Tweede van links Ronald Kraan, die een koninklijke onderscheiding kreeg. Foto: Karin Stronks
Tweede van links Ronald Kraan, die een koninklijke onderscheiding kreeg. Foto: Karin Stronks Foto: Karin Stronks

Lintje voor scheidende brandweerman

Ronald Kraan neemt afscheid na 30 dienstjaren

Door Karin Stronks

DINXPERLO - De brandweerkazerne in Dinxperlo was goed verwarmd en fraai versierd op zaterdagavond 7 november. Er klonk muziek en de aanwezigen deden zich tegoed aan koffie of thee met een slagroomsoes.

Buiten stonden brandweermensen in hun zondagse uniform te wachten op de scheidende postcommandant Ronald Kraan. Een brandweerwagen met blauw zwaailicht en gillende sirenes kwam de hoek om, en de brandweerlieden stelden zich op in een erehaag om Ronald Kraan en zijn gezin op passende wijze te begroeten.

In de kazerne zaten collega's en oudgedienden bijeen om getuige te zijn van het uitreiken van de Koninklijke onderscheiding aan Ronald Kraan die het na dertig dienstjaren voor gezien houdt.

Balzaal
Robin Siebel, de huidige postcommandant, sprak een woord van dank uit naar de personeelsvereniging die de feestelijkheden heeft georganiseerd. "Het is prachtig dat onze kazerne is omgebouwd tot een balzaal", glimlachte Siebel. Het officiƫle gedeelte begon met het huldigen van Marcel Freriks en Tonnie Freriks die beide 12,5 jaar als vrijwilliger bij de brandweer werken. Burgemeester Bert Berghoef stak de twee een hart onder de riem in zijn toespraak:"Ik ben trots op mijn mensen!"

Gemengde gevoelens
Nadat de twee jubilarissen in het zonnetje waren gezet werden Ronald Kraan en zijn vrouw Jolinda naar voren geroepen.

Robin Siebel: "Jullie zullen hier staan met gemengde gevoelens. Ook voor ons zal het wennen zijn zonder Ronald die bijna 24 uur per dag met de brandweer bezig was, tot controlerondjes die hij met de hond liep, aan toe! Dertig jaar bij de brandweer, een groot aantal interne opleidingen gevolgd, onder andere voor gaspak, chauffeur en instructeur. Postcommandant geweest, met veel enthousiasme en grote inzet heb je het werk gedaan. Hierbij willen we natuurlijk het thuisfront bedanken, Ronald was vaak van huis door het werk bij de brandweer. Ronald, we zijn trots op je!"
De scheidende brandweerman kreeg een spontaan applaus.

Koninklijke onderscheiding
Na de toespraak van Siebel mocht Ronald Kraan de koninklijke onderscheiding in ontvangst nemen. Burgemeester Bert Berghoef sprak de officiƫle woorden uit en speldde de scheidende brandweerman het lintje op.


Vervolg op pagina 3