Carbidschieten. Foto: Jochem Wikkerink
Carbidschieten. Foto: Jochem Wikkerink Foto: Jochem Wikkerink

Carbidschieten bij 't Romienendal

Iedereen van harte welkom bij vierde editie

Door Karin Stronks

DALE - Vijf enthousiaste Dalenaren organiseren voor de vierde keer carbidschieten bij buurtschapshuis 't Romienendal. Zes melkbussen, water, vuur, carbid en ballen zijn de basisingrediënten voor de traditionele oudejaarsactiviteit. Op 31 december gaat het carbidschieten rond de klok van 12.00 uur van start, om 18.00 uur is het middagprogramma ten einde. Om 0.30 uur is iedereen opnieuw van harte welkom bij 't Romienendal om onder het genot van een drankje het nieuwe jaar in te luiden.

Centraal
Marit Langenbarg, Ruud Simmelink, Corine Navis, Gerben Vreman en Michel Eppink zijn de drijvende krachten achter het carbidschieten bij 't Romienendal. "De initiatiefnemer was vier jaar geleden Paolo Polman. Hij merkte op dat veel mensen bij huis met vrienden bezig waren met de oudejaarstraditie en vroeg zich af of het niet centraal kon worden georganiseerd. Wij hebben toen de koppen bij elkaar gestoken en zijn met de beheerder van 't Romienendal, André Porskamp, in gesprek gegaan. André reageerde meteen positief en we hebben concrete plannen gemaakt. Het wordt langzamerhand een beetje een traditie! We zijn zelf helemaal gek op carbidschieten", merkt Michel Eppink op.

Gezelligheid
Gerben Vreman voegt toe: "Locatie 't Romienendal is ideaal voor het evenement, we hebben alle ruimte. Aan de veiligheidsmaatregelen die vereist zijn, kunnen we prima voldoen. De ruimte rondom de melkbussen wordt afgezet met lint en het gebruik van ballen is verplicht. Er staan vuurkorven op het terrein en bezoekers kunnen erwtensoep en een drankje nuttigen. Gezelligheid staat hoog in het vaandel! Meestal komt de politie nog even een kijkje nemen, we hebben een meldingsplicht bij de gemeente Aalten voor carbidschieten."

Iedereen welkom
De organisatie benadrukt dat het carbidschieten bij 't Romienendal absoluut geen besloten feestje is. Iedereen is welkom om te komen kijken. Bij slecht weer wordt een tent opgezet.

Elk jaar weer even de slag te pakken krijgen

Michel Eppink glimlacht: "We halen het carbid bij Heinen in De Heurne. Ondanks dat we het vaker hebben gedaan zijn de eerste schoten even wennen. We moeten er weer handigheid in krijgen, aftasten hoe lang we moeten wachten, hoe de verhouding ook al weer was. Over het algemeen hebben we vrij snel de smaak weer te pakken en loopt het carbidschieten op rolletjes!"

Chemische reactie
Bij carbidschieten worden melkbussen gebruikt. "Afsluiten met een deksel mag niet meer. Wij doen het carbid in een blikje, dat zetten we in de melkbus. Beetje water erbij en dan sluiten we meteen de opening af met een bal. Dan moeten we wachten, een chemische reactie zorgt voor de vorming van ethyn dat wordt aangestoken door een klein gaatje, en dan nog even geduld en daarna volgt de dreunende knal en de bal vliegt tientallen meters weg", legt Gerben Vreman uit.

Rond 18.00 uur is het carbidschieten ten einde.

Dale kan zich opmaken voor een rustige oudejaarsavond om 's nachts rond 0.30 uur naar 't Romienendal te komen om onder het genot van een drankje het nieuwe jaar in de luiden.
Het samenzijn duurt tot ongeveer 04.00 uur.