Hapje eten tijdens de mantelzorgbijeenkomst. Foto: Waltraud Wensink

Hapje eten tijdens de mantelzorgbijeenkomst. Foto: Waltraud Wensink

Waltraud Wensink

Mantelzorgers zijn heel bijzonder

Zorg

DINXPERLO - Op 10 november, de Dag van de Mantelzorg, kreeg een groot aantal mantelzorgers van de gemeente Aalten een tegoedbon aangeboden en daarnaast kon men nog een keuze maken uit een ‘verwenactiviteit’ bestaande uit een uitgebreide lunch, een luxe High Tea of een dinerbuffet in Dinxperlo, Aalten of Bredevoort.

Door Waltraud Wensink

De gemeente noemt het ‘een kleine geste’, een mantelzorgcompliment, maar het wordt door de aanwezige mantelzorgers enorm gewaardeerd. De mantelzorgers zijn een belangrijke schakel tussen de professionele zorgverleners en de persoon die hulp of ondersteuning nodig heeft.
De gemeente Aalten heeft rond de 500 mantelzorgers die geregistreerd staan, maar het werkelijke aantal zal vele malen hoger liggen. Niet iedereen geeft zich op of wordt opgegeven bij de ‘mantelzorgondersteuning’. Mensen vinden het in heel veel gevallen vanzelfsprekend wat ze voor hun naaste doen. Of het nu om een je ouders, broer of zus, je kind of om de buren gaat: sommige taken worden vaak als vanzelfsprekend gezien.
Dat wil echter niet zeggen dat ze zo vanzelfsprekend zijn. Mantelzorgers zijn onmisbaar en juist heel bijzonder. Mantelzorgers cijferen zichzelf vaak weg, omdat ze dit nu eenmaal doen voor een ander. ”En als ik het niet doe, wie dan wel?”

‘Dat doe je gewoon, daar denk je niet bij na’

Aan het goedverzorgde lunchbuffet bij Noaberz in Dinxperlo staan de mensen in de rij om op te scheppen en mantelzorgers schuiven bij elkaar aan tafel. ”Heerlijk en mooi dat dit wordt georganiseerd’, wordt er gezegd. ”Ik ben opgegeven door iemand anders, uit mezelf had ik dat misschien niet zo snel gedaan, maar dit is toch wel heel leuk. Via de post kregen we ook nog een tegoedbon van maar liefst vijftig euro, hoe mooi is dat!”
Ja, dat is zeker mooi, maar vergeet niet wat jij als mantelzorger voor een ander betekent. Aan tafel zitten een aantal dames die vertellen waarom zij hier zijn aangeschoven. ”Ik doe allerlei taken voor mijn man en andersom weet ik zeker dat hij dit ook voor mij gedaan zou hebben. Dat doe je gewoon voor elkaar ik zie dat als iets heel gewoons, daar denk je niet bij na.”
Weer een andere dame zegt: ”Zoals het nu gaat, in combinatie met een stukje professionele hulp, kan mijn man thuis blijven wonen, als ik wegval kan dat niet meer en ik wil het ook graag zelf doen”.

Pas op de plaats
Sommige mantelzorgers weten heel goed dat je soms ook wat meer aan jezelf moet denken. ”Met pijn in mijn hart moet ik af en toe ook even iets voor mezelf doen, anders wordt het echt wel zwaar. Ik doe het met alle liefde maar een pas op de plaats is soms echt nodig.”
Mede voor deze mensen is het mantelzorgcompliment, fijn samen eten met andere mantelzorgers die allemaal hun eigen persoonlijke ervaringen en hun eigen verhaal hebben. Bescheidenheid komt er ook nog bij om de hoek kijken. “Ik werd er door anderen op geattendeerd dat dit kon. Je kunt je aanmelden als mantelzorger, er worden mantelzorgbijeenkomsten georganiseerd en je krijgt er behalve van je eigen naaste een soort waardering van de gemeente voor terug. Het is tegenwoordig ook zo dat men in eerste instantie een beroep op het netwerk van mensen doet en als het niet anders kan wordt er professionele hulp in gezet voor de zwaardere taken.”
Maar hoe klein de taken van een mantelzorgers soms ook lijken, het gebaar is groot en van veel betekenis voor diegene die hulp nodig heeft. Een van de mantelzorgers zegt tot slot nog: ”Het is van te voren ook best nog wel spannend om hier alleen naar toe te gaan. Wie tref je aan, wie ken je, waar moeten we het over hebben? Maar dat gaat helemaal vanzelf, we zitten allemaal in hetzelfde schuitje en dat schept ook wel een band. We horen over en weer verhalen van elkaar en je hebt niet het idee dat je er alleen voor staat. Het is echt gezellig en je kon ook nog kiezen waar je wilde aansluiten. Voor mij is het dan Dinxperlo geworden.”

Voor de verwenactiviteiten hadden zich ongeveer 145 mensen aangemeld verspreid over Dinxperlo, Aalten en Bredevoort en er zijn al 60 nieuwe aanmeldingen. Opvallend is dat er ook jongeren mantelzorgers bij komen, van 18 jaar en jonger. Figulus pakt het voor deze jongeren op om een gepaste activiteit aan te bieden.

Bent u ook mantelzorger, of kent u iemand die veel mantelzorgtaken doet, meld je dan aan via Figulus. Laat u registreren zodat in kaart kan worden gebracht hoeveel mantelzorgers er zijn en op welke wijze de mantelzorgers ondersteund kunnen worden. Dat kan via Mantelzorgconsulente Helene den Breeker h.denbreeker@figulus-welzijn.nl of 06-10108366.

Afbeelding

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant