Foto: Collectie Leo van der Linde
Foto: Collectie Leo van der Linde Foto: Collectie Leo van der Linde

Oplossing zoekplaatje

AALTEN - Het zoekplaatje van dinsdag 24 november is een opname uit 1926, dus bijna negentig jaar oud. Het was de periode dat er in Aalten, Bredevoort en vrijwel in elke buurtschap wel een molen stond. We kenden er tien. Nu zijn er in de gemeente Aalten nog maar drie molens over. We zien hier een schitterende opname van de molen van Grevink in de Aaltense buurtschap Barlo. Er kwamen veel reacties en het leverde behoorlijk wat informatie op. De molen van Grevink werd gebouwd in 1856. Het was een achtkantige bovenkruier, type beltmolen. In 1944 werd deze molen onttakeld, er werd nog jarenlang gemalen, maar hiervoor was geen windkracht meer nodig, Op 29 maart 1986 brak er brand uit, die voorgoed een eind maakte aan deze molen. Vroeg in de morgen werd de brand ontdekt. De snel ingrijpen van de brandweer kon voorkomen worden dat een varkensschuur verloren ging in de vlammen. Over de oorzaak van de brand is niets bekend.


Huishoudelijke hulp 2016

AALTEN - De colleges van gemeente Aalten, Oost Gelre en Winterswijk hebben vorige week ingestemd met het gunnen van de contracten voor huishoudelijke hulp aan de thuishulporganisaties. Dat betekent dat de huishoudelijke hulp voor inwoners voor 2016 geregeld is.

Op 31 december 2015 lopen de contracten af met de huidige aanbieders van de hulp bij het huishouden. Om die reden zijn de gemeenten in de afgelopen periode in gesprek gegaan met alle huidige aanbieders van thuishulp.

Aanbieders
Op dit moment zijn de gesprekken met alle huidige aanbieders afgerond. Aan al deze partijen zijn zogenaamde 'raamovereenkomsten' voor 2016 aangeboden. Hierbij gaat het om raamovereenkomsten voor de 'HH1' (schoonmaakwerkzaamheden) en voor 'HH2' (naast schoonmaakwerkzaamheden ook ondersteuning bij de organisatie van het huishouden). Uit de onderhandelingen zijn vervolgens de aanbieders naar voren gekomen, waaraan de colleges de huishoudelijke hulp in 2016 gunnen. Voor gemeente Aalten zijn dit: HH1: TSN, Zorgkompas, Vitaal Thuiszorg, T-zorg:; HH2: TSN, Zorgkompas, Stichting Zorgcombinatie Marga Klompé, Careaz, Vitaal Thuiszorg, T-zorg.

Wat betekent dit?
Alle klanten houden tot en met 31 december 2015 hun huidige hulp. Inwoners met hulp van TSN, Zorgkompas, Vitaal Thuiszorg en Stichting Zorgcombinatie Marga Klompé houden ook in 2016 hun hulp. T-zorg is een nieuwe aanbieder in 2016.
Careaz heeft aangegeven de werk-zaamheden voor Hulp bij het huishouden 1 (HH1) te beëindigen. De overige dienstverlening van Careaz gaat gewoon door. In gemeente Aalten betreft het 20 klanten die HH1 ontvangen van Careaz. De betrokken klanten en medewerkers zijn door Careaz persoonlijk hiervan op de hoogte gebracht. Careaz is nog in gesprek met andere aanbieders van huishoudelijke hulp in de gemeente om te kijken of er mogelijkheden zijn om medewerkers van Careaz over te nemen.