Het ingevorderde verenigingsgebouw in Spork. Foto: Iris Jansen
Het ingevorderde verenigingsgebouw in Spork. Foto: Iris Jansen Foto: Iris Jansen

Sporker zaal als opvangplaats voor vluchtelingen

SPORK - Als een donderslag bij heldere hemel kwam het bericht van de Stad Bocholt vrijdag bij het bestuur van Schuttersvereniging Sint Ludgerus in het Duitse Spork aan: de club kon per direct geen gebruik meer maken van het verenigingsgebouw. De Stad Bocholt, die 74.000 inwoners herbergt, is door de deelstaat Noordrijn-Westfalen aangewezen om binnen enkele dagen eerste opvang te bieden aan vluchtelingen die elders uit Duitsland komen. Omdat alle opvangmogelijkheden nu zijn benut, worden verenigings- en schoolgebouwen door de stad ingevorderd voor de opvang van vluchtelingen.

Door Iris Jansen

Maandagavond 26 oktober was een spoedvergadering om de inwoners van de kleine buurtschap Spork over de op handen zijnde ontwikkelingen te informeren. Spork, gelegen aan de Dinxperloer Straße tussen Bocholt en Suderwick in, heeft zo'n 1000 inwoners. Het bericht dat er binnen een paar dagen circa 100 vluchtelingen in de hal ondergebracht zouden worden, bracht dan ook grote beroering met zich mee.

Honderd vluchtelingen in gebouw schutterij

Op dit moment herbergt Bocholt circa 880 vluchtelingen die op elf kleinschalige opvangadressen zijn ondergebracht. Naast gemeentelijke en gehuurde particuliere woningen zijn tevens drie grotere gebouwen ingericht als opvangadres. Omdat de centrale opvangcapaciteiten overbelast zijn in Noordrijn-Westfalen, heeft ook de stad Bocholt de plicht gekregen meer plaatsen voor een eerstelijns vluchtelingenopvang beschikbaar te stellen. Naast het inrichten van containerwoningen voor zo'n 80 met uitbreidingscapaciteit tot 150 bewoners, gaat Bocholt nu over tot het herinrichten en invorderen van grotere gebouwen zoals leegstaande fabriekshallen, school- en verenigingsgebouwen.

De advocaat, die de belangen van de vereniging behartigt, kon niet voorkomen dat het huurcontract door de Stad Bocholt per direct werd opgeschort.

Onmogelijke taak
Verenigingsvoorzitter Buß gaf tijdens de informatiebijeenkomst het woord aan de heer Triphaus van de Stad Bocholt. "De stad Bocholt komt steeds weer voor de haast onmogelijke taak te staan om binnen enkele dagen een eerste opvangadres voor vluchtelingen ter beschikking te stellen. We kunnen niet anders dan zo handelen hoewel we goed begrijpen wat voor een impact dat heeft op de omwonenden. De wereld waarin we leven zal voorgoed veranderen, maar de blijvende vluchtelingen die integreren zullen onze maatschappij en economie verrijken."

Triphaus vervolgt: "Wij vinden het niet wenselijk om grote groepen mensen samen te brengen en kiezen voor kleinschalige opvang om zo wrijving en onrust tussen bevolkingsgroepen te voorkomen. Ook kunnen de begeleiders en coördinatoren beter hun werk doen en kijken waaraan behoefte is. Belangrijk is dat de vluchtelingen een gezicht krijgen, mens worden en niet meer een onderdeel zijn van een lange optocht wanhopige vluchtelingen. Door een nieuwe wetgeving kunnen de zogenaamde economische vluchtelingen sneller uitgezet worden, zodat mensen uit oorlogsgebieden extra aandacht en verzorging kunnen krijgen. Belangrijk is dat ons werk gedragen wordt door de inwoners van de Stad Bocholt. Het is dan ook indrukwekkend te zien hoeveel particuliere initiatieven er zijn om vooral ook kinderen onbezorgde speelmiddagen aan te bieden, even kind kunnen zijn. Het is haast onvoorstelbaar wat deze mensen hebben meegemaakt. De meeste zijn getraumatiseerd."

Angst
Onder de circa 400 aanwezigen groeide wel begrip voor de drastische maatregel van invordering van het verenigingsgebouw. Maar - vooral - omwonenden zijn niet helemaal gerustgesteld. Velen vragen zich af hoe het met de veiligheid is gesteld.

De heer Klein-Schmeink, coördinator voor sociale aangelegenheden van de Stad Bocholt: "Twee beveiligers zullen toezicht houden in en buiten de hal. De hal, midden in het woongebied gelegen, mag geen getto worden, dus er komen geen schuttingen om het gebouw. Het zou mooi zijn wanneer de inwoners van Spork mee willen helpen met de verzorging van deze mensen. Dat kan ook de angst voor het onbekende voor een stuk wegnemen. Speciaal opgeleide begeleiders bekommeren zich om het wel en wee van de vluchtelingen."

Verenigingsactiviteiten
Alle geplande activiteiten van de vereniging Sint Ludgerus worden beoordeeld om te bekijken of ze doorgang kunnen vinden. Buur-verenigingen hebben hun hulp reeds aangeboden om diverse activiteiten onder te brengen en de Stadt Bocholt heeft voor het naderende carnaval een feesttent toegezegd en dat alles op kosten van de stad.

Over hoe lang deze 'inbeslagname' gaat duren, valt volgens Triphaus geen uitspraak te doen.
Voor de 'Sporkers' die in 1934 de hal zelf hebben gebouwd, en daarmee een actief verenigingsleven onderdak bieden, is dat een hard gelag.