Van links naar rechts Sander Hengeveld, Ed van Craaikamp en Koos Nederlof. Foto: Frank Vinkenvleugel
Van links naar rechts Sander Hengeveld, Ed van Craaikamp en Koos Nederlof. Foto: Frank Vinkenvleugel Foto: Frank Vinkenvleugel

In bedrijf bij: Enveloprint bv

DINXPERLO - De bedrijventerreinen De Rietstap en 't Hietveld maken deel uit van Dinxperlo. Met deze maandelijkse rubriek wordt aan de hand van zes vaste vragen een bedrijf, gelegen op een van deze bedrijventerreinen, voorgesteld in Dinxpers Nieuws. Deze maand zijn wij op bezoek bij Enveloprint bv, gevestigd aan de Meniststraat 14, dus op De Rietstap. Gesprekspartners zijn directeuren, tevens eigenaren, Ed van Craaikamp, Koos Nederlof en Sander Hengeveld.

Door Iris Jansen

Wat zijn uw bedrijfsactiviteiten?
Wie denkt dat de firma Enveloprint zich alleen maar bezighoudt met het bedrukken van enveloppen komt nog voor een verrassing te staan. Bij Enveloprint worden meer dan 10.000 artikelen geproduceerd uiteenlopend van enveloppen tot veelkleurige producten.

Van Craaikamp: "De naam doet vermoeden dat we alleen in enveloppen doen, maar niets is minder waar. Toen Koos, Sander en ik in 2006 het bedrijf van de familie Heinen hadden overgenomen, is als Holding de Epaper Group bv opgericht. Enveloprint bv is een van de pijlers net zoals Amco bv en met als jongste toevoeging Papicolor International bv. Enveloprint kent twee bedrijfsactiviteiten en wel Enveloprint Stationery en Enveloprint Business Papers. Ik houd mij met dat laatste bezig. Business to business; dat wil zeggen dat we voor grote bedrijven maar ook voor instellingen drukwerk verzorgen. Met behulp van een internetbestelsysteem kunnen bedrijven hun drukwerkbestellingen zelf online opmaken of uit voorraad bij ons afroepen. Alle soorten drukwerk kunnen we voor bedrijven verzorgen: van het reguliere bedrijfsdrukwerk tot het inpakken of versturen van informatiemateriaal.

Zakelijke klanten 'ontzorgen'

Klanten zoals bijvoorbeeld KPN en de Rabobank, maar ook VGZ behoren tot onze opdrachtgevers. We produceren, verpakken en adresseren en via onze vaste partners verzorgen we de logistiek, dus we nemen onze klanten veel werk uit handen. Die hebben er verder geen omkijken meer naar en kunnen vertrouwen op een accurate afwikkeling."

Verantwoordelijk voor de bedrijfstak Stationary is Koos Nederlof. Kleur en design staan hier voorop. Nederlof: "Hierbij moet je denken aan alle soorten papier met kleur, structuur of met design zoals kleurig knutselpapier, inpakpapier met design, themakaarten met enveloppen, enveloppen met beklede voering met of zonder design. Ook artikelen van recyclingpapier zoals noteblocks of schriften met leuke kaften horen tot de producten. Deze artikelen worden allemaal in opdracht en klantspecifiek gemaakt. Wij produceren voor de hobbybranche, kantoorvakhandel, schoolgroothandel, Tell Sell Homeshopping, tuincentra en uitgeverijen. Ook internationale grootwinkelketens behoren tot onze opdrachtgevers. Stationery maakt gebruik van trendwatchers en designers, die alle ontwikkelingen op de markt nauwlettend in de gaten houden.

Daarnaast produceren we voor Amco bv rouwdrukwerk, waarbij Amco als zelfstandige uitgeverij de collectie rouwdrukwerk samenstelt, die zij via de uitvaartondernemers aan de consument verkoopt. Ook produceren wij voor ons andere zusterbedrijf Papicolor International bv."

Hoelang is uw bedrijf al in Dinxperlo gevestigd en waarom?
Nederlof: "Dit bedrijf is in 1914 opgericht door de Aaltense familie Heinen. De drukkerij was gevestigd aan de Terborgseweg in Dinxperlo tegenover het huidige Kulturhus. Toen in 1984 het industrieterrein De Rietstap werd uitgebreid, verhuisde het bedrijf naar de Meniststraat. Waarom de familie Heinen voor Dinxperlo heeft gekozen en niet voor Aalten is mij niet bekend. Grappig is te vermelden dat aan de Terborgseweg 'De Band' al werd gedrukt."

Is het bedrijf een familiebedrijf?
Volgens Sander Hengeveld die naast Financiƫn, ICT en bedrijfsvoering ook voor personeelszaken verantwoordelijk is, is de familiaire inborst van het bedrijf heden ten dage nog duidelijk aanwezig. "Sommige werknemers, grotendeels uit Dinxperlo afkomstig, werken hier al meer dan veertig jaar. Ook wij als management zijn al vele jaren werkzaam bij het bedrijf en gezamenlijk goed voor ruim tachtig jaar ervaring. Als je zolang met elkaar werkt, schept dat een band. Een goede en positieve sfeer bevordert ook de hele gang van zaken binnen een bedrijf", aldus Hengeveld. "Er is een personeelsvereniging die activiteiten organiseert en om de drie jaar hebben we een bedrijfsweekend. Ook dat is belangrijk voor de saamhorigheid binnen het bedrijf."

Hoeveel werknemers heeft het bedrijf in dienst?
Hengeveld:"Van de 105 werknemers zijn er 95 mensen in vaste dienst. De overige werknemers zijn flexwerkers. Ook hebben we twee Wajong'ers in dienst en een medewerker die via de sociale werkplaats bij ons is geplaatst. Ook voor verpakkingswerkzaamheden die wij uitbesteden werken wij intensief samen met sociale werkplaatsen. Wij voelen ons als bedrijf sociaal betrokken, net als onze werknemers. Natuurlijk vragen deze mensen meer begeleiding en dat kost tijd en inzet, maar collega's pakken dat goed en graag op. Van onze werknemers komt ruim tachtig procent uit Dinxperlo en omgeving."

Waar ligt de afzetmarkt?
Van Craaikamp: "De afzetmarkt van Business Papers ligt voornamelijk binnen Nederland. Ondanks de neergaande markt in de afgelopen jaren, mede door de digitalisering, hebben we ons de laatste tien jaar goed staande weten te houden. Door het mailverkeer is er veel drukwerk verloren gegaan. Behorend tot de top 20 van grote grafische bedrijven, hebben we veel grote en goede klanten weten te behouden. Nieuwe klanten weten ons gelukkig ook te vinden. Wanneer de economie aantrekt brengt dat toch weer nieuwe opdrachten met zich mee. Om een kleine indruk te geven: wij bedrukken per jaar zo'n 350 miljoen enveloppen en verwerken we daarnaast circa 1500 ton wit papier en 500 ton gekleurd papier."

Nederlof: "De tak Stationery, dus het gekleurde papier kent consumenten door heel Europa. Een brede afzetmarkt dus.
Alhoewel we alleen aan de groothandel leveren kennen we de traditie om eens in de twee jaar een consumentenverkoop te houden. Daar is veel interesse voor, dus gaan we er voorlopig mee door."

'Vertrouwen in de toekomst'

Wat zijn de toekomstplannen?
Op dit moment proberen we met 'Stationery' te expanderen naar Amerika. De voortgang van het bedrijf is afhankelijk van een groeiende afzetmarkt en daarvoor moet je nieuwe bronnen aanboren", vertelt Nederlof.

Het bedrijf telt zo'n 11.000 m2 bedrijfsoppervlakte. De hoofdvestiging beslaat 8000m2 en reikt van de Meniststraat tot en met de achterzijde aan de Helmkamp. De aanvullende vierkante meters zijn voor opslag en logistieke dienstverlening gehuurd in het naastgelegen pand.
Hengeveld: "De toekomst is naast het uitbreiden van de afzetmarkt ook gericht op duurzaamheid. Zo proberen we op vele manieren ons energieverbruik fors terug te dringen en hebben we besloten tot het plaatsen van zonnepanelen. Al ons papier heeft het FSC keurmerk. Het FSC-systeem garandeert het behoud van bosgebieden door verantwoord bosbeheer. Ook is de inkt die wij gebruiken vrij van zware metalen en recyclen we onze afvalstoffen zoveel mogelijk."
Nederlof: "Ons nieuwste bedrijf Papicolor International bv is helemaal op de consument gericht. Papicolor ontwikkelt, produceert en verkoopt papierproducten aan de consument. Via www.papicolor.nl zijn karton, papier, enveloppen en kaarten makkelijk te bestellen. Ook zijn er op de site de Nederlandse verkooppunten te vinden waar de producten van Papicolor te koop zijn."

"Enveloprint heeft vertrouwen in de toekomst en gaat gestaag door met innoveren en expanderen", aldus de heren Van Craaikamp, Nederlof en Hengeveld.


www.enveloprint.nl

Producten van Enveloprint. Foto: Frank Vinkenvleugel
Kaarten uit het assortiment van Enveloprint. Foto: Frank Vinkenvleugel