Een 'galle', een joods broodje, maken in het Joods Historisch Museum. Foto: Ester van Beek
Een 'galle', een joods broodje, maken in het Joods Historisch Museum. Foto: Ester van Beek Foto: Ester van Beek

Dinxperloërs op bezoek in Joods Amsterdam

DINXPERLO - Zondag 15 november brachten 15 jongeren van de Protestantse gemeente te Dinxperlo een bezoek aan Amsterdam.

De jongeren, in de leeftijd van 11 tot 15 jaar, zijn allen trouwe bezoekers van de maandelijkse tieneravond op de zaterdagavond of van de maandelijkse activiteit op de zondagmorgen: 'de week, de preek en de cake'. De deelname aan de laatstgenoemde activiteit is zelfs zo groot dat er wordt gestart met een tweede groep later op de zondagmorgen: 'de week, de preek en de lunch'.

Deze zondagmorgen ging de reis naar Amsterdam. Samen met hun vier begeleiders bezochten zij daar het Joods Historisch Museum en het Anne Frank Huis. In het museum kon iedereen, voorzien van een audiotour, zijn of haar eigen weg gaan en zo kennis maken met het Joodse geloof en leven. In het kindermuseum konden de jongeren een Joods gevlochten sabbatsbroodje, een galle, bakken. Ook konden ze hun naam leren schrijven met Hebreeuwse letters.

Anne Frank Huis maakt indruk

Een flinke wandeltocht over de Amsterdamse grachten leidde naar het Anne Frank Huis. Daar bezochten zij de plek waar Anne Frank met haar familie in de oorlog ondergedoken was tot de dag, waarop ze verraden werden. Het bezoek aan deze plek en de tentoonstelling over het lot van hen die werden weggevoerd naar de concentratiekampen heeft wel de meeste indruk gemaakt op iedereen. De dag werd besloten met het eten van een pizza, waarna de terugreis per trein werd aanvaard.