Talloze edelstenen en mineralen werden benoemd en getoond tijdens de lezing. Foto: Frank Vinkenvleugel
Talloze edelstenen en mineralen werden benoemd en getoond tijdens de lezing. Foto: Frank Vinkenvleugel Foto: Frank Vinkenvleugel

Over de kracht van edelstenen en mineralen

DINXPERLO - Marilyn Monroe zong het al:'diamonds are a girl's best friend'. De diamant is wel de bekendste en de meest gewilde onder de edelstenen maar kent ook zijn gebruik in de industrie vanwege zijn hoge hardheid. Ook andere edelstenen zoals amethist, robijn, lapis lazuli en bergkristal zijn van oudsher gebruikt in kronen en kleding van edelen en bisschoppen maar kwamen ook al eeuwen geleden voor in amuletten en bij rituelen. Tegenwoordig staan edelstenen en mineralen meer en meer in de belangstelling vanwege hun harmoniserende en reinigende werking. Bianca Oonk van het Stenen Museum Winkeltje uit Bredevoort vertelde er over bij Hartpad yoga van Heidy Mallee aan de Boesveldsedijk in Dinxperlo.

Door Iris Jansen

Aan de hand van een film liet Bianca eerst het ontstaan zien van de stenen en mineralen en waar ze gewonnen worden.

Indrukwekkend als je bedenkt dat de stenen en kristallen die Bianca bij zich had al miljoenen jaren oud zijn.

Stenen werken ondersteunend en beschermend

De soorten stenen zijn talrijk en in te delen in groepen aan de hand van hardheid, waarbij diamant de hoogste hardheid vertoont en talk de zachtste, kleur, breekbaarheid, dichtheid, glans en kristalsysteem.
Stenen en mineralen vanaf een bepaalde hardheid kunnen worden geslepen, trommelen genaamd, en gepolijst en zo worden gebruikt in sieraden of gebruiksvoorwerpen.

Werking
Tegenwoordig staan de edelstenen weer meer en meer in de belangstelling vanwege hun heilzame werking. Door de eeuwen heen was overal ter wereld al de geneeskrachtige werking van stenen en mineralen bekend.

Vooral Hildegard von Bingen, een Duitse abdis, heeft in de 11e eeuw zoveel mogelijk stenen en hun geneeskrachtige invloed op lichaam en geest gedocumenteerd.

Het geheim van hun werking ligt in de elektromagnetische straling, die in elke materie op aarde te vinden is. Elk soort gesteente bevat een eigen frequentie en is dan ook specifiek inzetbaar.

Met resonantiemeters kan de straling van een steen worden gemeten. Vaak komen deze overeen met frequenties van het menselijk en dierlijk lichaam. Zo kunnen bepaalde stenen worden ingezet als geneeskundige ondersteuning bij gezondheidsklachten.

Hart voor stenen
Bianca: "Mijn streven is om de bezoekers van mijn winkel, die tevens als museum dient, kennis te laten maken met de stenen en hun gebruik. Om stenen in te zetten als geneesmiddel en zo de juiste aan te bevelen, daar houd ik mij verre van. Wel vertel ik over hun ondersteunende en beschermende werking. Wie bijvoorbeeld veel met straling van computers in aanraking komt, doet er goed aan rozenkwarts of zwarte toermalijn in de ruimte te zetten of als sieraad te dragen."

Ze vervolgt: "Ook gebruik van Himalaya zout, meer bekend als liksteen voor dieren, brengt evenwicht in de elektrische lading van ruimtes. Veel mensen hebben al wel eens de prachtige paarse amethist gezien die vaak in woonkamers te vinden zijn. Deze stenen, geoden genaamd, zijn hol van binnen en worden doorgezaagd. Aan de buitenkant is dan de ruwe steen te zien zoals deze gewonnen wordt in de grotten. Deze steen werkt zuiverend en harmoniserend daar waar veel mensen komen. Uitermate geschikt voor bijvoorbeeld in een kapsalon of in een wachtruimte."

Keuze van de steen
Mensen die een steen willen uitzoeken moeten op hun gevoel afgaan. Wanneer iemand wordt aangetrokken door de kleur en vorm, is dat de steen die op dat moment nodig is.

"Je spreekt dan feitelijk over de 'uitstraling' van de steen. Dat kan per seizoen of gebeurtenis wisselen. Je kan de steen als sieraad dragen of neerzetten. Wel moet de steen regelmatig gereinigd en opgeladen worden. Dat kan onder stromend water. Het is zelfs in sommige gevallen mogelijk dat de steen van kleur verschiet of spontaan breekt. Dan heeft de steen zijn werk gedaan en is vervanging nodig", aldus Bianca.

Het Stenen Museum Winkeltje is te vinden in Bredevoort naast restaurant Bertram. Op de site van Bertram is ook informatie over het stenenwinkeltje te vinden.


www.restaurantbertram.nl


Kaart- en spellenavond in Lintelo

LINTELO - Elke maand is er een vaste avond om te kaarten of deel te nemen aan een gezelschapsspel in het Grand Café van het Kulturhus in Dinxperlo.

De afgelopen jaren was er gelegenheid om te klaverjassen maar dit seizoen kunnen de kaartliefhebbers op de betreffende avond zelf overleggen welk kaartspel of gezelschapsspel er gespeeld wordt. Men kan met vrienden, familie of buren vrij binnen lopen en aanschuiven.

Iedereen die voor de gezelligheid een kaartje wil leggen of zin heeft een gezelschapsspel te spelen is welkom op vrijdag 2 oktober. Eigen spellen kunnen mee gebracht worden. Andere data zijn 30 oktober, 27 november en 18 december; aanvang 19.30 uur.


www.kulturhuslintelo.nl