Henk Rutgers. Foto: Frank Vinkenvleugel
Henk Rutgers. Foto: Frank Vinkenvleugel Foto: Frank Vinkenvleugel

'Afscheid met een goed gevoel'

DE HEURNE - Henk Rutgers neemt op 1 januari 2016 officieel afscheid van zijn baan bij autobedrijf Sloetjes in Dinxperlo. Omdat hij nog snipper- en vakantiedagen mag opmaken zal hij op vrijdag 11 december voor de laatste keer de wekker zetten en om 8.00 uur aan het werk gaan. De 64-jarige Rutgers heeft er 46 dienstjaren op zitten bij Sloetjes. Hij zegt: "Ik neem afscheid met een goed gevoel!"

Door Karin Stronks

Henk Rutgers werkt vier dagen per week bij autobedrijf Sloetjes, hij is de enige vaste medewerker. Hij glimlacht: "Dat maakt mijn werk zeer afwisselend! Ik ben receptioniste, monteur, planner, telefoniste en magazijnbeheerder. Werner Sloetjes en ik werken al jarenlang samen, we hebben maar een half woord nodig om elkaar te begrijpen. Ik doe alle voorkomende werkzaamheden behalve de handel. Natuurlijk heb ik ook wel eens mijn dag niet maar over het algemeen heb ik altijd met plezier hier gewerkt!"

Eenvoudig
Henk Rutgers begon bij autobedrijf Sloetjes in de tijd van de Simca en Talbot. Hij herinnert zich: "De MTS werktuigbouw lag me niet zo merkte ik na een jaar. Met name bij scheikunde, gym en geschiedenis liet ik het afweten. Mijn vader, destijds eigenaar van de meubelfabriek, zei toen 'thuus zitt'n dat göf ut neet'. Op 25 augustus 1969 startte ik mijn loopbaan bij Sloetjes en begon met eenvoudige werkzaamheden onder het mom van 'veeg eerst de boel maar eens aan'. Ook leerde ik dat onder de bumper ook een stuk auto zit door heel veel te poetsen in het begin. Op zich was dat een prima leerschool!"

Driestemmig
Henk Rutgers volgde diverse opleidingen aan de Streekschool in zijn vakgebied en haalde zijn middenstandsdiploma. Hij begeleidde jongens die hun BBL opleiding bij autobedrijf Sloetjes deden. Jarenlang werkte hij samen met collega's Bennie Lammers en Tonnie Icking. "Dat was een mooie tijd! We zongen regelmatig driestemmig in de werkplaats, Bennie stond dan bovenop de kachel en Tonnie zat op de werkbank. We brachten hele serenades ten gehore, zelfs bij de Rabobank konden ze ons vaak nog horen! Opa Klomps merkte een keer op:'Ne Roomsen, ne Protestantsen en ne Fienen en het klönk nog good ok samen!' Bennie begon later met een eigen bedrijf en Tonnie stopte ongeveer 6 jaar geleden met werken. Hij helpt hier af en toe nog wel met hand en spandiensten", mijmert Henk Rutgers.

Pakkerd
Door de jaren heen maakte Henk van alles mee op de werkvloer. "Ja, in het begin kregen we elke week nog een echt loonzakje. Een klein bruin envelopje waar het salaris in zat. Ook hadden we in het begin nog een pomp, er kwamen veel Duitsers bij ons tanken met de opmerking: 'Öl wechsel mit Filter'! En een keer, dat was veel later toen we al gespecialiseerd waren in Peugeot en bedrijfswagens, gebeurde het dat een dame de auto in het slot had gegooid met de sleutels in de kofferbak. Ze was vrij paniekerig, ik heb haar toen geholpen en de klep open gekregen. Nou ze vloog me om de hals en gaf me een echte pakkerd", vertelt Henk breed grijnzend. De laatste werkdag nadert al snel, na 11 december zal het leven van Henk Rutgers en zijn vrouw Else er anders uit gaan zien. Henk: "Ik ben niet bang dat ik me ga vervelen. In het begin zal er nog wel een vakantiegevoel zijn maar dat gaat denk ik wel over. Ik heb nog een boel klusjes te doen thuis en werk graag met hout. Bovendien hebben we vijf kleinkinderen die we graag eens wat vaker willen zien!"