De jubilerende fotoclub Helios en Aaltense Musea zijn blij met het resultaat.
De jubilerende fotoclub Helios en Aaltense Musea zijn blij met het resultaat. Foto: Joost van de Nadort

Portretten van Aaltense 'zestigers' door jubilerende fotoclub Helios

AALTEN - Er ging een jaar voorbereiding aan vooraf, maar op vrijdag 11 september was het dan zover. Wethouder Henk Rijks van cultuur opende de jubileumtentoonstelling van de fotoclub Helios Aalten. De in 1955 opgerichte fotoclub viert dit jaar haar 60-jarig bestaan met het thema 60-jarigen. Van zaterdag 12 september tot eind februari 2016 zijn de foto's te bewonderen in de Marktkamer van het Aaltens Museum.

Door Joost van de Nadort

Om in de sfeer van het 60-jarig bestaan te blijven, is er voor gekozen portretfoto's te maken van inwoners van de gemeente Aalten die 60 jaar zijn geworden, 60 jaar getrouwd zijn of die om andere reden iets met 60 jaar hebben. Om deze mensen te vinden, hebben de leden van de fotoclub onder andere door middel van flyers gevraagd om reacties.

Expositie in museum: 'helemaal 't einde'

De respons op deze actie was goed. De volgende stap was deze mensen te benaderen en om medewerking te vragen. Slechts een enkeling twijfelde, maar werd tijdens een persoonlijk gesprek alsnog over de streep getrokken.

Werkwijze
Erik van de Groep, oud-voorzitter en lid van de jubileumcommissie: "Veel leden maken vooral natuurfoto's en straatfoto's. Portretfoto's maken zit er bij veel leden niet zo in. Zij moesten dan ook een drempel over." Van de Groep licht toe: "Om een goede portretfoto te maken moet je zelf regisseren. Om de leden handvatten te geven voor goede portretfotografie heeft de fotoclub extra avonden georganiseerd waarbij is ingegaan op de techniek en de benadering." Van de Groep vond het heel leuk om te zien hoe iedereen toch over die drempel is heengestapt en hij is trots op het resultaat.

Hoogtepunt van het jaar voor de fotoclub is Bredevoort Schittert. De fotoclub probeert steeds meer het thema van dit evenement te volgen. Dit jaar is het thema musical. De fotoclub exposeert tijdens het evenement in 't Koppelhuis tegenover de St. Joriskerk in Bredevoort. Van de Groep: "De expositie in 't Koppelhuis wordt doorgaans goed bezocht, maar een expositie in een echt museum, zoals nu in het Aaltens Museum, is helemaal het einde." Jo Kal, vrijwilligster bij het Aaltens Museum: "Het museum hanteert een kwaliteitsnorm en heeft veel interesse voor tentoonstellingen die betrekking hebben op Aalten. Het is dan ook heel leuk om een fototentoonstelling te hebben over Aaltenaren. Het is goed gelukt om iets moois neer te zetten."

Helios
Helios is een club waar het plezier in het fotograferen centraal staat. Iedereen is welkom als lid en er is geen ballotagecommissie. Er worden ook geen technische eisen gesteld aan nieuwe leden. De trend is wel dat mensen verwachten dat er ook cursus gegeven wordt. Men kan zich tijdens de clubavonden bekwamen in technische aspecten en ook leren wat een goede foto is, maar het is zeker geen vervanging voor een cursus. Anneke Gildhuis, bestuurslid: "Ik ben gek op straatfotografie, maar voordat ik lid werd, heb ik eerst een cursus gevolgd." Door lid te worden doet men vooral ideeën op, wordt men geïnspireerd en krijgt men meer inzicht in fotografie.


www.aaltensemusea.nl en www.fc-helios.nl