In de ramen van de voormalige knopenfabriek is een expositie over de hoornindustrie te zien.  Foto: PR
In de ramen van de voormalige knopenfabriek is een expositie over de hoornindustrie te zien. Foto: PR Foto: Foto: PR

Kunst en Ambacht op Monumentendagen

AALTEN - Op 12 en 13 september staat de gemeente Aalten in het teken van Open Monumentendag. Monumentale panden openen hun deuren en zijn in de meeste gevallen gratis te bezoeken. Ook worden tal van activiteiten georganiseerd die een link hebben met het thema van Open Monumentendag, waarbij er dit jaar gekozen is voor het thema 'Kunst & Ambacht'.

Het monument is dé plaats waar kunst en ambacht samenkomen. Daarom is er volop aandacht voor de architectuur, maar ook voor de toegepaste kunsten die daarin te zien zijn en de ambachtelijke wijze waarop de monumenten en hun interieurs gerealiseerd zijn. Kunstenaars en vaklieden tonen hun kunnen, monumenten krijgen speciale aandacht en vertellen hun verhalen aan bezoekers.

Uitreiking Erfgoedprijs bij start activiteiten

Het college van B&W van de gemeente Aalten reikt jaarlijks de Erfgoedprijs uit. In 2015 zijn 3 kandidaten genomineerd voor de prijs: Chr. College Schaersvoorde, locatie Stationsplein, voor het herstel van het glas-in-lood raam, Stichting De Gaostok voor het samenstellen van lespakketten over erfgoed voor de basisscholen in de gemeente en mevrouw T. Boland voor haar inzet voor het erfgoed in de gemeente Aalten. De winnaar van de Erfgoedprijs wordt bekend gemaakt op zaterdagochtend 12 september, tijdens de opening van de Open Monumentendag bij Theetuin Rensink te Aalten.

Een tiental monumentale panden in Aalten, Bredevoort, Dinxperlo en de omringende buurtschappen is geopend voor bezoekers. Daarnaast zijn er allerlei activiteiten en exposities georganiseerd die gerelateerd zijn aan kunst en ambacht.

In Aalten vinden er rondleidingen plaats langs de voor in Nederland unieke hoornindustrie en de voor Aalten zo belangrijke textielindustrie. Ook kan het voormalige pijpenfabriekje aan de Hoekstraat, met daarin een expositie, tijdens de rondleiding bezocht worden.

Ook in Bredevoort wordt er aandacht besteed aan de hoornindustrie. Hier bevindt zich de knopenexpositie in de ramen van de voormalige knopenfabriek Dutch Button Works. Deze is met en zonder gids te bekijken. Op 13 september kan men ook een lezing bijwonen over de knopenindustrie.

Op 12 september vindt er in Bredevoort de Oude ambachtenmarkt plaats met ambachtelijk bereide etenswaren en demonstraties van oud vakmanschap zoals kantklossen, pottenbakken en spinnen. Een gids leidt geïnteresseerden rond door het vestingstadje met anekdotes over de vroegere industrieën die er hebben bestaan. Voor kunstliefhebbers is er een kunstexpositie van de Bredevoortse kunstenaar Gerard Wensink. Dit allemaal onder begeleiding van het stadskoor.

In de Dorpskerk in Dinxperlo vindt op 13 september om 12.00 de overhandiging van het eerste beiaardboek plaats. Er bestaat de mogelijkheid de kerktoren te beklimmen en de beiaard aan het werk te zien. Ook wordt er een film over het beroep beiaardier vertoont. Op het Prins Clausplein is verder een optocht van oldtimers te zien.

Kunstroute
Vanaf 12 september is een fietsrouteboekje langs buitenkunst in de gemeente Aalten voor €1,95 te koop bij de VVV's in Bredevoort, Aalten en Dinxperlo. De twee fietsroutes van circa 20 en 37 km leiden de recreant langs bijzondere kunstobjecten in de openbare ruimte van de gemeente. Het boekje wordt gepresenteerd en overhandigd tijdens de opening van de Open Monumentendag op 12 september.

Ook dit jaar geeft het Comité Open Monumentendag in samenwerking met de gemeente Aalten een folder uit met informatie over opengestelde monumenten en activiteiten in de gemeente Aalten. De folder is vanaf 4 september gratis te verkrijgen bij VVV Dinxperlo, VVV Aalten en VVV Bredevoort.


www.vvvaalten, www.vvvdinxperlo.nl en www.vvvbredevoort.nl