Vergunning voor plaatsing van caravans bij AZC Barlo

AALTEN - Zoals verwacht hebben Burgemeester en Wethouders op 1 september besloten om een omgevingsvergunning te verlenen voor het plaatsen van 31 stacaravans bij het Asielzoekerscentrum (AZC) Groot Deunk in Barlo. Dat zijn er twee minder dan aanvankelijk gepland.

Door Bernhard Harfsterkamp

Na het plaatsen van de caravans kunnen er 300 asielzoekers in het AZC opgevangen worden. Gezien de alsmaar toenemende vluchtelingenstroom is hier steeds grotere behoefte aan. Vanaf 4 september zal de vergunning ter inzage liggen.

Bezwaren kunnen tot 15 oktober ingediend worden. De weerstand bij de omwonenden eerder dit jaar doet vermoeden dat die bezwaren er zullen komen.

Als de omgevingsvergunning onherroepelijk is geworden, krijgt het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) een jaar de gelegenheid om de caravans te plaatsen. Gebeurt dit niet binnen deze periode dan vervalt de vergunning. Wanneer de vergunning onherroepelijk wordt is nog onduidelijk.

Eventuele bezwaren moeten behandeld worden en als die door B en W worden afgewezen kan er in beroep tegen gegaan worden. Daarbij kan een voorziening bij de rechter aangevraagd worden om het plaatsen van de caravans pas toe te staan als de gehele bezwarenprocedure is doorlopen.

Ondanks dat het COA graag zo snel mogelijk vluchtelingen in Barlo wil opvangen kan het daarom nog wel tot in de eerste helft van 2016 duren totdat de eerste asielzoekers in Groot Deunk zullen aankomen.

In gesprek met buurt
Er was veel weerstand tegen de heropening. Tijdens de procedure eerder dit jaar kwamen er al zestien schriftelijke reacties binnen. Ook is er een klacht ingediend over de gehele gang van zaken bij de Ombudsman.

Daarom sprak B en W af met de gemeenteraad dat geprobeerd zou worden de verhoudingen met de omwonenden te verbeteren.
Hiertoe zijn inmiddels onder begeleiding van twee externe begeleiders de eerste gesprekken met een afvaardiging van de buurt gevoerd.