Afbeelding
Pixabay

Tekort aan pleegouders

Zorg

REGIO - Er is nog altijd een dringend tekort aan pleegouders. Op dit moment staan in Nederland 561 pleegkinderen op de wachtlijst op zoek naar een tweede thuis. Zij wonen tijdelijk op een plek waar ze niet langer kunnen blijven, of hun thuissituatie is niet veilig of stabiel genoeg om in op te groeien. Zij wachten door het tekort aan beschikbare pleeggezinnen ook te lang op een goede match. Er is al een aantal jaren sprake van een afname van het aantal nieuwe pleegouders, terwijl de vraag naar pleegzorg nog altijd groter is. Pleegzorg Nederland vraagt aandacht voor het tekort en hoopt dat meer potentiële pleegouders zich aanmelden.

Nicolien van den Berg, bestuurslid Pleegzorg Nederland, benadrukt de urgentie. “Een veilig thuis is voor kinderen cruciaal om op te groeien en zich te ontwikkelen. We zien helaas al jaren een teruggang in het aantal beschikbare pleegouders waardoor kinderen te lang moeten wachten op een pleeggezin/tweede thuis. Te veel kinderen missen daardoor een veilig thuisgevoel met voldoende liefde en aandacht. Het aantal nieuwe pleegouders was vorig jaar zelfs historisch laag. Als gevolg van maatschappelijke onrust zoals de oorlog in Oekraïne, de energiecrisis en de forse inflatie ervaren mensen minder ruimte om zich in te zetten voor anderen. Dit zet druk op de instroom van nieuwe pleegouders. Terwijl de nood voor pleegkinderen hoog blijft.”

Deeltijd vaker een optie
Pleegzorg Nederland ziet wel een positieve ontwikkeling in de toename in deeltijdpleegzorg. Deze variant van pleegzorg kan ouders ondersteunen en wordt bijvoorbeeld ingezet als aanvulling op hulp thuis. Daardoor kan worden voorkomen dat een kind uit huis wordt geplaatst. Het afgelopen jaar was 24 procent van de nieuwe instroom deeltijd.

Bij deeltijdpleegzorg verblijft een kind of jongere geregeld een paar dagen in de maand bij een ander gezin, meestal in het weekend. De rest van de tijd woont het kind bij zijn ouder(s). In de regio Gelderland werd tot enkele jaren geleden slechts 15 procent van de kinderen door entrea lindenhout in een deeltijd pleeggezin geplaatst, tegenwoordig gaat het om 75 procent. John Goessens, adjunct bestuurder bij entrea lindenhout: “Voor een kind is het fijn om in het weekend ook in een ander gezin even thuis te kunnen zijn. Tegelijkertijd hebben de ouders dan hun handen vrij en tijd om bij te komen. Als deeltijd pleegouder bied je dus niet alleen een grotere wereld aan het kind, je helpt ook het gezin bij elkaar te blijven.”
Entrea lindenhout zoekt op dit moment nog voor 49 kinderen een pleeggezin, waarvan voor 37 een deeltijd pleeggezin en voor 12 een voltijd pleeggezin. “Ook al heb je een drukke baan, het is tóch het overwegen waard je aan te melden als pleegouder”, denkt Goessens. “Door het optrekken met een pleegkind verrijk je ook je eigen wereld.”

Onderzoek naar thuisgevoel
Pleegzorg Nederland onderzocht onder 2.000 Nederlanders wat het thuisgevoel precies is omdat de organisatie pleegkinderen juist dat wil bieden. Maar liefst 58,5% zegt dat een fijn thuis een grote rol speelt voor hun gevoel van geluk. Voor 24% is een ‘thuisgevoel’ daarbij zelfs doorslaggevend. Dit benadrukt dat het creëren van een veilig thuisgevoel van zeer groot belang is. Het maakt kinderen gelukkiger en helpt hen verder in de ontwikkeling richting een stabiele situatie. En juist dat ontberen de 561 kinderen die nu wachten op een pleeggezin. Het onderzoek laat zien dat een thuis om meer draait dan een vaste woonplek. Vooral een ‘sterk gevoel van veiligheid’ en ‘samenwonen met mensen die om elkaar geven’, zijn de belangrijkste elementen om een veilig thuisgevoel te creëren. Het eerste wat bij mensen opkomt als ze aan ‘thuis’ denken, is het oer-Hollandse woord ‘gezellig’. Maar ook ‘veilig’, ‘familie’ en ‘rust’ zijn veelgenoemde antwoorden.
Factoren die een fijn thuisgevoel kunnen verstoren zijn geweld of ruzie in huis of overlast van buren of omgeving. Opvallend hierbij is dat dit juist factoren zijn die Pleegzorg Nederland vaak ziet in de levens van pleegkinderen.

Een thuis voor een ander

De ondervraagden vinden het over het algemeen heel belangrijk dat kinderen die (deels) niet thuis kunnen wonen, op een andere fijne plek dit thuisgevoel kunnen ervaren (ruim 80%). Volgens de gemiddelde Nederlander heeft een kind dat niet thuis kan wonen een veilige plek (67,4), liefde en aandacht (71%) en stabiliteit (40,8%) nodig. Een pleegkind in huis nemen is voor zo’n 10% een optie.

Over de campagne: Jouw huis een 2e thuis

Pleegzorg Nederland vraagt op verschillende manieren aandacht voor pleegzorg. Met de campagne Jouw huis een 2e thuis wil Pleegzorg Nederland zoveel mogelijk mensen duidelijk maken dat ze iets kunnen geven. Iets wat voor 23.000 kinderen cruciaal is: een stabiel en veilig thuis. Het is nadrukkelijk niet ‘het nieuwe thuis’ - die plek blijft voorbehouden aan de eigen familie. Maar een kind welkom heten in je huis er voor hem/haar zijn, zorgen dat het kind - tijdelijk of minder tijdelijk - voldoende aandacht krijgt, warmte voelt en gezien wordt. Het is als een tweede thuis waar je als kind voor korte of langere tijd terecht kunt.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant