De schutters in actie tijdens de Aaltense kampioenschappen. Foto: Karin Stronks
De schutters in actie tijdens de Aaltense kampioenschappen. Foto: Karin Stronks Foto: Karin Stronks

Aaltense kampioenschappen schieten bij Schepersveld

AALTEN - Drie avonden stond de kelder van zalencentrum Schepersveld geheel in het teken van de Aaltense kampioenschappen schieten. Zo'n honderdvijftig deelnemers, mannen en vrouwen, gingen de strijd aan voor de bekers en de bijbehorende roem in zes verschillende klasses. De Aaltense kampioenschappen werden dit jaar voor de 23e keer gehouden, de organisatie van deze wedstrijden ligt in handen van de Aaltense Schietbond. Alle schutters die lid zijn van verenigingen die op hun beurt weer aangesloten zijn bij de overkoepelende Aaltense Schietbond kunnen zich inschrijven voor de Aaltense kampioenschappen.

Door Karin Stronks

De Aaltense kampioenschappen begonnen op 23, 24 en 25 november om 19.00 uur. Op dinsdag 24 november stonden twintig schietbanen klaar voor de deelnemers.
Mannen waren in de meerderheid maar er waren ook een respectabel aantal vrouwelijke schutters. Rond half acht waren er zo'n vijftien banen in gebruik.

"De dinsdagavond is steevast het drukst, de schutters kunnen zelf aangeven op welke van de drie avonden zij in actie willen komen. Omdat de reguliere schietcompetitie op de dinsdagen wordt afgewerkt houden de deelnemers deze avond natuurlijk vrij. Er komen vandaag zo'n zestig schutters in actie. Ze zijn ingedeeld op een bepaalde tijd anders wordt het veel te druk!" Aan het woord is bestuurslid René Koskamp van de Aaltense Schietbond.

Op niveau
Hij vervolgt: "Deelnemers worden ingedeeld op niveau, er wordt gekeken naar het gemiddelde van het jaar voor de kampioenschappen. Net zoals in de competitie wordt er geschoten in zes klassen."

Volgend jaar verandering bij titelstrijd

De deelnemers moeten op de avond naar keuze tien kaarten schieten. Op elke kaart staan zes 'rozen', vijf ervan tellen voor het kampioenschap mee. René: "Voor het schieten van tien kaarten krijgen de deelnemers anderhalf uur de tijd. Dat is voldoende om ook een paar keer even pauze te houden. Sommigen denderen achter elkaar door, anderen nemen telkens na twee of drie kaarten even rust."

Individueel tintje
De Aaltense kampioenschappen zijn in het leven geroepen om de schietsport een individueel tintje te geven. René: "In de competitie is het schieten een teamsport. Bij de Aaltense kampioenschappen doen deelnemers puur voor zichzelf mee. Win je een beker dan heb je dat helemaal aan jezelf te danken! We hebben overigens bij een gelijke stand een 12+ punt ingevoerd, zit een geschoten gat geheel in het zwarte gedeelte van de 12 dan telt dit bij een gelijke score mee voor de overwinning. Normaliter is twaalf het hoogst haalbare, vervolgens 11, 10, 9 en 8 punten. schiet je naast de roos dan heet dat een poedel en scoor je nul punten!"

Introducés en amateurs
Om ook jongeren enthousiast te maken voor de schietsport en om meer mensen kennis te laten maken met het schieten met de buks mogen wellicht in de toekomst introducés worden meegenomen. Het bestuur overweegt eveneens om ook amateurs, dus niet-leden, gelegenheid te geven om mee te doen met de Aaltense kampioenschappen.
René: "We zijn nog in overleg over deze voorstellen, het is wel zeker dat er iets gaat veranderen bij de volgende Aaltense kampioenschappen."

Derde helft
René is enthousiast over de schietsport. Hij zegt: "Schieten is gewoon een hele leuke sport. Het is eigenlijk één grote derde helft op de competitieavonden. Gezelligheid, drankje erbij, vaak zijn vijftallen goed bevriend met elkaar. Iedereen schiet op zijn of haar eigen niveau, met name bij de hogere klassen komt een stuk wedstrijdspanning er natuurlijk wel bij kijken."
De uitslagen van de Aaltense kampioenschappen worden bekend gemaakt op de website van de Aaltense Schietbond. Op maandag 14 december is de prijsuitreiking bij zalencentrum Schepersveld.


www.aaltenseschietbond.nl


1500 euro voor 'De hele Haart bakt'

AALTEN - Dankzij het televisieprogramma 'Heel Holland bakt' is bakken nog populairder geworden. Op allerlei plaatsen zijn er lokaal bakwedstrijden of gaan mensen samen met elkaar gewone en bijzondere taarten maken. Vijf bewoners van de Haart en het aangrenzende Woold willen elke twee weken een bakactiviteit organiseren voor inwoners in de leeftijd van 15 tot 95 jaar. Daarbij gaat het om speciale recepten, zodat de deelnemers ook uitgedaagd worden. Voor 'De hele Haart bakt' hebben burgemeester en wethouders 1500 euro uit het Naoberfonds ter beschikking gesteld.

De initiatiefnemers van 'De hele Haart bakt' hopen dat er in 2016 per bakactiviteit 15 tot 20 mensen mee doen. De deelnemers hebben de mogelijkheid om van elkaars bakkunsten te leren en kunnen sociale contacten opdoen. Daarom draagt dit project bij aan de leefbaarheid, wat een van de criteria van het Naoberfonds is. Het bakken vindt plaats in het gebouw De Ringkamp, dat eigendom is van de Haartse Oranjevereniging, en waar al het verenigingsleven van de buurtschap zich concentreert. Met de subsidie kunnen ovens, beslagkommen, mixers, bakvormen en allerlei andere bakbenodigdheden aangeschaft worden. De initiafnemers hebben overigens 5000 euro aangevraagd, waarvan B en W nu een deel honoreert.