dan was het eigenlijk klaar.” Door de lockdowns waren veel leuke dingen niet mogelijk. “Dat maakte de periode iets minder erg voor me, niemand kon immers leuke dingen doen.” Ook had Nick veel tijd om zijn gedachten en ervaringen op te schrijven. “Ik schreef mijn gedachten op in mijn blog op Facebook.” Daar kreeg hij zulke goede reacties op, dat hij bedacht een boek te gaan schrijven.

“Ik heb door de chemo zoveel alleen in het ziekenhuis gelegen dat ik veel nagedacht heb over mezelf.” Een voorbeeld hiervan is dat hij ging nadenken over wat hij later wilde worden. In het ziekenhuis heeft Nick het vak verpleegkunde met eigen ogen kunnen ervaren. “Eigenlijk was dit een soort omslagpunt. Ik zag dat een verpleegkunde erg snel hulp biedt in vergelijking tot fysiotherapie. Ook heb ik ervaren hoe fijn het is om een goede verpleegkundige te hebben.” Na veel gesprekken te hebben gevolgd met verpleegkundigen in het ziekenhuis wist Nick het zeker. Nick wilde graag verpleegkundige worden en geen fysiotherapeut. Tijdens zijn behandeling was hij zeer geïnteresseerd in verpleegkunde dat hij bijna alles zelf kon doen.

Na zijn behandeling in het ziekenhuis in Enschede koos Nick voor de opleiding verpleegkunde in Enschede. Op de vraag waarom hij na zo’n zware periode toch in het ziekenhuis in Enschede wil blijven, weet hij snel het antwoord: “Bij de pakken neer gaan zitten gaat niet helpen. Je kan er beter iets positiefs van maken en dat heb ik gedaan.” Vorig jaar, meteen na de chemo’s, is Nick begonnen aan zijn opleiding. “Door de chemokuren heb ik soms last van een chemobrein, waardoor ik me minder kan concentreren en slecht tegen veel prikkels kan.” Toch heeft Nick zijn propedeuse met een 7.5 gemiddeld behaald. 

Hoe zwaar het ook was, Nick bleef volhouden en positief denken. “Ik ben echt trots hoe we dit samen met mijn gezin gedaan hebben. We hebben het echt samen hartstikke goed gedaan.” Nu, twee jaar later, wil Nick anderen inspireren en het stigma dat aan kanker hangt veranderen. “Ik zou het echt fantastisch vinden om mensen te kunnen helpen met mijn boek.” Het boek is verkrijgbaar in de boekwinkels Messink en Prinsen, Meneer Kees en Primera. Ook verkoopt hij zijn boek via www.nicksreisnaargenezing.nl 

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant