Chris Vaags. Foto: Frank Vinkenvleugel
Chris Vaags. Foto: Frank Vinkenvleugel Foto: Frank Vinkenvleugel

Vrijwilliger van de Week: Chris Vaags

'Zo kan ik iets betekenen voor kwetsbare mensen'

Door Karin Stronks

BREEDENBROEK - De vrijwilliger van deze week, Chris Vaags, werkt op vrijwillige basis als chauffeur van een buurtbusvereniging van Arriva. Daarnaast maakt hij zich verdienstelijk als chauffeur voor cliënten van Dr Jenny. Bovendien zorgt Chris Vaags voor het afvoeren van gebruikte injectienaalden. Samen met enkele Korsakov patiënten, die bij Dr Jenny verzorgd worden, brengt hij de naalden naar de Chemisch Afvalwagen van Dusseldorp die elke maand in Dinxperlo staat. Ten slotte brengt Vaags periodiek bezoekjes aan alleenstaanden en ouderen namens de kerk. "Zo kan ik iets betekenen voor kwetsbare mensen, dat vind ik belangrijk. Vrijwilligers houden het spul draaiend in de samenleving", aldus de vrijwilliger van deze week.

Buurtbus
Bijna vier jaar geleden begon Chris Vaags als chauffeur op de buurtbus. Minimaal één dagdeel per week rijdt hij zijn routes. "Doordeweeks hebben we vaste rondes, in het weekend en na zeven uur 's avonds rijdt de buurtbus op afspraak. Er zijn drie chauffeurs per dag actief overdag. In de winter rijden er meer bussen en worden we vaker ingezet", vertelt Vaags.

In de buurtbus worden gewoon kaartjes en seniorenkaarten verkocht, ook met een ov-kaart kunnen passagiers met de bus mee. Chris legt uit: "Chauffeurs van de buurtbus moeten stoppen na hun 75e verjaardag. Nieuwe vrijwilligers hebben een rijbewijs B nodig, een keuring van Arriva is verplicht."

Rolstoelbus
Het rijden met de rolstoelbus van de stichting Vrienden van Dr Jenny gaat niet volgens een rooster.

Chris: "Ik breng cliënten bijvoorbeeld naar de kapper of naar een afspraak in het ziekenhuis. Maar we rijden ook herfst-, lente- en zomerritten door het Woold, De Haart of langs de Rijn. Cliënten van Dr Jenny kunnen zich hiervoor opgeven, ze doen dan € 2,50 euro in een sok en we rijden een paar uurtjes rond. Een ritje door het centrum van Dinxperlo in de winter is ook mogelijk. Cliënten kunnen dan genieten van de verlichting in kerstsfeer. Voor liefhebbers is er de reeënrit. We gaan dan de natuur in om reeën te spotten!" Bij deze rondritten gaat altijd extra hulp of een verpleegkundige mee.

Even buiten
Elke maand staat de Chemisch Afvalwagen van Dusseldorp in de Raadhuisstraat in Dinxperlo. Chris Vaags brengt daar samen met enkele Korsakov patiënten van Dr Jenny de in kokers verpakte gebruikte injectienaalden naartoe. "Het is een mooi uitstapje. We wandelen naar het centrum, brengen de spuiten weg en drinken koffie. Deze patiënten hebben meestal een alcohol- of drugsverleden en zitten in de gesloten afdeling. Zo komen ze toch nog even buiten", vertelt Chris Vaags.

Op bezoek
Als bezoekmedewerker van de kerk gaat Chris Vaags regelmatig bij een aantal mensen op bezoek.

Hij zegt: "Het zijn meest ouderen en alleenstaanden die verder niet veel kennissen hebben die het op prijs stellen dat er af en toe iemand komt. Dat is erg dankbaar werk, de mensen vinden het fijn en het is tegelijk een soort sociale controle. Is er iets mis dan kan ik dat doorgeven aan bijvoorbeeld een huisarts. Dat vind ik ook het mooie van vrijwilligerswerk, iets betekenen voor de kwetsbare mensen in de samenleving!"

Chris Vaags. Foto: Frank Vinkenvleugel
Chris Vaags. Foto: Frank Vinkenvleugel