Foto: PR
Foto: PR Foto: Foto: PR

Coachen met paarden: een serieuze aangelegenheid

DINXPERLO - Vaak roept de term 'paardencoaching' allerlei voorstellingen op , maar wat houdt het nu precies in? Dat een paard door zijn natuurlijke gedrag de mens inzicht kan geven in zijn 'verworven' of aangeboren karakter, en daarmee problemen in de werkomgeving of in de relationele sfeer kan helpen oplossen, is eigenlijk een niet zo bekend fenomeen. Benno Mallee van Hartpad vertelt er graag over.

Door Iris Jansen

Mallee: "Al ruim twintig jaar ben ik werkzaam in als coach van leidinggevenden en hun teams binnen grote bedrijven. Ik heb veel opleidingen gevolgd op het gebied van coachen en groepsdynamica. Ondanks mijn ruime ervaring heb ik gemerkt dat er soms situaties zijn waarbij je net niet tot de essentie van het probleem kan doordringen. Vaak hebben individuele problemen zijn neerslag op een heel team. Het is menselijk dat iemand zich verschuilt achter een bepaald gedrag, en daardoor moeite heeft zich staande te houden in een groep. Die groep kan een werkomgeving zijn maar ook een gezin of schoolklas. Ik coach ook volwassenen en kinderen individueel."

Spiegel
"Door de aanschaf van mijn eerste paard Fiablo werd mij duidelijk dat een paard in feite de spiegel is van je eigen gedrag. Wanneer ik mijn wil probeerde op te leggen of door mijn ongeduld niet duidelijk was, kwamen we samen in een neergaande spiraal terecht. Ik kwam er achter dat mijn communicatie met hem alleen goed werkte als ik in balans was. Ik kon mij niet verstoppen achter aangeleerd gedrag."

"Zo zag ik de waarde van de inzet van paarden in mijn coaching. Ik ben aanvullend op mijn werkzaamheden een cursus systemische paardencoaching gaan volgen", zo vertelt Mallee, die samen met zijn vrouw Heidy Hartpad heeft opgericht, en nu beschikt over twee paarden en twee ezels om mee te coachen.

Model
Bij een hulpvraag wordt eerst het probleem geïnventariseerd. Met alle team- of groepsleden wordt afzonderlijk gesproken en er wordt een online test afgenomen. "Daarna gaan we aan het werk met de paarden. Het maakt altijd weer indruk hoe de uitkomsten van de online test worden bevestigd door de simpele opdrachten die men met de paarden moet uitvoeren. Een voorbeeld: een leidinggevende kreeg de opdracht ons paard Losos van plek A naar B te brengen. Zonder enige vorm van contact met het paard wilde hij het paard meevoeren. Losos verzette zich. Toen zag het team, maar ook de leidinggevende zelf, hoe hij met zijn mensen omging als hij onder druk stond om te presteren. Hij noemde het zelf: zonder verbinding en wenig respectvol. Dat was confronterend, maar wel duidelijk voor alle partijen. En dat dankzij de onbevangen, impulsieve weerstand die het paard toonde. Eigenlijk een gevoel dat mensen ook vaak ervaren in zo'n situatie. Mensen drukken dat gevoel dan vaak weg. Dat kan leiden tot stress en uiteindelijk tot een burn-out", legt Mallee uit.

'Paarden houden de mens een spiegel voor'

Dat een coaching- sessie geen bedrijfsuitje is, wil Mallee graag benadrukken. "Bedrijven vragen hulp bij een probleem op het gebied van leiderschap, prestaties en of samenwerking binnen een team. Ik analyseer en maak zichtbaar waar het probleem ligt. Dat kan best confronterend zijn voor dat team. Ik begeleid het bedrijf gedurende een jaar. met regelmatig tussentijdse evaluaties."

Welzijn
Mallee: "Het welzijn van onze dieren én van de teams staat bij ons hoog in het vaandel. Ook mensen die angst voor paarden hebben, kunnen deelnemen. Dat gaat altijd vanzelf goed, mede door de steun van teamleden. Paarden zijn imposant, maar beroeren ook de ziel."


www.hartpad.nl


Dinxperlo speelt gelijk

DINXPERLO - Een spectaculaire eerste helft en een zeer rommelige tweede helft leidde tot een terecht gelijkspel tegen een zeer fel en agressief KSH.

Als je een kwartiertje te laat was zou je alle doelpunten gemist hebben. KSH kwam al op voorsprong toen de klok nog niet eens bewogen had. Een hoge bal werd voor het doel gekopt. Massop gleed weg en de aanvaller kon binnen tikken.

Na drie minuten was het weer gelijk. Nieuwenhuis kwam door op links en trok de bal voor waarna Spoor binnenschoot.

Daarna een redding op een schot van Maurick door de keeper.

Na tien minuten al de 1-2. Een hoge bal waarbij de bal door onze verdediger voor het doel werd gebracht werd binnen geschoten.

Daarna treuzelde de keeper te lang waardoor Spoor knap binnen kon schieten. Vervolgens had het ook met de rust 4-4 kunnen staan.

Na de rust bleef het spannend maar waren de kansen spaarzamer. De beste was voor invaller Lichtenberg maar hij kreeg de bal niet achter de keeper.

2-2 was een terechte uitslag. Hierdoor blijft de Dinxperlose ploeg ongeslagen maar zag het wel Doetinchem naderen tot vier punten.

Zondag wacht de uitwedstrijd tegen Terborg.