Deze gebouwen moeten wijken voor het Beele-project.
Deze gebouwen moeten wijken voor het Beele-project. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Beele Engineering naar locatie bij station

'Grootste en mooiste ontwikkeling in Aalten van de laatste jaren'

Door Bernhard Harfsterkamp

AALTEN - Tegenover het station in Aalten zal aan de Industriestraat een nieuw bedrijf verschijnen. De leegstaande gebouwen van Houtverwerkingsbedrijf DPW Te Paske en de Kalverslachterij worden afgebroken. Alleen de schoorsteen zal blijven staan. Op het terrein van ongeveer vier hectare zal Beele Egineering de 'Sealing Valley Aalten' ontwikkeling. Daar staat ontwikkeling en productie van brandwerende materialen en andere afdichtende technologieën centraal. Wethouder Ted Kok vindt het een fantastische plan. "Het is de grootste en mooiste ontwikkeling in Aalten van de laatste jaren." De verwachting is dat over een jaar de bouw kan beginnen.

Beele Engineering is sinds 1997 gevestigd in Aalten. Het bedrijf is al een aantal keren uitgebreid, maar kon op de huidige locatie niet meer groter worden. Daarom nam eigenaar Hans Beele in februari met een mail 'op een verloren zondagmiddag' contact op met de gemeente. Die reageerde al de volgende dag, waarna verschillende gesprekken volgden. De gemeente zal de grond aan de Industriestraat kopen, de gebouwen slopen en de bodemvervuiling opruimen. Daarna wordt de grond doorverkocht aan Beele Engineering.

Geen kosten voor Aalten dankzij subsidies

Wethouder Kok verwacht dat het de gemeente geen geld zal kosten, omdat hij voor dit prachtige project subsidies verwacht van onder andere de provincie. In het meest negatieve scenario kan het vier ton kosten, maar ook dat vindt hij verdedigbaar omdat er nu een unieke kans is om de stationsomgeving op te knappen.

Bedrijf bleef groeien
De gemeente heeft wel geprobeerd om de eigenaren van het slachterijterrein en houtverwerkingsbedrijf rechtstreeks zaken te laten doen met Beele Engineering. De bedrijven kwamen er onderling echter niet uit. Daarom trad de gemeente als tussenpersoon op. Met alle partijen is nu overeenstemming bereikt. Hans Beele is in 1973 in Amsterdam in de eigen woning met zijn bedrijf gestart. In 1977 en in 1983 bouwde hij nieuw in Hoorn en Opmeer. In 1997 vestigde hij zich in Aalten, waar hij in 2002 een R&D-centrum (research & development, oftewel onderzoek en ontwikkeling) bouwde. "Mijn bedrijf groeit meer dan gemiddeld", zegt Hans Beele, "en daarvoor hebben we ruimte nodig."

Ook mensen opleiden
Aan de Industriestraat komen niet alleen gebouwen waar brandwerende en afdichtende materialen worden geproduceerd en ontwikkeld, maar ook gebouwen waar jonge ingenieurs worden opgeleid en cursussen worden gegeven. Daarom wordt het als campus aangeduid. De kennis die Beele heeft ontwikkeld is volgens hem uniek en kan alleen via zijn bedrijf overgedragen worden. Opleidingen bestaan er niet voor. Beele wil hier kwaliteit leveren. Tussen de gebouwen moet veel groen komen en hij heeft een architect de opdracht gegeven er een 'prijswinnend project' van te maken.

De omwonenden zijn al geïnformeerd over de plannen van Beele. "Iedereen ging enthousiast naar huis", vertelt Ted Kok. Er komt nog wel een ruimtelijke procedure, want hoewel er een bestemming voor bedrijvigheid is moet er toch een nieuwe omgevingsvergunning komen. Daarbij moet aangetoond worden dat het nieuwe bedrijf niet tot een verslechtering voor de directe omgeving zal leiden. Beele en Kok zien de procedure met vertrouwen tegemoet.

Wereld beter en veiliger maken
"Het is een heel bijzonder bedrijf en het is goed voor de werkgelegenheid." Beele Engineering is wereldwijd actief. "De dingen die daar bedacht worden", zegt Kok, "maken de wereld beter en veiliger." Naast het ontwikkelen en produceren van de beste brandwerende materialen gaat het ook om kunststoffen, die boorplatforms stabieler maken en om gas- en waterdichte afdichtingen. Ook ontwikkelt Beele Engineering materialen, die treinen, tunnels en kerncentrales veiliger maken. Tot nu werd al dit werk in relatieve stilte verricht, maar met de nieuwsvestiging tegenover het station is het daarmee voorbij denkt Hans Beele. Als alles klaar is over een jaar of drie zal er zo'n 20 miljoen zijn geïnvesteerd en is het aantal van 35 arbeidsplaatsen minimaal verdubbeld.

Een impressie van de Beele-campus. Illustratie± Gemeente Aalten