Jan Kip, Manoah Luijmes en Alex Bekker. Foto: Frank Vinkenvleugel
Jan Kip, Manoah Luijmes en Alex Bekker. Foto: Frank Vinkenvleugel Foto: Frank Vinkenvleugel

Veel rassen bij kleindiershow

DINXPERLO - De Dinxperlose Konijnen- en Pluimveehouders Vereniging (DKPV) houdt binnenkort een clubshow. Iedereen is welkom om eens een kijkje te komen op de show in de schietkelder van sportcentrum het Blauwe Meer.

Door Waltraud Wensink

Jan Kip uit Breedenbroek en voorzitter van de vereniging vertelt graag over zijn grote hobby en de vereniging. Hij vertelt: "De DKPV bestaat al vanaf oktober 1968. We zetten ons als vereniging in voor liefhebbers van onder andere konijnen, hoenders, cavia's, oorspronkelijke (sier) duiven, en watervogels."

Joyce Ruesink (actief lid) vult aan: "Het is de bedoeling dat we op een verantwoorde manier deze dieren houden en fokken. Momenteel telt de vereniging ongeveer 38 leden waaronder 8 jeugdleden. Ons jongste lid is 10 jaar en de oudste 84 jaar. Onze leden komen uit Dinxperlo en omstreken. We zijn niet een hele grote vereniging maar we hebben wel goeie fokkers en draaien op landelijk niveau goed mee."

Activiteiten
Kip: "We vergaderen regelmatig en organiseren diverse activiteiten Zo laten we ons bijvoorbeeld op de Farm en Country fair zien, maar organiseren ook een jaarlijkse kleindierenshow. Bij diverse basisscholen brengen we in bepaalde periodes ook wel mooie glazen bakken met kuikentjes. Altijd leuk natuurlijk. Daarnaast organiseren we voorlichtingen of lezingen voor belangtellenden en bestellen voor onze leden de ringen voor de vogels of tatoeƫren waar dit nodig is. We zijn ook educatief bezig."

Jeugdleden
Alex Bekker en Manoah Luimes zijn twee van de 8 jeugdleden bij de DPKV. Alex: "Ik heb verschillende soorten kippen zoals de Chabo, Sabelpoot, Orpington maar hoofdzakelijk Serama. Manoah: "Ik heb voornamelijk Engels gekruinde cavia's." Hij laat vol trots een van zijn dieren zien die hij zorgvuldig in een speciaal mandje heeft vervoerd. "Je moet de dieren regelmatig vasthouden en met ze oefenen voor de show", zegt Manoah. Zowel Manoah als Alex doen mee aan de show en laten hun dieren keuren. "We krijgen een beoordelingskaart met allemaal punten. Ik hoop eigenlijk van Jan Kip te kunnen winnen", lacht Alex." "Wat de Cavia's betreft moet ik het opnemen tegen Joyce", zegt Manoah. Joyce doet mee met 7 cavia's en 15 kippen.

Keuringseisen
Joyce: "Bij de keuring van de dieren wordt er op verschillende aspecten gelet. Bijvoorbeeld het karakter, houding, juiste stand van de veren, of bij bepaalde dieren hoog in de schouders en rond in de achterhand, kleur, ogen en noem maar op. Ook dit leer je allemaal als je dieren houdt en lid bent. De dieren moeten ook goed gezond zijn en goed verzorgd worden. Als dit niet het geval is .Het is mooi om te komen kijken naar onze show."

Kleindierenshow
"Er zal een veelvuldigheid aan rassen te zien zijn op de show en het is zeker de moeite waard om langs te komen. Voor de kinderen is er een speciale knuffelhoek en er is dit jaar een speciale tafel met Serama kippen. Dat zijn hele kleine tamme kippen", zegt Jan Kip. "Daarnaast bieden we aan de kinderen de mogelijkheid om te komen helpen bij het voeren van de dieren. Dit gebeurt om 10:00 uur en om 17:00 uur. Kinderen zijn dan ook van harte welkom! Aanmelden is niet nodig." De kleindierenshow wordt gehouden inde schietkelder van het Blauwe Meer (De Kolk 6) op vrijdag 20 november van 19:00-22:00 uur, zaterdag 21 november van 10:00- 22:00 uur en op zondag 22 november van 10:00-17:00 uur. De toegang is gratis. Info: Jaliboki@hetnet.nl.