Wethouder Henk Rijks vertelt dat er bij hem in Dinxperlo geen gängeskes zijn, maar wel een 'vri'jerspaedjen'. Foto: Karin Stronks
Wethouder Henk Rijks vertelt dat er bij hem in Dinxperlo geen gängeskes zijn, maar wel een 'vri'jerspaedjen'. Foto: Karin Stronks Foto: Karin Stronks

Nu ook gängeskesroute voor kinderen

Vervolg van de voorpagina

Vri'jerspaedjen
Ze overhandigde het eerste Gängeskes Junior boekje aan wethouder Henk Rijks die de microfoon overnam. "Vroeger hadden mensen geen auto's en zij vervoerden hun spullen met een karretje of kruiwagen. De gängeskes zijn zo breed dat twee karren elkaar net konden passeren. Natuurlijk liepen mensen pas verder nadat de laatste nieuwtjes en roddels waren uitgewisseld.
In het centrum van Aalten zijn twee smalle geelachtige sporen in de weg gemaakt die doen denken aan het karrenspoor van paard en wagen van vroeger. Bij ons in Dinxperlo hebben we geen gängeskes, wel zijn er mooie fiets- en zandpaden. We hebben ook een 'Vri'jerspaedjen', jullie moeten straks maar aan je ouders vragen wat dat betekent", vertelt Rijks met een glimlach.

Bloemen
De bedenkers van 'Gängeskes Junior', Lia de Ridder en Natasja Mengerink, kregen een boeket bloemen aangeboden. Lia vertelt: "In het boekje gaat Opa Jan met de kinderen Cato en Kees de gängeskes in. Vera Lelivelt en Kick ter Hedde zijn de modellen voor de kinderen, Wim Kraaijenbrink is Opa Jan. Tijdens de wandeling kunnen kinderen vragen beantwoorden, we hebben geprobeerd om het boekje zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor de jeugd vanaf zeven jaar." Na het officiële gedeelte gingen de leerlingen in drie groepen op pad met verhalenvertellers Hans de Graaf, met Opa Jan en met Rikie Kraaijenbrink.

Geschiedenis
De route voor kinderen is ongeveer drie kilometer lang. Onderweg worden verhalen verteld over een stukje geschiedenis van Aalten. In het boekje, dat voor € 1,95 euro bij VVV Aalten te verkrijgen is, staan een puzzel, verhalen over bijzondere plekjes in Aalten, er is ruimte voor een eigen tekening en de namen van de gängeskes worden uitgelegd op een grappige en toch leerzame manier. "Gängeskes junior kan gelopen worden door kinderen met één of meer volwassenen erbij, leuk om met (klein)kinderen of neefjes en nichtjes deze route te ontdekken. De wandeltocht is ook zeer geschikt voor kinderfeestjes, als activiteit bij een familiedag en natuurlijk voor toeristen. Kinderen die in de herfstvakantie gängeskes Junior lopen krijgen van VVV Aalten een ijsje", belooft Natasja Mengerink.


www.vvvaalten.nl of www.aaltensemusea.nl


Ladies Event in De Storm

WINTERSWIJK - Iedereen die zin heeft in een avondje uit met alleen dames, kan op maandag 9 november haar zus, moeder, buurvrouw, dochter, collega, tante, oma en vriendinnen meenemen naar theater De Storm. Daar is een verrassende diversiteit aan bedrijven en entertainment te zien, en kan iedereen meedoen aan workshops of demo's, proeverijen en twee modeshows.

Een avond vol verwennerij waarin de vrouw zich laat inspireren.

Zo zijn er paaldans-demonstraties van Studio Firelily uit Winterswijk en muziek van Lorainne Berggraaf, Elise Nijman en Miss Es en The Big Boys.

Grote diversiteit
Alle gelegenheid om gezellig rond te snuffelen tussen stands met alles op het gebied van lifestyle, beauty, workshops en gezondheid. Ook dit keer worden zoveel mogelijk verschillende vakgebieden bij elkaar gebracht om iedereen een inspirerende of ontspannende avond te bezorgen. Dankzij het succes van de vorige editie wordt wederom de nieuwste wintermode van De Duif Mode tijdens twee wervelende modeshows gepresenteerd.

Alle gasten worden ontvangen met een glaasje bubbels. Via de facebookpagina kan iedereen op de hoogte blijven van alle informatie en updates.

Het Ladies Event is op maandag 9 november van 19.00 tot 22.00 uur in De Storm.

Kaarten kosten 10 euro per stuk en zijn verkrijgbaar bij De Storm, bij De Duif Mode en Sportcentrum De Tuunte in Winterswijk en bij Barink Wonen & Zo in Borculo.


www.facebook.com/meetengeniet of www.theaterdestorm.nl

Foto: PR