Een dahliareus zoals die vorig jaar was te zien.
Een dahliareus zoals die vorig jaar was te zien. Foto: Eveline Zuurbier

Lichtenvoorde telt af

Bloemencorso 2015 op zondag 13 september

LICHTENVOORDE - Drukker, groter, fraaier, indrukwekkender dan ooit: dat wordt Bloemencorso 2015 in Lichtenvoorde, het b(l)oeiend spektakel dat voor de 86e keer door de straten van de keistad trekt.

Op zondag 13 september verwacht Lichtenvoorde enkele tienduizenden bezoekers voor het op één na grootste bloemencorso van de wereld. Een even groot aantal trekt de gezellige kermis waar naast kinder- en huiverattracties, de horeca tal van bands en dj's heeft uitgenodigd om het evenement compleet te maken. Zoals vaak aangehaald, laat Lichtenvoorde zich in het corso zien. De gemeente grijpt het Lichtenvoordse bloemencorso met kermis aan om Oost Gelre fors te promoten.

Aan het Lichtenvoordse corso nemen 18 grote praalwagens deel. De hoogte reikt dikwijls tot de boomtoppen.

Resultaat van maandenlang bouwen

Enkele tientallen kleine wagens door kinderen gemaakt, showbands én dit jaar ook een promotiewagen uit Groenlo voor de Slag om Grolle, dat alles maakt van de optocht één grote voorbijtrekkende voorstelling. De corsowagens zijn het resultaat van een maandenlang bouwproces. In de winter, enkele maanden na het corso, beginnen de wagenbouwers alweer met het bedenken van een onderwerp voor het komende jaar. De eerste schetsen en ontwerpen resulteren vervolgens in een maquette, oftewel een miniatuurwagen. In het voorjaar begint de bouw. Staal wordt gebogen en gelast. Er wordt getimmerd en er worden vormen gemaakt van papier-maché en piepschuim.
Een dahliareus begint langzaamaan vorm te krijgen. Maar, voordat de dahlia's er op gaan, wordt de wagen eerst in kleur gezet, zodat duidelijk wordt welke lijnen en kleuren de dahlia's moeten volgen. In het corsoweekend helpen duizenden vrijwilligers mee aan de wagens. Ze doen dit voor de gezelligheid in opmaat naar de kermis. Het bloemencorso is de opening van de Lichtenvoordse kermis die drie dagen duurt.
De onderlinge competitie tussen de wagenbouwers is groot. Bewegende onderdelen, high-tech, zorgvuldig gekozen muziek, ondersteunende figuratie; iedere corsowagen vertelt een verhaal. Dit jaar is een derde van de grote wagens ontworpen door talenten in de leeftijd tussen 16 en 20 jaar.
Het corso begint om 14.00 uur vanaf de Varsseveldseweg bij de Olden Tram en maakt een grote ronde om het centrum van Lichtenvoorde heen. Rond 16.00 zijn de eerste wagens weer terug op het jury-schuttersterrein van de Swite. Daar zijn de wagens in de avonduren in de spotlights te bewonderen.
In de vroege uren van de maandag volgt de prijsuitreiking.