Een inspirerende werkomgeving voor studenten en medewerkers van Iselinge Hogeschool. Foto: Josée Gruwel
Een inspirerende werkomgeving voor studenten en medewerkers van Iselinge Hogeschool. Foto: Josée Gruwel Foto: Josée Gruwel

Iselinge Hogeschool investeert in de toekomst

Pabo viert het verleden

Door Josée Gruwel

DOETINCHEM - Het gebouw van Iselinge Hogeschool, Bachlaan 11 in Doetinchem, is vernieuwd. De hogeschool, gespecialiseerd in de opleiding leraar basisonderwijs (pabo), is de kleinste hogeschool van Nederland maar wist zich in de afgelopen periode te positioneren als beste pabo van Gelderland en behoort tot de top van de Nederlandse pabo's. Met een nieuw werkcafé, een up-to-date Kenniscentrum Onderwijs en tientallen moderne werkplekken telt deze pabo nu echt mee in het Nederlandse onderwijs- landschap. Op 14 september is de feestelijke opening van het gebouw. Jet Bussemaker, minister van OC&W, verricht de opening.

Vóór 1800 was het geven van onderwijs gekoppeld aan de kerk. Schoolmeesters werden in de praktijk van de school opgeleid en dienden de plaatselijke kerk als koster en doodgraver. Maar na de scheiding van kerk en staat wasin 1795 de eerste kweekschool een feit. In Doetinchem werden in 1878 de Rijkskweekschool en de Groen van Prinsterer Kweekschool opgericht.

Sfeer en niveau
Met de Mammoetwet, in 1968, werd de kweekschool pedagogische academie (PA) genoemd. De Doetinchemse Rijkskweekschool werd PA C. Kleywegt. Een oud-student: "Het niveau van lesgeven was hoog, de saamhorigheid groot, de sfeer gemoedelijk. We schreven de lessen die we wilden geven met de hand uit en mochten die geven na een paraaf van onze docenten." In 1984 gingen de beide Doetinchemse PA's – na moeizame onderhandelingen – samen en was de PABO Oost-Gelderland een feit. Een student van destijds: "Het samengaan van de beide scholen was wennen. Wij noemden bijvoorbeeld onze docenten bij de voornaam, terwijl dat bij 'de Groene' onbestaanbaar was. Maar met z'n allen gingen we voor kwaliteit. Creativiteit stond hoog in het vaandel. We mochten vooral geen methodeslaaf zijn."
Vijf jaar later werd de naam van de school veranderd in Pedagogische Hogeschool Oost-Gelderland (PHOG). Er studeerden ruim 250 jongeren.

Fusies
In 1992 kwam de fusie tot stand met de Schooladviesdienst Oost-Gelderland. Het doel ervan was om van elkaars specialismen en capaciteiten te profiteren en daardoor beter onderwijs te verzorgen. De naam werd: Iselinge Educatieve Faculteit. PHOG werd Iselinge Hogeschool.
In 2000 waren er voor het eerst meer dan 400 studenten. In dit digitale tijdperk, hielden zij zich bezig met vernieuwingen als leerlingvolgsystemen en handelingsplanning. In 2003 werd de volgende fusie bekrachtigd: Iselinge Educatieve Faculteit ging met nog vier begeleidingsdiensten op in de IJsselgroep.

Anno 2015
Anno 2015 onderscheidt Iselinge Hogeschool zich onder andere door vwo-studenten en excellente havisten in samenwerking met de Open Universiteit een unieke opleiding te bieden: de Academische Pabo.
De nauwe samenwerking met basisscholen zorgt ervoor dat Iselinge Hogeschool onmisbaar is voor de ontwikkeling van het onderwijs van de regio. Daarom blijft de hogeschool investeren in de toekomst. Zodat alle kinderen in de regio en daarbuiten een leerkracht krijgen die het beste uit hen haalt.


www.iselinge.nl