Roy Lammers, Petra Lensink (rechts) en Tjitske van Amersfoort. Foto: Bart Kraan.
Roy Lammers, Petra Lensink (rechts) en Tjitske van Amersfoort. Foto: Bart Kraan. Foto: Bart Kraan

Bredevoort Schittert verbeeldt musicals

BREDEVOORT - Licht, muziek, theater, kunst en romantiek. Het zijn dé bestanddelen van Bredevoort Schittert, maar evenals bij de voorgaande vijf edities is licht het belangrijkste. Zo zijn tuinen en gebouwen verlicht en staan er, als de openbare verlichting uit is, vetpotjes in de kozijnen van veel huizen. De grootste 'producenten' van licht zijn uiteraard de lichttaferelen, die in het teken staan van musicals.

Door Bart Kraan

"Elk jaar hebben we een ander thema. We houden altijd na Bredevoort Schittert met de bouwers een vergadering, voor deze editie hebben ze dit thema gekozen'', verklaart bestuurslid Roy Lammers van de organiserende stichting Bredevoort Schittert de keuze voor het thema musicals. "Ze konden ook sprookjes en spookstad kiezen, het kan best zijn dat volgend jaar wordt gekozen voor sprookjes.''

Ook kindermusicals
Er zijn dan ook lichttaferelen te zien van figuren die in kindermusicals figureren, zoals Pluk van de Petteflet, Nijntje en Olivier B. Bommel en Tom Poes Voor de iets oudere toeschouwers zijn er onder meer lichttaferelen die ingaan op de musicals Phantom of the Opera, Titanic, Saturday Night Fever en Sisteract. En de senioren onder het publiek zullen zich aangesproken voelen door Dorus.

Vinden vrijwel alle programmadelen plaats in het centrum van Bredevoort, de organiserende stichting vindt het geen enkel probleem dat ook wijken en straten daarbuiten hun steentje bijdragen. Lammers: "De wijk Stadsbroek heeft een complete disco met dansvloer in de stijl van Saturday Night Fever. En aan de Misterstraat is een combinatie van een verlichte tuin met het lichttafereel Rock of Ages van het Breteam te zien.''

Licht, muziek, theater, kunst en vuurwerk

Secretaris Petra Lensink van de Stichting Bredevoort Schittert: "Het Breteam is een van de groepen die niet meer in de tuin van Sint Bernardus terecht kon en is toen naar de Misterstraat verhuisd.''

Naast de lichttaferelen kunnen de bezoekers genieten van exposities, muziekoptredens en straattheater, vrijwel alles in het teken van musicals. "Zo voert een groep kinderen op de vrijdagavond op 't Zand de kindermusical Frozen uit'', vertelt Tjitske van Amersfoort van de programmaraad van de organiserende stichting. "Dit is samenwerking met Jong Gelre dat ook met een musical komt.''

Muziek
Het Winterswijkse popkoor RockPops zingt zaterdagavond in het Grachthuys onder meer songs uit musical. Daar voert het Winterswijks Muziek Theater zaterdag- en zondagavond delen van de musical West Side Story op. "Dat doen ze in de aanloop naar de uitvoeringen van die musical in De Storm'', vertelt Lammers.
Het Doetinchemse koor Wave (afkorting voor Women Adult Vocal Ensemble) brengt zondag 27 september in de Sint Joriskerk naast Motown-nummers en a capella ballades ook musicalsongs. "Dat koor viert het tienjarig bestaan en bood zichzelf aan'', aldus Van Amersfoort.

In het Horus Huiskamertheaterje aan de Hozenstraat brengt Tom Vincent op de vrijdag- en de zaterdagavond op diverse tijdstippen de nummers Summertime en It ain't necassarily so uit de musical Summertime. Op verschillende locaties in Bredevoort treden Betsie Rots en Dora Grijsen, oftewel Rocking Betty en Dora Grey op. Zij maakten in de late jaren vijftig furore met cabaretier Wim Sonneveld. Nadat hij solo ging, bleef het duo, in het buitenland, optreden. "Sinds kort wonen ze weer in Bredevoort en treden ze tijdens Bredevoort Schittert op'', aldus Lammers.

Broadway Market
Op alle drie avonden vindt op de markt de Broadway Market plaats, waarbij diverse bezienswaardigheden te zien en oude ambachten worden gedemonstreerd. Elke avond rond 21.30 uur is er een groot vuurwerk.
Bredevoort Schittert is vrijdag 25, zaterdag 26 en zondag 27 september te bezoeken van 19.00 tot 22.30 uur. Kaarten aan de kassa kosten 7,50 euro, een passepartout voor drie dagen kost 12,50 euro. Kinderen tot en met 12 jaar hebben vrijdag- en zondagavond gratis toegang.


www.bredevoortschittert.nl