De entree van de Aaltense Musea, waarvan het Onderduikmuseum en de Escape Room deel uitmaken.
De entree van de Aaltense Musea, waarvan het Onderduikmuseum en de Escape Room deel uitmaken. Foto:

Escape room in Onderduikmuseum

AALTEN - In juni wordt in het Aaltens Onderduikmuseum Markt 12 de Escape Room voor de Vrijheid geopend. "Pas als je het kwijt bent weet je wat vrijheid is." Dat is een kerngedachte die bezoekers van het onderduikmuseum op deze locatie ervaren. In het woonhuis worden verhalen verteld van de burgers, over onderduiken, verzet maar vooral over de wijze waarop keuzes werden gemaakt of onmogelijk waren. De woning plaatst mensen terug in de tijd, waardoor men zich kan inleven in de gebeurtenissen van de bewoners: een gezin met twee kleine kinderen, de Ortskomandantur en de onderduikers op zolder. Hierbij komt nu een Escape Room, waardoor men de onvrijheid aan den lijve kan ondervinden.

Het is de eerste Escape Room in Gelderland die zowel door de jeugd als volwassenen kan worden gespeeld en die geënt is op meer dan alleen een spel. Het is daarnaast opmerkelijk dat de Escape Room in een museum wordt gerealiseerd en op verschillende niveaus en manieren aansluit bij de actualiteit. De bezoekers worden uitgedaagd op het gebied van hun creativiteit, hun oplossingsgerichtheid en hun mogelijkheden tot samenwerking om verschillende raadsels en codes te kraken. Maar daarnaast zullen zij vooral ook de beleving mee krijgen hoe het voelt als je je vrijheid kwijt bent geraakt en die niet meer zomaar terug kunt krijgen.

Een rondgang door het woonhuis is een bijzondere ervaring. Men wordt deelgenoot van de verhalen van de bewoners van het huis en de keuzes zie zij maakten. Zo wordt duidelijk hoe het gezin met twee kindertjes daar leefde, samen met de Ortskommandantur en pal daarboven de onderduikers op zolder. De originele onderduikplek zit er nog steeds en is toegankelijk. Ook de schuilkelder – waar bij dreiging van bombardementen de gehele buurt kon schuilen – is nog aanwezig.

Waar die ruimten de bezoekers terug in de tijd plaatsen, brengt de 'kamer van de vrijheid' de bezoeker weer terug naar het hier en nu. Deze bijzondere ruimte heeft specifiek tot doel om - op een interactieve manier - bezoekers uit te dagen zelf de parallellen te ontdekken tussen de dilemma's op het gebied van vrijheid en mensenrechten. Belangrijk doel is het creëren van een beleving waarbij bezoekers (vooral de jeugd) 'aan den lijve' en zeer direct het gebrek aan vrijheid of recht ervaren.

Gerda Brethouwer, directeur van het onderduikmuseum Markt 12, nodigde theatermakers Theo Soontiëns en Caro Wicher uit mee te denken over de invulling van de kamer van de vrijheid. Beide theatermakers zijn bekend van 'Korte rokjes, dubbele stiksels', de mijmerroute over de verdwenen textielindustrie die ze eerder dit jaar in het kader van het project 'Gemaakt in Gelderland' in Aalten realiseerden in het centrum en de herbestemde textielfabriek Driessen in de Hofstraat.

Markt 12 krijgt een speciale ruimte in het museum waar het gevoel van onvrijheid en ondergedoken-zitten aan den lijve wordt ervaren en waar inleving in de situatie van de onderduikers noodzakelijk is om uiteindelijk de vrijheid te herwinnen.


www.aaltensemusea.nl