Karel Beernink neemt de cheque in ontvangst van Ineke Tieltjes. Foto: Gerjo te Linde
Karel Beernink neemt de cheque in ontvangst van Ineke Tieltjes. Foto: Gerjo te Linde Foto: Gerjo te Linde

Imkervereniging ontvangt cheque

AALTEN - Woensdagmiddag mocht Karel Beernink, voorzitter van Nederlandse Bijenhouders Vereniging afdeling Aalten, een cheque in ontvangst nemen van Ineke Tieltjes van Stichting Doorgeefhuis Maria. Deze cheque ter waarde van 850 euro werd aan NVB afdeling Aalten aangeboden ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan, en dient besteedt te worden aan educatieve projecten over bijen.

Stichting Doorgeefhuis Maria is geïnspireerd door het evangelie en wil een middel zijn om mensen dichtbij en ver weg met elkaar te laten delen. Voor 2015 heeft de stichting een aantal doelen voor ogen, zoals het bekostigen van de inrichting van de naaiafdeling in het Innovatie Centrum in Bujambura te Burundi, maar ook enkele lokale niet gesubsidieerde organisaties ondersteunen. Ook op het programma staat knuffels uitdelen op het AZC in Winterswijk en 'luisterend oor en helpende hand' zijn voor mensen die op één of andere manier over hun noden, behoeften en vragen willen vertellen, en daarbij zo nodig immateriële en/of materiële hulp verlenen.
De financiën om deze doelen te realiseren worden onder andere verkregen door; verkoop van tweedehands artikelen, penneninzameling, acties op scholen en in kerken, het geven van lezingen en voorlichting en door bijdragen van donoren en sponsoren.

Op zoek naar een pand
Tot april van dit jaar had de stichting een kleine winkel aan de Dijkstraat 48 in Aalten en verkocht daar de tweedehands artikelen. Om opnieuw te kunnen starten met de Doorgeefwinkel is de stichting naarstig op zoek naar een pandje waarin dit mogelijk is. Eventuele tips hierover zijn van harte welkom via info@doorgeefhuis.nl.

De overhandiging van de cheque vond plaats bij de bijenstal van Hans Obbink, enthousiast bestuurslid van de vereniging en zeer gedreven imker die ook regelmatig presentaties en lezingen over het bijenhouden verzorgt. Deze plek werd als locatie voor de overhandiging gekozen, omdat dit een goed beeld geeft van wat de NVB afdeling Aalten voor ogen heeft met het door Stichting Maria Doorgeefhuis geschonken bedrag.

Educatie
NVB afdeling Aalten heeft zich in het jubileum jaar voorgenomen om het houden van bijen meer onder de aandacht van het grotere publiek te brengen. Een eerste plan om informatieborden, over het houden van bijen, te plaatsen bij kinderboerderij Ahof, wijzigde gaande weg in een plan om samen met kinderboerderij Ahof een bijenstal met educatieruimte naast een stalruimte voor de kinderboerderij te realiseren. Gekoppeld aan het moestuinproject van Estinea bij de Ahof vormt dit een prachtig project dat de sociale samenhang en de leefbaarheid versterkt.

Onbekend maakt onbemind
De bijenstal met educatieruimte biedt de bijenvereniging de mogelijkheid belangstellenden te informeren en te enthousiasmeren over het houden van bijen. Een prachtige, fascinerende hobby, waar volgens de bestuursleden van de bijenvereniging nog te weinig mensen bekend mee zijn.