Eddy Kämink. Foto: Frank Vinkenvleugel
Eddy Kämink. Foto: Frank Vinkenvleugel Foto: Frank Vinkenvleugel

Vrijwilliger van de Week: Eddy Kämink

'Als niemand iets doet, gebeurt er ook niks'

Door Karin Stronks

IJZERLO - Fase 1 van de grote opknapbeurt van het Dorpshuus in IJzerlo is kort geleden afgerond. Eddy Kämink is één van de vrijwilligers die enorm veel vrije uren in het project Dorpshuus heeft gestopt. "Dat is fantastisch in een buurtschap zoals IJzerlo. Ga je met de pet rond dan komt er geld binnen, als je vrijwilligers vraagt dan komen ze ook. En ze blijven komen! Dat geeft voldoening, om met een stel mensen zo'n mooi resultaat neer te zetten! Je krijgt het gevoel dat het gebouw van ons is, door ons gemaakt", vertelt Eddy Kämink, de vrijwilliger van deze week.

Onderhoud
Eddy Kämink is als bestuurslid van 'Ons Aller Belang' belast met het onderhoud van het Dorpshuus in IJzerlo. Hij legt uit: "We vergaderen als bestuur één keer per maand en dan staat elke keer Dorpshuus ook als agendapunt vermeld. Ik geef dan aan welk onderhoud er nodig is en de lijst van werkzaamheden werd steeds langer. We besloten als bestuur om het Dorpshuus te onderwerpen aan een grondige opknapbeurt." Eddy Kämink coördineerde alle werkzaamheden rondom de renovatie als lid van de verbouwingscommissie. Hij stuurde vrijwilligers aan, woonde vergaderingen bij en onderhield contacten met aannemers. Het hele Dorpshuus werd gestript en bijna van de grond af geheel nieuw opgebouwd.

De ruimtes kregen een geheel nieuw modern fris interieur. Bovendien zijn de buitenmuren wit. Eddy: "Aan de buitenkant is tegen de muren isolatiemateriaal geplakt. Daarna is het gaasnetwerk wit gemaakt met stukadoorswerk." Heel veel vrije uurtjes stopte Eddy in de renovatie van het Dorpshuus, het was een grote klus. Hij zegt niet zonder trots: "Fase 1 is nu klaar, het resultaat mag er zijn! Alle vrijwilligers en geldschieters hebben zich enorm ingespannen om dit voor elkaar te krijgen! We zijn er nog niet, de grote zaal komt nog aan de beurt maar op dit moment is het iets rustiger met het onderhoudswerk!"

IJzerlo op de kaart
Naast de bestuursfunctie in 'Ons Aller Belang' verricht Eddy allerlei hand en spandiensten in IJzerlo. Zo vroeg de najaarsmarktcommissie hem of hij wilde helpen met het opbouwen van de stands en kramen, daarnaast moest er een grote tent worden opgezet. "Vorig jaar ben ik gestopt als bestuurslid van de Oranjevereniging na twaalf jaar. Ik help nog wel mee als het nodig is. Zo heb ik het afgelopen jaar een fotopuzzel gemaakt, fotograferen is mijn hobby", vertelt Eddy. Hij vervolgt: "Het mooiste van vrijwilligerswerk is dat je samen iets moois neerzet. Met mekaar mo'j ut doon! Als er geen vrijwilligers waren hier dan stond IJzerlo niet meer op de kaart. Als niemand iets doet dan gebeurt er ook niks!"

Tot dusver bepaalde het redactieteam van Dinxpers Nieuws wie de volgende vrijwilliger van de week was. Volkomen willekeurig, en zonder een kwalificatie te willen geven over het belang of de omvang. Het doel is alleen om te laten zien hoe belangrijk vrijwilligerswerk is, en hoeveel plezier mensen eraan beleven. Aan het resultaat, maar ook aan het werk dat eraan voorafgaat.

Vanaf nu vragen we de vrijwilliger van de week om een suggestie te doen, dus als het ware 'de pen door te geven'. Ook Eddy Kämink deed een suggestie. Wie? Dat leest u in Dinxpers Nieuws van 27 oktober.