Leerlingen van de Bosmark en 't Warmelinck kwamen naar De Heurne voor de VOMOL-lessen. Foto: Karin Stronks
Leerlingen van de Bosmark en 't Warmelinck kwamen naar De Heurne voor de VOMOL-lessen. Foto: Karin Stronks Foto: Karin Stronks

Leren omgaan met landbouwverkeer

'Combinaties steeds groter en sneller'

Door Karin Stronks

DE HEURNE - Dode hoeken, waarschuwingsborden, uitzwaaiende ploegen en zwaailampen. Onder andere deze onderwerpen kwamen aan bod tijdens VOMOL, het lesprogramma voor basisschoolleerlingen van groep 7 en 8 over veilig omgaan met landbouwverkeer.

De landbouwcombinaties worden steeds groter en rijden ook steeds sneller. Dit jaar kwamen zestien jonge mensen om het leven door een verkeersongeval waarbij een landbouwvoertuig betrokken was. Kort geleden verongelukte een jongen van veertien in Doetinchem. "Dat aantal moet omlaag, daar moeten we met z'n allen aan werken", aldus docent Emiel Burgers van het Agrarisch Opleidingscentrum (AOC).

VOMOL
Het terrein van survivalvereniging Ropes & Running stond op vrijdag 6 november geheel in het teken van VOMOL. Buiten stonden vier landbouwcombinaties klaar en in de kantine gaf AOC docent Emiel Burgers een korte maar indrukwekkende toelichting. Zo'n 70 scholieren van de basisscholen De Bosmark uit Dinxperlo en 't Warmelinck uit IJzerlo waren te gast in De Heurne, de kinderen waren voor het buitenprogramma in kleine groepen verdeeld met elk een leerkracht of ouder als begeleider. De voorlichting in de kantine werd aan een grotere groep leerlingen aangeboden.

Ernstig ongeval
De scholieren waren nog enigszins rumoerig voordat Emiel Burgers met zijn uitleg begon. Op een beamer werd een film getoond over hulpdiensten die na een ernstig ongeluk op een kruispunt aanwezig waren. "Hier is zojuist een jongen van veertien om het leven gekomen door een aanrijding met een landbouwvoertuig. Een aantal klasgenoten van hem zagen het gebeuren. Zulke vreselijke dingen moeten we proberen te voorkomen", vertelt Emiel Burgers. Het is muisstil in de kantine. Emiel Burgers en de leerlingen spraken over het ongeluk en bespraken allerlei zaken die te maken hebben met gevaren rondom zwaar landbouwverkeer.

Zichtbaar of niet
Na de uitleg gingen de kinderen naar buiten. In vier kleine groepjes kregen zij uitleg en opdrachten van AOC leerlingen en loonwerkers van de loonbedrijven Mateman, Wildenbeest, Westerveld en Essink. Het uitzwaaien van een enorme ploeg achter een trekker werd gedemonstreerd met behulp van een pop die op grote afstand stond en toch nog geraakt werd.

Kinderen fietsten een stukje en stopten even in de berm om een trekker met een schudder die nogal uitstak langs te laten. Achter een maïskneuzer stond een auto, leerlingen mochten in de cabine gaan zitten en constateerden dat zij de wagen niet konden zien in de buitenspiegels. Naast een trekker met aanhanger stond een skelter, ook deze was niet zichtbaar vanuit de cabine. "Dit noemen we een dode hoek, je bent heel dichtbij de trekker maar in de cabine kunnen we je niet zien", zegt AOC-leerling Luc Brethouwer.

Naspelen
Het lesprogramma VOMOL wordt mogelijk gemaakt door Veilig Verkeer Nederland, politie, brancheorganisatie Cumela, loonbedrijven, AOC, basisscholen en de provincie. Door deze voorlichting worden scholieren gewezen op de gevaren van landbouwvoertuigen in het verkeer. Op school wordt in de les al aandacht besteed aan VOMOL. "Leerlingen nemen zelf kleine landbouwvoertuigen mee naar school en spelen in de les situaties na", vertelt juf Judi Westerveld van De Bosmark.

De theorielessen in de kantine van Ropes & Running. Foto: Karin Stronks