Laura  van Kaam en Marijn Meijer ontmoeten prinses Beatrix. Foto: Caroline Sikkenk
Laura van Kaam en Marijn Meijer ontmoeten prinses Beatrix. Foto: Caroline Sikkenk Foto: Fotografie Caroline Sikkenk

Laura van Kaam ontmoet prinses Beatrix

Bij 90-jarig jubileum Simavi in Haarlem

Door Karin Stronks

DINXPERLO - De zeventienjarige Dinxperlose zangeres Laura van Kaam heeft opnieuw een ontmoeting met prinses Beatrix gehad. Laura was uitgenodigd om bij het 90-jarig jubileum van Simavi te komen zingen. Onder de genodigden was de prinses, die beschermvrouwe is van Simavi.

Er waren diverse optredens tijdens het symposium dat werd gehouden in de Kerk van de Vereenigde Doopsgezinde Gemeente in Haarlem. Laura van Kaam verzorgde samen met haar vaste pianist Marijn Meijer het enige muzikale intermezzo. Na het programma in de kerk werd de fototentoonstelling 'Voorkómen is beter, 90 jaar Simavi' geopend in galerie 'De Gang', waar Laura prinses Beatrix ontmoette.

Eer
"Ik vond het een eer dat ze mij hebben gevraagd voor een optreden. Samen met mijn vaste pianist Marijn Meijer uit Gaanderen mocht ik de enige muzikale bijdrage verzorgen. We hebben drie nummers gespeeld, een geheel eigen versie van 'Message in a bottle', als tweede speelden we 'People Help the People', ten slotte hebben we 'The Edge of Glory' gedaan om het 90-jarig jubileum echt te vieren", vertelt Laura enthousiast.

Krakende deur verraadt Laura en toetsenist Marijn

Intieme sfeer
Er waren een aantal toespraken tijdens het programma in de kerk. Zo vertelde Ephy Imbala Munameza, lokale partner van de organisatie, over haar persoonlijke leefomstandigheden in Kenia.
Daarnaast spraken Maria Martens (CDA, Eerste Kamer) en Merijn Everaarts (samenwerkingspartner Dopper) over het werk van Simavi en de impact daarvan.

Laura: "Er waren ongeveer 200 mensen uitgenodigd bij dit symposium, de sfeer was erg intiem. Ik hoorde trouwens pas later dat prinses Beatrix zou komen, ik heb haar bij de expositie in galerie 'De Gang' ontmoet."

'Sneaky'
De Dinxperlose vervolgt lachend: "Dat was erg grappig, prinses Beatrix ging na het symposium bij de expositie kijken. Marijn en ik besloten om - heel sneaky - ook even een kijkje te nemen, we deden de deur naar de expositie open maar die kraakte heel erg… De prinses was net bezig met handen schudden en iedereen keek om…"
"De vier beveiligers lachten een beetje om ons en in plaats van ons weg te sturen zeiden ze:'Ga daar maar staan'. Even later kwam prinses Beatrix naar ons toe en gaf ons een hand. Het eerste wat ze zei was: 'Ken ik jou niet ergens van??' Zo leuk, want twee jaar geleden heb ik ook voor haar mogen zingen, dat eindigde bijzonder want ze wilde graag met mij op de foto! Ik vertelde haar dat dus en toen wist ze het weer, we moesten er allebei om lachen! Ze vroeg hoe het met me ging en ze hoopte en geloofde dat ze me vaker ging zien! Ik bloosde ervan!"

Simavi
Simavi staat voor Steun In Medische Aangelegenheden Voor Inlanders en is in 1925 als medische hulporganisatie in het leven geroepen door dr. Bervoets en ds. Joh. Van der Spek. In 1930 werd koningin Wilhelmina beschermvrouwe van Simavi, haar dochter Juliana en later Beatrix volgden haar voorbeeld.

Laura
Laura van Kaam zit op het VWO, daarnaast treedt ze vaak op. Binnenkort reist ze af naar Duitsland en Zwitserland. Ze lacht: "Wat ik helemaal te gek vind is dat ik in april 2016 een concert geef met de hele band in De Hofnar (voorheen De Pol) in Aalten. Ook ben ik ambassadeur van War Child, hiervoor heb ik het afgelopen jaar een grandioos grote actie gehouden en dat doe ik graag!"

Vader Kees voegt toe: "Laura is gegroeid na haar Voice Kids avontuur. Ze wordt meer en meer als volwaardig artiest gezien en geboekt. Daarom zijn we zo blij met optredens zoals voor Simavi en natuurlijk met de uitstapjes naar Duitsland en Zwitserland. En komend voorjaar komt haar tweede geheel eigen concert er aan."