Het scholenproject van LTO Noord is één van de projecten die wordt gesteund. Foto: PR
Het scholenproject van LTO Noord is één van de projecten die wordt gesteund. Foto: PR Foto: PR SAAP

SAAP: projecten indienen tot 1 november

AALTEN - Voor plannen en initiatieven, die zodanig worden vormgegeven, dat deze bijdragen aan het in stand houden, herstellen en verbeteren aan het agrarisch cultuurlandschap zo als omschreven in het Landschaps Ontwikkelings Plan kan voor het Uitvoeringsprogramma 2016 een bijdrage worden aangevraagd bij stichting Samenwerkend Actief Aaltens Platteland.

Stichting SAAP is opgericht op 30 november 2004. De stichting heeft ten doel: het stimuleren en ondersteunen van het proces van plattelandsvernieuwing en plattelandsontwikkeling in de gemeente Aalten, onder andere op het gebied van landbouw, leefbaarheid,recreatie en toerisme, natuur en landschap, cultuurhistorie en economie.

Stichting SAAP fungeert als een soort plattelandsraad, waarbij alle partijen die betrokkenheid hebben met het buitengebied zich kunnen aansluiten. In het huidige algemeen bestuur zijn vertegenwoordigd: LTO-Noord, Logiesverstrekkende bedrijven Aalten, Oudheidkundige Vereniging Aalten-Dinxperlo-Wisch, Wildbeheerseenheid Aalten, de afzonderlijke buurtbelangenorganisaties (De Heurne, Heurne, Haart, Dale, Barlo, Lintelo, IJzerlo, Klooster, Bredevoort), Nederlandse Bijenhoudersvereniging afdeling Aalten, Stichting Natuur & Milieu, Agrarisch jongerencontact, Plattelandsvrouwen, Werkgroep Aaltense Paden, Vogelwerkgroep Zuidoost-Achterhoek en StiVLa.

Uit dit algemeen bestuur is een dagelijks bestuur van vijf leden geformuleerd, waarvan één lid onafhankelijk is en de overige leden afkomstig zijn uit LTO-Noord, Logiesverstrekkende bedrijven, gezamenlijke buurtbelangenverenigingen en het platform natuur & landschap.

In de eerste jaren heeft de stichting zich vooral gericht op het beïnvloeden van de lokale politiek om plattelandsvernieuwing op de politieke agenda te krijgen. Vervolgens zijn met een financiële bijdrage van de gemeente Aalten en de Rabobank een Gebiedsmakelaar en Kavelruilcoördinator aangesteld. De stichting heeft onder andere de uitvoering van enkele projecten mogelijk gemaakt zoals het opstellen van een inrichtingsvisie EVZ (Ecologische Verbindinszone; red.) Aalten-Zuid en een herstelproject voor kleine cultuurhistorische objecten.
Door de opriching van een aparte Gebiedscommissie werd de uitvoerende rol overgenomen door deze club. Na het opheffen van de Gebiedscommissie Aalten begin 2014, heeft Stichting SAAP de formele taak gekregen om het Landschapsontwikkelingsplan (LOP) uit te voeren. In het LOP is een ontwikkelingsvisie vastgelegd en is een actieprogramma opgenomen om de doelen te kunnen realiseren. SAAP geeft hieraan invulling door jaarlijks een uitvoeringsprogramma op te stellen.

Aan de hand van de ingediende projecten stelt het dagelijks bestuur een uitvoeringsprogramma voor aan het algemeen bestuur. Nadat het algemeen bestuur goedkeuring heeft gegeven wordt het uitvoeringsprogramma aan de gemeente ter goedkeuring aangeboden. De uitvoering van de projecten ligt niet bij SAAP, maar bij de indienende partijen. Vanuit het uitvoeringsprogramma's van 2014 en 2015 is voor verschillende mooie projecten een bijdrage verstrekt.

Patrijzenproject
Onder de enthousiaste leiding van twee lokale 'patrijzenmannen' is het Patrijzenproject van start gegaan. Er zijn terreinen gezocht, eigenaren aangesproken en is er veel communicatie rondom het project geweest. Er is veel energie gestoken in het ontwikkelen van een netwerk van deelnemers. Voor vele grondeigenaren was het een eerste kennismaking met deze soort en zoals uit de reacties is gebleken, is het project duidelijk gaan leven. Het draagt daardoor niet alleen direct bij aan de instandhouding van de patrijs, maar tevens aan kennis en draagvlak voor een structuurrijk agrarisch cultuurlandschap. Zonder ruige randen zullen soorten als patrijs en veldleeuwerik het niet redden.

Het akkerrandenproject
Langs agrarische percelen, op overhoekjes en in wegbermen wordt een bloemrijk kruidenmengsel ingezaaid. Deze randen dragen bij aan een visueel aantrekkelijker landschap en versterken de ecologische kwaliteit vanwege de toename aan nectarplanten (onder andere goed voor bijen). Er wordt jaarlijks een fietstocht georganiseerd door de VVV Aalten langs de bloeiende akkerranden. Verschil met het Patrijzenproject is dat deze akkerranden ook buiten het verspreidingsgebied van de patrijs worden aangelegd en op plekken die niet bijzonder geschikt (winter)habitat voor patrijzen zijn zoals wegbermen. Dit project vormde, samen met het patrijzenproject, de aanleiding voor het opzetten van een fietsroute. Ook zijn er verschillende excursies gehouden langs de percelen.

Scholenproject
LTO Noord Achterhoek afdeling Aalten biedt in dit scholenproject basisscholen van de gemeente Aalten een excursie aan naar een boerderij in de buurt. Er zijn 13 scholen in de gemeente en dus 26 klassen (groep 7 en 8). Het doel is om de leerlingen te laten zien dat de melk, vlees en eieren en dergelijke niet uit de supermarkt komen, maar van een boerderij en de weg die het gaat voor het in de supermarkt ligt.

Het buitengebied van Aalten is een agrarisch cultuurlandschap waarin agrariërs werken voor de kost. Besef over de betekenis van de agrarische sector kan leiden tot meer begrip en draagvlak voor agrarische ondernemers en behoud van het cultuurlandschap.

Ooievaarsnesten
De ooievaar heeft op het randje van uitsterven gestaan in ons land. De afgelopen jaren hingen met enige regelmaat solitaire- en paartjes ooievaren rond in de zuidoost-Achterhoek, waaronder in Aalten. In Barlo is ooit een nestpaal geplaatst, maar het kunstnest diende hersteld te worden om geschikt te zijn als nestplaats. Daarnaast wordt een nieuwe nestpaal geplaatst aan de Ooievaarsdijk in Bredevoort, dichtbij geschikt foerageergebied van de ooievaar.

Indienen projecten
Projecten voor uitvoeringsplan 2016 kunnen tot 1 november worden ingediend bij het secretariaat van Stichting SAAP, Welinkweg 8A, 7122 PL Aalten of via info@stichtingsaap.nl.