R.A.T. Foto: PR
R.A.T. Foto: PR

Crowdfunding: Steun R.A.T. bij realiseren debuutalbum ‘Lift Off’

Muziek

AALTEN/ANHOLT- ‘R.A.T.’ is een band uit het oosten van het land die hard op weg is om een geweldig debuutalbum te lanceren. Om dit te realiseren proberen ze op alternatieve wijze geld bij elkaar te krijgen en zijn in samenwerking met ‘Voordekunst’ een crowdfunding gestart.

Door Waltraud Wensink

Ralf Böggering uit Anholt, Axel Grunnekemeijer uit Enschede en Thijs Rensink uit Aalten zijn samen R.A.T. Ze kennen elkaar van het conservatorium in Enschede. Ergens in een stukje ‘niemandsland’ tussen weiden en velden bij Anholt, repeteert R.A.T. Dat gaat gepaard met enthousiasme, gedrevenheid en passie voor muziek. Geen poeha, maar eerlijke rock met een gitaar, een bas en drums. Strak, aanstekelijk, puur, harmonisch, een tikkeltje ‘old school’ en een prettige eigen sound. Men hoeft geen verstand van muziek te hebben om te horen dat het hier gaat om een band die een goed stuk muziek speelt, prettig is om naar te kijken en luisteren én ook nog eens prettig in de omgang is zonder sterallures.

Op scherp
Thijs: ”We hebben alle drie een passie voor dit genre muziek en hebben dit samen gebracht in een band. We maken eigen nummers met ieder zijn eigen inbreng.” Ralf: ”We zijn vrienden en bij het maken van muziek zetten we elkaar als het ware op scherp.” Axel lacht: ”Ik ben van oorsprong drummer en toen Thijs zei ‘als jij zo goed drumt, kun je vast ook goed bassen’. Ik heb toen datzelfde weekeind een basgitaar aangeschaft, lessen genomen en geoefend want voorheen kon ik echt nog geen bas spelen.” Het resultaat mag er zijn, een verborgen talent klaarblijkelijk.

Natuurlijke habitat
De drie bandleden van R.A.T. hebben allen Achterhoekse roots en daarmee voeden ze elkaar met de liefde voor dit genre muziek. Thijs: ”Onze muziek is geïnspireerd op een soort van ‘classic rock’ waarin invloeden van ons drieën zijn te horen.” Ralf: ”We delen de passie van deze ‘authentieke’ manier van spelen in de stijl zoals men vroeger in de ‘seventies’ ook deed. Geen synthesizers of strijkorkest, maar lekker puur en dat doen we met veel plezier. We zijn geen band die op de commerciële tour gaat maar willen dichtbij onszelf blijven. Het voelt ook logisch om datgene te spelen dat zo dicht bij ons ligt en als het ware in onze natuurlijk habitat ligt.” Thijs: ”We vinden het zelf mooi en hopen dit uiteindelijk ook over te brengen op anderen. Onze eigen muziek promoten, daar moeten we wel het een en ander voor doen, ook om een voet aan de grond te krijgen tussen al die andere bands die er al zijn. Promoten van onszelf als band en ons album kost geld. In de tijd van coronamaatregelen hebben we geen inkomsten kunnen genereren uit optredens en daarom moesten we met een alternatief komen. Zo kwamen we uit op een crowdfunding.”

Mooi album
“Ons hoofddoel is uiteindelijk om een mooi album uit te brengen en zo veel mogelijk te spelen op zo veel mogelijk verschillende podia. Waar, maakt niet uit, maar de grote podia mogen ons natuurlijk altijd vragen”, lacht Thijs. Als drummer in de band ‘Miss Montreal’ heeft Thijs al op menig podium gespeeld maar de bescheidenheid siert hem dat hij met net zo veel plezier een huiskamerconcert geeft, zolang hij maar muziek kan maken. Ralf :”We delen ons plezier op het podium graag met het publiek en hopen dat uit te stralen. En een beetje dromen mag, want we willen graag professioneel aan de slag. Het zou mooi zijn als we er van konden leven, wie weet.”

Geen enkel risico
Axel: ”Als R.A.T. het geld bij elkaar heeft om het debuutalbum te lanceren hebben we het over een album dat zowel op cd als op Lp uitkomt en tien mooie eigen nummers bevat. Ook zullen we een videoclip uitbrengen met medewerking van Christiaan Kanis. Om ons werk te promoten zal het artwork en de grafische promotie worden verzorgd door Luis Utrillas en zo zullen er nog veel meer mensen hun medewerking verlenen om er een groot succes van te maken.” R.A.T.: ”Houd het genre dat we spelen levendig en help ons om dit te kunnen realiseren door te doneren of een album van ons te reserveren”. Je loopt geen enkel risico want als het ons niet lukt om het bedrag van 7000 Euro bij elkaar te krijgen, krijg je de donatie teruggestort.” Kijk op www.voordekunst.nl hoe R.A.T gesteund kan worden of maak gebruik van de QR code. Voor meer informatie: www.rat.band.nl of kijk op Facebookpagina van The Band RAT

R.A.T. croudfunding

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant