Joke Haytink. Foto: Karin Stronks
Joke Haytink. Foto: Karin Stronks Foto: Karin Stronks

Keramiek en vilt van Joke Haytink

AALTEN De expositie voor Septemberkunst van amateur kunstenaar Joke Haytink is te zien in haar huis aan de Dalweg 7 in Aalten. Zij toont objecten van keramiek en vilten wol, daarnaast heeft ze nog enkele tekeningen aan de muur hangen.

Opvallend is de hoeveelheid felle kleuren en ronde vormen die de Aaltense gebruikt in haar werk, vlammend oranje en rood, verrassende combinaties. De vilten werken zijn zelfs ruimtelijk en soms voorzien van weefsels of kwasten. "Als ik begin met werken heb ik geen plan, geen idee van het eindresultaat. Ik verras mezelf steeds opnieuw! Het vilten is heel simpel, ik begin met wol, water en olijfzeep en ik zie vanzelf wat er tevoorschijn komt. Hier heb ik bijvoorbeeld een stukje weeftechniek in verwerkt, dat leek me wel leuk. Ook om aan de onderkant nog iets toe te voegen bedacht ik een soort hoofdje naast de kwasten", legt Joke Haytink uit.

Werken met verschillende materialen

Creatief is de Aaltense al jaren, zij werkte met verschillende materialen. Een tijdlang hield ze zich bezig met het maken van troostdekens en –lappen. Momenteel maakt ze beelden van keramiek naast het werken met vilt en wol. Ze probeerde het werken met de draaischijf uit en later ging ze op tafel aan de slag met klei. Ze zegt glimlachend:"Je zet de duimen in de klei en er komt na verloop van tijd vanzelf iets uit! Ook hier laat ik me leiden door mijn gevoel, ik heb geen plan gemaakt voor ik begin. Het is voor mij telkens weer een verrassing hoe het eindresultaat eruit ziet!" De objecten van keramiek zijn verrassend, de vormgeving zeer origineel. Zo maakte Joke bijvoorbeeld een rond voorwerp van opgerolde staafjes klei en een haan die ook wel iets weg heeft van een mannetjesdodo. Ronde vormen en warme kleuren zijn tekenend voor het werk van Joke Haytink.