Interieur Rooms-katholieke Sint Helenakerk. Foto: PR

Interieur Rooms-katholieke Sint Helenakerk. Foto: PR

Inspiratieavond; hoe verder na sluiting kerk

Algemeen

AALTEN - Een kerk sluiten is een ingrijpend iets. Hoe gaat de geloofsgemeenschap verder? Op donderdag 14 oktober, vanaf 20.00 uur, staat een inspiratieavond op het programma over dit onderwerp in het parochiecentrum van de Rooms-katholieke kerk aan de Dijkstraat in Aalten. 

Praktische oplossingen, bijvoorbeeld het vinden van een locatie waar vieringen kunnen worden gehouden, zijn mooi, maar zonder voldoende innerlijke motivatie van de leden zullen die oplossingen op den duur niet standhouden. Op 14 oktober zal om 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur, in het parochiecentrum van de Rooms-katholieke kerk aan de Dijkstraat een avond plaatsvinden, waarin met de moderne devoten als voorbeeld zal worden stilgestaan bij hoe inspirerend een modern, eigentijds en innerlijk geloof kan zijn. Niet alleen kerkleden zijn welkom, maar ook al degenen die zich zorgen maken over het verdwijnen van kerkgebouwen als cultuurgoederen en het voortbestaan van gemeenschappen. De toegang is gratis. 

Dit onderwerp is niet alleen van deze tijd. Al meer dan 500 jaar geleden ontstonden de moderne devoten, een religieuze vernieuwingsbeweging, die streefde naar een innerlijk geloof, naar eenvoud en gemeenschapszin. Het klooster Nazareth bij Bredevoort, dat van 1429 tot circa 1610 in het huidige buurtschap Het Klooster stond, was bijvoorbeeld ook gebaseerd op deze vernieuwingsbeweging. In zijn boek ‘De navolging van Christus’ schrijft Thomas a Kempis heel inspirerend over deze beweging. Dit boek is na de bijbel het meest gelezen boek in de afgelopen eeuw.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant