Afbeelding

Burgemeester en wethouder tevreden over begroting voor 2022

Algemeen

“We geven een begroting door waar het volgende college mee vooruit kan.”

Door Bernhard Harfsterkamp

AALTEN – “Er gloort licht aan de horizon”, zei wethouder Ted Kok bij de presentatie van de programmabegroting voor 2022. De laatste jaren uitte de wethouder telkens zijn zorgen over de financiën in de komende jaren. Het groeiende tekort op de Jeugdwet en de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (W.M.O.) en de herverdeling van het gemeentefonds, die nadelig zou zijn voor kleine gemeenten, waren de oorzaak. Dit lijkt te gaan veranderen.

Mogelijk meevaller voor de gemeentebegroting
“Meer armslag na jarenlange krapte?!” Het is dit jaar het motto van de begroting. De herverdeling van het gemeentefonds is doorgeschoven naar een nieuw kabinet. De invoering zal niet eerder plaats vinden dan in 2023, terwijl 2021 was verwacht. Voor de komende jaren was rekening gehouden met een nadeel van 33 euro per inwoner. Dat lijkt nu een voordeel van 50 euro per inwoner te worden. Dat is een voordelig effect van 1,4 miljoen op de begroting. Ook voor na 2023 lijkt de herverdeling minder nadelig uit te pakken dan verwacht. “Maar niet te vroeg gejuicht” wordt daarna in het voorwoord geschreven, want de gemeenten voor wie de herverdeling nadelig uitpakt, of die meer hadden verwacht, lobbyen bij het rijk om het toch nog weer anders te doen.

Aalten blijft goedkoopste gemeente voor inwoners
Ook de tekorten die er al jarenlang zijn op de Jeugdwet lijken te kunnen verdwijnen. Een arbitragecommissie heeft uitgesproken dat er een hogere rijksvergoeding moet komen voor de gemeenten om de kosten te kunnen dekken. Voor 2022 wordt daarom al extra geld verwacht. Voor de jaren daarna zal een nieuw kabinet een beslissing moeten nemen. Die toekomstige meevallers zijn nog niet in de begroting voor volgend jaar en de jaren daarna verwerkt. Desondanks is de wethouder van financiën tevreden over de begroting voor 2022. “We geven een begroting door waar het volgende college mee vooruit kan.” De lasten voor de inwoner stijgen licht. De gemiddelde woonlasten stijgen voor eigenaren van woningen met gemiddeld 2,17% en voor huurder met 0,85%. Omdat de woonlasten laag gehouden kunnen worden zal Aalten wederom van alle Nederlandse gemeenten de goedkoopste voor de inwoners zijn. “Het goedkoopste zijn is geen doel op zich”, zegt de wethouder, “maar als het niet echt hoeft, verhogen we de lasten nauwelijks.”

Veel gebeurd en veel gedaan
“Het is de voorlopig laatste begroting van dit college”, zegt wethouder Ted Kok. “Daarom kijk ik ook een klein beetje terug. Er is veel gebeurd in de afgelopen jaren en veel gedaan.” Er wordt volop aan de wegen en straten gewerkt. “Onze wegen liggen er goed bij.” Aan de transformatie van het sociaal domein is gewerkt. Daarbij staat degene die hulp nodig heeft centraal. Toch zal de transformatie ook een besparing moeten opleveren. Er wordt volop gebouwd, ook voor jongeren. In de buurtschappen zijn de eerste Uuthuuskes, de kleine tijdelijke woningen voor jongeren, bewoond. Niet alleen in Aalten zijn ze opgevallen, maar ook elders in Nederland tot aan de landelijke televisie toe. “Dat is best wel mooi”, zegt wethouder Kok. Het begon immers met een idee, dat hij opperde tijdens een raadsvergadering over een begroting.

Wethouders willen graag nog door
Ook wethouder Martin Veldhuizen is tevreden over de afgelopen jaren. Het duurzaamheidsbeleid is goed van de grond gekomen. Er is inmiddels een zoektocht naar nieuw bedrijventerrein en een bedrijf als Kämingh is bezig met een flinke uitbreiding. Wethouder Kok sprak over een “voorlopig laatste begroting” van het huidige college. Dat doet vermoeden dat dit college nog graag vier jaar in dezelfde samenstelling door wil. Alle vier wethouders geven aan dat zij daarvoor beschikbaar zijn. Natuurlijk zullen er eerst gemeenteraadsverkiezingen zijn in maart 2022. De uitslag daarvan zal bepalen of het mogelijk is. Bovendien is er nog altijd een gemeenteraad, die een raadsprogramma voor deze raadsperiode heeft opgesteld. Of het tevreden college daarvan voldoende heeft gerealiseerd zullen zij moeten beoordelen. Dat zullen ze ongetwijfeld doen tijdens de raadsvergadering die aan de begroting voor volgend jaar zal zijn gewijd.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant