Diet Gerritsen en Frank Deiman.
Diet Gerritsen en Frank Deiman. Foto: PR Oude Helenakerk

Muzikale Monumentendag

AALTEN - Zaterdag 12 september is Open Monumentendag. Op die dag worden in de Oude Helenakerk te Aalten twee belangrijke projecten afgesloten, en is er veel muziek te horen. Joop Ormel, organist van de Protestantse Gemeente te Aalten, zal drie korte orgelbespelingen geven, die beginnen om 11.00, 12.30 en 14.00 uur.

Het is de laatste dag dat de Oude Helenakerk is geopend voor bezichtiging. Zaterdag 12 september is de kerk de gehele dag geopend van 10.00 uur tot 17.00 uur.

Wat ook wordt afgesloten is de expositie van 'De Schepping', over het levenswerk van Jan Gerritsen (1925-2003). In 2001 schiep Jan Gerritsen van het Genesis verhaal een paradijsstrip in houtsnedes (spaanplaat). Het is zijn beroemdste werk geworden waar hij al vanaf de begin jaren zeventig mee bezig was. Deze expositie is ook op deze monumentendag voor het laatst te bezichtigen.
De bezichtiging wordt om 16.00 uur afgesloten met de muzikale medewerking van de familie Gerritsen.

Om 16.00 uur vindt er een unieke muzikale afsluiting plaats in de Oude Helenakerk door actrice en zangeres Diet Gerritsen met haar man en pianist Frank Deiman. Diet Gerritsen, dochter van Jan Gerritsen, is in de eerste plaats een klassiek afgestudeerd sopraan. Ze is werkzaam als solist, dirigent, actrice en presentatrice.

Diet is vooral bekend geworden door de rol van Fenna Wildspieker in de Twentse soap Van Jonge Leu en OaleGroond speelt.

Frank Deiman is pianist en als componist/muzikaal leider betrokken geweest bij vele muziektheaterproducties, voornamelijk in het oosten van Nederland. Samen met de dichter Willem Wilmink schreef hij de volksmusical De Pathmosprinses (1996), en de kinderopera Meralda (2001). Frank Deiman dirigeert koren en orkesten en geeft les aan het Conservatorium in Enschede.