Een veelvoud aan bloemen, verschillende soorten, goed voor de biodiversiteit. Foto: Karin Stronks
Een veelvoud aan bloemen, verschillende soorten, goed voor de biodiversiteit. Foto: Karin Stronks

Akkerrandenproject 2021 geopend

Algemeen

‘Welkom in ons paradijs’

Door Karin Stronks

AALTEN – Tien jaar geleden zijn de eerste stappen gezet om bloemenrijke akkerranden te realiseren. ‘Samen voor de patrijs’ is het initiatief genoemd. Het idee blijkt een schot in de roos, is uitgerold en verbreed, gemeenten, vrijwilligers en burgers hebben in de loop van de tijd het project als voorbeeld genomen en bloemenmengsels in bermen, op erven en in tuinen gezaaid. Goed voor vlinders, insecten, wild en vogels, goed voor de biodiversiteit. Door het akkerrandenproject is het aantal broedparen van patrijzen gegroeid van tien in 2012 naar 42 in het projectgebied in 2020. In de hele gemeente Aalten zijn in dat jaar maar liefst 72 broedparen geteld. In 2017 wint het patrijzenproject de Gouden Mispel, uitgereikt door de vereniging Nederlands Cultuurlandschap. Een bekroning op het werk van Frans ter Bogt en Herman Simmelink en de vele vrijwilligers die betrokken zijn. Op woensdag 14 juli is Akkerrandenproject 2021 officieel geopend.

Vertegenwoordigers van de stichting samenwerkend actief Aaltens platteland (SAAP), de Wildbeheereenheid (WBE), particulier agrarisch natuurbeheer (PAN), VVV Aalten/Dinxperlo, de gemeente Aalten en de stichting Groot Deunk zijn aanwezig op de boerderij van Freek en Sandra Essink aan de Straksweg. In een knus ingerichte houten schuur wordt koffie en thee geschonken. De bijeenkomst gaat van start met het uitreiken van twee wandelroutes door Herlinda ter Maat, regiocoördinator bij Achterhoek Toerisme, aan wethouder Ted Kok. Het boekje bevat een wandelroute van 7,5 kilometer langs de bloemenrijke akkerranden rondom Lintelo en een wandelparcours van vijf kilometer langs akkerranden in Barlo. Kok zegt toe dat hij de beide tochten gaat afleggen. “Het akkerrandenproject is een paradepaardje van onze gemeente. Het krijgt zelfs op internationaal niveau een gevolg. Daar mogen we trots op zijn!” 

Gert Rougoor, secretaris van de werkgroep akkerranden doet verslag van het project. Hij merkt op dat het bloeiseizoen vroeg is begonnen. “Bloemen komen op je af! Er zijn 225 deelnemers voor ons project dit jaar, ruim honderd meer dan vorig seizoen. Ook in het dorp is de animo groot. Qua oppervlakte zitten we op hetzelfde niveau dan vorig jaar. We gebruiken veel eenjarige bloemenmengsels maar we zijn nu met een proef van meerjarige mengsels bezig. Als dat een positief resultaat geeft gaan we het op groter gebied inzetten.” De volgende spreker is Gerard te Hennepe, woordvoerder van SAAP. Hij presenteert het jaarrapport en overhandigt een exemplaar aan wethouder Kok. Hij zegt het fijn te vinden dat ondanks de coronamaatregelen toch projecten zijn doorgegaan volgens plan, enkelen zijn vooruitgeschoven. De uitgevoerde projecten in de verschillende buurtschappen worden besproken in het naslagwerk. 

Het gezelschap maakt zich op voor een wandeling, Herman Simmelink, Frans ter Bogt en Freek Essink nemen elk een groep aanwezigen mee. Herman Rendering rijdt mee met de auto met deelnemers die wat minder goed ter been zijn. Het terrein van Groot Deunk heeft een metamorfose ondergaan. Slingerende beekjes, houten wallen, een aangelegde natuurdam, drachtstruiken en -bomen, en bloemenzee na bloemenzee geven de wandelaars een geweldige inkijkje in een prachtig stukje natuur. Vlinders, hazen, vogels, wild en insecten vinden hier alles wat ze nodig hebben, we spotten zelfs spechten en een wespendief. Herman, Freek en Frans vertellen over de vele soorten die hier bloeien en beantwoorden desgewenst vragen van de wandelaars. Fraai aangelegde paden en maaipaden voeren de natuurliefhebbers langs idyllische en kleurrijke plekjes. 

Na de wandeling volgt een presentatie van Freek Essink. “Welkom in ons paradijs”, zo begint hij te vertellen. Na een ernstig ongeluk, Freek wordt aangevallen door een koe en een stier, moet hij noodgedwongen stoppen met zijn rundveebedrijf. Zijn revalidatieperiode duurt een jaar. “Het roer moest om”, zegt hij. We staan en zitten rondom een vijver, die is aangelegd op de plaats waar zich betonnen sleufsilo’s bevonden. Omringd door bloemenrijke akkerranden waar maaipaden doorheen voeren en een houten hek, vlakbij staat een open schuur. Een schitterende plek. Essink: “We hebben hier ijsvogeltjes gezien!” De fraaie natuurlijke locatie is bedoeld om excursies en voorlichting te geven met een educatieve functie. “We zijn van plan om een bos aan te leggen en willen proberen dit via crowdfunding voor elkaar te krijgen. Ons doel is om zelfvoorzienend te worden. Scholen verwelkomen, boomplantdagen hier te houden en groepen mensen uit te nodigen voor een leerzame dag in een natuurlijke omgeving.”

Er is een dam aangelegd, een natuurlijke stuw. Foto: Karin Stronks
Wethouder Ted Kok neemt het jaarverslag van SAAP in ontvangst uit handen van Gerard te Hennepe. Foto: Karin Stronks
Het 'paradijs' van de familie Essink. Foto: Karin Stronks
Herman Simmelink (links) wijst op het bloemenmengsel. Foto: Karin Stronks
Freek Essink, staand rechts, geeft uitleg over zijn 'paradijs'. Foto: Karin Stronks

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant