Gerrie Lammers. Foto: Frank Vinkenvleugel
Gerrie Lammers. Foto: Frank Vinkenvleugel Foto: Frank Vinkenvleugel

Vrijwilliger van de Week: Gerrie Lammers

'Ik houd gewoon van mensen'

Door Karin Stronks

DINXPERLO - Gerrie Lammers, wonend onder de rook van woonzorgcentrum Careaz dr Jenny, is op veel manieren als vrijwilliger actief. Zij werkt bij de Wereldwinkel, is actief met kerkenwerk en met 'wat verder op haar pad komt'. Het meeste vrijwilligerswerk verricht de Dinxperlose bij Dr Jenny. Dat doet zij met liefde en vol overtuiging."De zorg voor een ander, dat zit gewoon in mij. Ik houd gewoon van mensen", zegt ze.

Meer dan dertig jaar geleden begon Gerrie Lammers met koffie schenken bij Dr Jenny. De werkzaamheden breidden zich langzamerhand steeds meer uit. Ze vertelt:"In 1992 werd de stichting Vrienden van Careaz dr Jenny opgericht, ik werd gevraagd voor het bestuur en heb ja gezegd. De stichting organiseert een aantal keren per jaar activiteiten om geld in te zamelen dat ten goede komt aan de cliënten van dr Jenny. De aanschaf van een bloemetje of een duofiets zijn enkele voorbeelden hiervan. Gelukkig hebben we heel veel Vrienden die ons werk een warm hart toedragen!"

Liefde terug
Sinds 17 jaar zit Gerrie in de cliëntenraad van Careaz dr Jenny, zij is eveneens contactpersoon tussen de Careaz woonzorgcentra in Borculo, Lichtenvoorde en Dinxperlo. Ook is zij vertrouwenspersoon.

Gerrie zegt enthousiast: "Ook leuk vind ik het helpen bij de dagopvang. Vrijwilligers brengen ouderen bij dr Jenny waar wij de mensen ontvangen met koffie en iets lekkers. We doen spelletjes, bloemschikken of bakken een taart. Tussen de middag krijgen de gasten een maaltijd, hierbij helpen ook vrijwilligers mee. Het zorgen voor mensen die op één of andere manier afhankelijk zijn geworden zit gewoon in mij, ik voel me verantwoordelijk voor ze. Ik doe het met liefde en krijg er dubbel zo veel liefde voor terug!"

Positief
Helpen bij de broodmaaltijd is ook één van de vrijwillige taken van Gerrie. De cliënten helpen als het kan met tafel dekken en brood smeren en zij eten gezamenlijk. "Dat is gezelliger voor de mensen en we kunnen meteen helpen als iemand zich eens verslikt. Er zijn heel veel vrijwilligers actief hier bij dr Jenny, er wordt meer en meer op ons 'geleund' vanwege minder geld voor de zorg. Hierover maak ik me echt zorgen. Ik probeer altijd positief en vrolijk te blijven tegenover de ouderen, en zo goed mogelijk te helpen. Zij hebben immers onze welvaart mede opgebouwd en zo kunnen we iets terugdoen, vind ik", zegt Gerrie Lammers vol overtuiging.
Ze voegt toe: "Het lijkt best veel werk maar ik heb nog wel tijd over voor mezelf hoor!"


Regiotaxi gaat op in basismobiliteit

BERKELLAND - In een gezamenlijk persbericht van 9 september geven 7 Achterhoekse gemeenten, Aalten, Berkelland, Bronckhorst, Doetinchem, Oost Gelre, Oude IJsselstreek en Winterswijk, aan overeenstemming te hebben over de nieuw Kadernota 'Basismobiliteit in de regio Achterhoek'.

Daarin wordt onder meer bepaald dat per januari 2017 de regiotaxi enerzijds en het doelgroepenvervoer anderzijds samen worden gevoegd onder de naam basismobiliteit. Beide vervoersstromen vallen dan volledig onder de verantwoordelijkheid van de gemeenten. Verder moet iedereen in de boven genoemde gemeenten tegen een redelijk tarief van de verschillende bestaande vervoersstromen gebruik kunnen maken voor bijvoorbeeld sociale en medische redenen. Nu nog is de regiotaxi de verantwoordelijkheid van de provincie en is het doelgroepenvervoer (leerlingenvervoer, wmo-vervoer, sociale werkplaatsvervoer) een taak van de gemeenten. Het is de bedoeling dat de provincie de regiotaxi per 1 januari 2017 volledig heeft overgedragen.

Voor de uitoefening van de vervoerstaak moet er een nieuwe, gezamenlijke vervoerscentrale opgericht worden, die alle ritten inplant en tevens ook vervoersadvies moet kunnen geven. De gemeenten hopen hiermee efficiënter te kunnen werken en een betere bereikbaarheid te kunnen garanderen. Uiteindelijk moet dit tot een besparing op de totale vervoerskosten leiden. De planning is dat uiterlijk begin november de gemeenteraden een beslissing over de plannen nemen. Daarna kunnen ze verder worden uitgewerkt.