De oprichters en de auteurs bekijken het boek. Foto: Leo van der Linde
De oprichters en de auteurs bekijken het boek. Foto: Leo van der Linde Foto: Leo van der Linde

Herinneringen aan i'Varca vastgelegd

LINTELO - Zondagavond 18 oktober ontvingen de auteurs Annet Westerveld en Marijn Kraaijenbrink de eerste exemplaren van het gedenkboek 'i'Varca - Verankerd in onze jeugd' uit handen van de oprichters van jongerencentrum i'Varca Lintelo: Joop Westerveld en Henk Klein Wolterink.

Door Leo van der Linde

De overhandiging vond plaats tijdens een gezellige bijeenkomst bij Schiller in Aalten. De uitgave van het boek is financieel mogelijk gemaakt door steun van sponsoren, bedrijven, instanties, zoals de Gemeente Aalten en een bedrag van € 500,- van het Streekfonds Achterhoek, aangeboden door Jan Tiggeloven uit Meddo. Het idee voor het boek ontstond tijdens de voorbereiding van de reünie, waarvoor onverwacht veel belangstelling bestond. Uiteindelijk zijn 1500 kaarten verkocht. Tijdens de voorbereiding ontstond het idee voor het uitgeven van het boek.

Enorme klus
Annet Westerveld en Marijn Kraaijenbrink, de auteurs: "Er was heel veel materiaal zoals foto's, notulen, plakboeken en de nodige informatie. Zonde om dit materiaal niet te gebruiken. In het voorjaar zijn we met het boek van start gegaan. Het was veel werk, alle vrije tijd ging erin zitten. Op een gegeven moment dachten we: krijgen we het wel klaar? Het is uiteindelijk een schitterend boek geworden, liefst 144 pagina's in full colour. Een degelijk boekwerk met harde kaft. Het boek is verdeeld in hoofdstukken per periodes van 10 jaar. Het bestrijkt de geschiedenis van het jongerencentrum vanaf de oprichting in het jaar 1974 tot aan de brand in 2014. Elk hoofdstuk begint met een algemeen verhaal over die periode. We hebben een persoon uit die periode 'uitgelicht', door een interview met iemand die veel betekend heeft of die in die tijd een 'icoon' was. Verder hebben we in elk hoofdstuk een vriendengroep uit die periode gevraagd om een stuk te schrijven over hun tijd in i'Varca. Zo krijg je per periode een eigen verhaal. Natuurlijk is alles aangevuld met veel foto's."

Het boek is opgemaakt en uitgegeven door uitgeverij Fagus uit IJzerlo. Uitgever Hans de Beukelaer (Fagus): "Het is een boek om trots op te zijn."

Nog te koop
Het boek vormt een van de twee hoogtepunten rond de reünie. De tweede moet de reünie worden. Er wordt een expositieruimte ingericht met allerlei i'Varca-spullen, zoals foto's, krantenartikelen, notulen van vergaderingen. De toegangskaarten voor deze reünie zijn uitverkocht. Het boek is tot en met vrijdag 23 oktober nog te koop via de Facebookpagina reunie i'Varca Lintelo voor € 15,-.
Na vrijdag kost het boek € 20,-. Het is dan te koop via de plaatselijke boekwinkels, zolang de voorraad strekt.