Gerjo en Edith te Linde. Foto: Karin Stronks
Gerjo en Edith te Linde. Foto: Karin Stronks Foto: Karin Stronks

Gerjo en Edith te Linde exposeren op Haartmans

HAART Bij boerderij Haartmans zijn drie kunstenaars vertegenwoordigd die hun werk tentoonstellen tijdens de septemberkunstmanifestatie. Gerjo te Linde laat zijn prachtige authentieke foto's en portretten op glas zien, Edith te Linde presenteert haar marmermeel op doek, de moeder van Edith, Jannie te Roele-Veldboom toont haar schilderwerk in olieverf. Edith en Gerjo vertellen over hun passie.

Gerjo
"Ik houd van zwart-wit fotografie. De foto's die ik laat zien bij Septemberkunst zijn gemaakt met de collodiumtechniek zoals die in 1851 uitgevonden is door Frederick Scott Archer. De beelden zijn niet te kopiëren, op glas afgedrukt en origineel. Het ontwikkelen doe ik zelf. Het is gewoon een prachtige techniek, er zijn maar enkele tientallen mensen in ons land die zich hiermee bezighouden," legt Gerjo te Linde uit.

Fotografie in bijzondere techniek

De camera die Gerjo gebruikt is een houten exemplaar, de belichtingstijd is erg lang en kan wel oplopen tot 1 minuut, afhankelijk van de situatie. Staat het te fotograferen object binnen of buiten? Is het bewolkt of zonnig? Gerjo:"Ik probeer altijd een gevoel, een emotie op te roepen bij een foto. Voor iedereen kan dat verschillend zijn. Een herinnering, boosheid of verdriet, als de foto maar iets oproept!"

Edith
De schilderijen van Edith zijn grillig, vol structuur en veelkleurig. Zij ontdekte de marmermeel techniek en was meteen verkocht. Ze vertelt:"Dit is leuk! Dat dacht ik meteen. Marmermeel is een soort poeder, een restauratiemiddel wat je vermengt met bindmiddel. Met een spatel breng je de pasta op een schildersdoek. Vormen, diepte kun je maken, echt een herkenbaar iets zoals bijvoorbeeld een vogel dus niet. Daarna ga ik de vormen inkleuren met inkt, pigment vermengd met was. Het resultaat is elke keer weer verrassend, de groeven worden donkerder maar die kun je weer oplichten met terpentine. Of niet natuurlijk. Het is vreemd maar ik kom vaak bij de kleur paars terecht!"

'We moeten alleen de deale nog opruimen...'

Ook voor Edith is de kunst een grote passie. Zij exposeert haar werk op boerderij Haartmans. "We wonen hier zo mooi en willen allebei dat meer mensen hiervan kunnen genieten. Wij exposeren met z'n drieën, mijn moeder doet ook mee met haar schilderijen. We moeten alleen de deale nog opruimen…", aldus Edith. Het werk van Edith, Gerjo en Janny is ook te zien in de etalage van Effen Anders in Aalten.