De zangworkshops zijn bij Het Blauwe Meer. Foto: Karin Stronks
De zangworkshops zijn bij Het Blauwe Meer. Foto: Karin Stronks Foto: Karin Stronks

Con Spirito presenteert zangworkshops

Gratis en vrijblijvend voor beginners en gevorderden

Door Karin Stronks

DINXPERLO Mannenkoor Con Spirito organiseert zangworkshops voor mannen die zingen leuk vinden, zangers van een bandje, projectzangers die nu en dan met een musical of uitvoering meewerken of mannen die wel eens willen weten wat er allemaal mogelijk is met hun stem. De workshops worden geleid door dirigent Ben Simmes. Deelname is gratis en geheel vrijblijvend. De zangworkshops worden gehouden bij sportcentrum Het Blauwe Meer in Dinxperlo.

Ben Simmes heeft meegewerkt met het samenstellen van het handboek voor beginnende zangers 'Ontdek je stem'. Op basis van dit naslagwerk zijn de workshops samengesteld. "Niets voor mij, ik kan niet zingen", is een veel gehoorde uitspraak. Mannenkoor Con Spirito biedt deze zelfcritici de mogelijkheid om hun eventuele zangtalent te laten toetsen door een deskundige.

Zangworkshops
De eerste workshop wordt gehouden op woensdag 23 september vanaf 20.00 uur bij sportcentrum Het Blauwe Meer. Belangstellenden kunnen zich aanmelden via de Con Spirito website, noodzakelijk is dat echter niet. Koorlid Wim Jansen legt uit: "Al tientallen jaren lang is mannenkoor Con Spirito verweven met Dinxperlo. Zowel Dinxperlose verenigingen als inwoners hebben ons altijd gesteund door mee te werken aan allerlei acties. De oud-papieractie is hiervan een goed voorbeeld. Door het gratis aanbieden van deze zangworkshops kunnen wij als Con Spirito iets terugdoen voor Dinxperlo!"

Ook voor (jonge) zangers van een band

Deelnemers aan de workshops zijn tot niets verplicht. Zij kunnen hun stem laten beoordelen door dirigent Ben Simmes, deskundig en goed ingevoerd op gebied van zang en muziek.

Laagdrempelig
Martin Zwienink, PR man van Con Spirito zegt: "Deelname aan de zangworkshops is laagdrempelig. Beginners en gevorderde zangers kunnen zó binnenlopen en meedoen. We willen potentiële zangers handvatten bieden, laten zien wat er allemaal mogelijk is met een stem. Hierbij ontbreken ademhalingsoefeningen, spannings- en ontspanningsoefeningen niet. Bij het zingen gebruik je immers je hele lichaam! Onze dirigent Ben Simmes heeft zich naast zijn diverse studies verdiept in het stemgebruik, hij kan deelnemers tips en advies geven over de manier van zingen, over de mogelijkheden die een stem biedt en beoordelen of een stem geforceerd wordt tijdens het zingen." Mannen die willen meedoen aan de workshops hebben geen specifieke kennis van muziek nodig. Beheersing van noten lezen is bijvoorbeeld niet noodzakelijk.

Profijt
Hans Beernink zegt: "Ik ben zelf sinds vier jaar lid van Con Spirito, hiernaast vorm ik samen met Wim Jansen het duo Alles Andès. Ik kan zeggen dat ik heel veel profijt heb van het zingen bij een koor. Ben Simmes leidt onze kooravonden op gevarieerde manier en een zangavond is nooit saai. Ik heb al veel geleerd over het gebruik van mijn stem. Zo gaat het met de workshops ook, je leert er veel van en ik ben ervan overtuigd dat ook jonge zangers van bandjes hun voordeel ermee kunnen doen. Bovendien is deelname gratis en vrijblijvend, als je meedoet ben je verder niets verplicht!" Informatie over de workshops is te vinden op de website van Con Spirito, mensen die mee willen doen kunnen zich hier eveneens aanmelden. "Maar dat hoeft niet perse, je mag ook zo komen binnenlopen en meedoen", aldus een enthousiaste Martin Zwienink.


www.conspirito-dinxperlo.nl


VIT zoekt vrijwillig coördinator

WINTERSWIJK - VIT biedt ondersteuning aan mantelzorgers. Eén vorm van ondersteuning is de inzet van een vrijwilliger zodat de mantelzorger even tijd voor zichzelf heeft. De taak van de vrijwilliger is vooral gericht op het bieden van gezelschap thuis of bij activiteiten.

De vrijwilliger is geschoold en krijgt met regelmaat relevante cursussen en scholing aangeboden. Voor de ondersteuning en begeleiding van de vrijwilligers in Winterswijk zoekt VIT een enthousiaste vrijwillige coördinator die samen met de huidige coördinator deze taak op zich wil nemen.De vrijwillige coördinator regelt en voert intakegesprekken met vrijwilligers en hulpvragers en doet de matching. Hij of zij biedt ondersteuning en begeleiding aan de vrijwilligers en werkt hierbij nauw samen met de andere vrijwillige coördinator en mantelzorgconsulent. Voor professionele ondersteuning kan de vrijwillig coördinator terugvallen op de coördinator mantelzorg van VIT.

Wie een aantal uren per week beschikbaar heeft voor dit werk en wie goed bereikbaaris, en goed met mensen kan omgaan, is wellicht geschikt voor deze vorm van vrijwilligerswerk. Het levert ook iets op:waardering van vrijwilligers en hulpvragers, nieuwe 'vrijwillige' collega's, mooie ervaringen én nieuwe dingen leren. VIT hulp bij mantelzorg zorgt ervoor, dat de vrijwilliger goed voorbereid aan de slag gaat. Naast collegiale en professionele ondersteuning kan men met regelmaat deelnemen aan gratis cursussen en themabijeenkomsten. Vanzelfsprekend worden onkosten vergoed.

Info: 0544 82 00 00 of via e-mail info@vithulpbijmantelzorg.