Shirts voor helpende cliënten Estina. Foto: PR

Shirts voor helpende cliënten Estina. Foto: PR

Cliënten Estinea helpen vrijwilligers van AZSV met onderhoud Villekamp

Algemeen

Zorgorganisatie wil in toekomst de clubwas doen

Door Bart Kraan

AALTEN – Een voor een melden ze zich in de koffieruimte onder de tribune van sportpark Villekamp, de zes cliënten van zorgorganisatie Estinea. Na hun aankomst beginnen ze op geheel eigen wijze hun werkdag. Een neemt even in een andere ruimte de tijd voor zichzelf, een ander gaat aan een tafel zitten knutselen en een derde vertelt honderduit over wat ze altijd op de thuisbasis van voetbalvereniging AZSV doet.

“Zij is degene met de groene vingers, zij heeft de plantjes voor de kleedkamers achter het hoofdveld geplant. En ze geeft ze, als het nodig is, water”, zegt groepsbegeleider Martijn Prinsen van Estinea. Als iedereen binnen is en koffie heeft gedronken, is het tijd om aan de slag te gaan. De zes helpen de AZSV-vrijwilligers die elke doordeweekse dag naar Villekamp komen om het sportpark te onderhouden. “Die hulp waarderen onze vrijwilligers enorm, het is voor hen een welkome aanvulling”, vertelt Heidi Gussinklo, bij de zaterdaghoofdklasser bestuurslid pr, communicatie en maatschappelijke betrokkenheid.

Deze hulp krijgt de AZSV-onderhoudsploeg nu ongeveer vier maanden. Want de cliënten van Estinea zijn sinds begin augustus actief op Villekamp. Daar kwamen ze terecht omdat ze voor hun dagbesteding niet langer konden beschikken over hun onderkomen aan De Hoven. ‘’Dat werd verbouwd, dus we moesten op zoek naar een andere plek’’, aldus Prinsen. “Het moest wel iets in de bebouwde kom zijn, want we willen wel participeren in de samenleving.”

Zijn oog viel uiteindelijk op de accommodatie van AZSV. Niet zo vreemd, want Prinsen is trainer bij de Aaltense vereniging, aanvankelijk van de JO19-1, sinds begin dit seizoen van het tweede seniorenelftal. “Ik wist dat er ruimtes leeg waren, dus heb ik AZSV benaderd.” De vereniging reageerde welwillend. “AZSV wil maatschappelijk betrokken en een verbindende factor zijn voor mensen van diverse leeftijden, groepen en instanties”, zo geeft Gussinklo aan. ‘’Zo werken we ook samen met Figulus Welzijn. Als er een vraag komt en we het kunnen aanbieden, willen we graag helpen. En er staat een aantal ruimtes leeg. Het is jammer dat niemand die gebruikt.’’ De eerste maand na hun entree op Villekamp gebruikten de cliënten van Estinea, die er elke doordeweekse dag te vinden zijn, om te acclimatiseren. “De mensen konden toen wennen en we konden bekijken wat ze kunnen en bij welke werkzaamheden we hen kunnen inzetten”, aldus Prinsen.

De zes Estinea-cliënten helpen de vrijwilligers van AZSV hoofdzakelijk met onderhouds- en schoonmaakwerkzaamheden. ‘’Ze assisteren met het schoonmaken van de twintig kleedkamers en ze maken elke maandag de tribune schoon’’, aldus Prinsen. ‘’Het schoonmaken van de tribune is dan wel nodig want die ligt na het weekeinde vol met peuken en patatbakjes. Voor onze cliënten is het werk op Villekamp een heel nuttige dagbesteding.’’ Estinea heeft plannen om ook ander werk op het sportpark te gaan doen. “Het is de bedoeling dat we voor AZSV kleding gaan wassen (zoals cliënten dat ook al doen bij het Winterswijkse FC Trias, BK), daarover lopen gesprekken”, aldus Prinsen. “We hebben al fondsen aangeschreven om ons te steunen bij de aanschaf van industriële wasmachines”, zo vult Gussinklo aan. “Daarin trekken we op met Estinea. Voor dat werk hebben we ook een goed ventilerende ruimte nodig, waar de was kan worden opgevouwen en in de tassen gedaan kan worden. Dan hoeven de leden van onze teams niet thuis de wedstrijdkleding te wassen. En dat de was hier wordt gedaan, is ook goed voor de uitstraling.”

De Estinea-cliënten hebben van van de zorgorganisatie en de kledingcommissie van AZSV een rood wedstrijdshirt gekregen. Dat dragen ze tijdens hun werk op Villekamp. “Dan krijgen ze echt het gevoel dat ze waardevol werk doen”, vertelt Prinsen. De zorgorganisatie kan onder meer voor de begeleiding van cliënten op Villekamp nog wel personeel gebruiken. Prinsen: “Als mensen de opleiding MBO 4 maatschappelijke zorg hebben, kunnen ze zich melden bij Slaadreef 43, de woonwerklocatie van Estinea in Aalten.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant