In de toekomst kunnen voetgangers en fietsers hier veilig oversteken. Foto: Karin Stronks
In de toekomst kunnen voetgangers en fietsers hier veilig oversteken. Foto: Karin Stronks

Oversteek Hamelandroute bij Slaadreef komt er

Na moeizaam proces gaat provincie akkoord

Door Karin Stronks

DE HAART/DE HEURNE – Er komt een officiële oversteek over de Hamelandroute ter hoogte van de Slaadreef voor fietsers en voetgangers. Na een moeizaam proces geeft de provincie Gelderland groen licht. Haarts Belang, Heurns Belang en de gemeente Aalten pleitten al jaren voor een oversteek op deze plek waar fietsers en wandelaars in groten getale illegaal en onveilig de Hamelandroute oversteken. Doordat beide belangenverenigingen zich bleven inzetten voor deze gewenste voorziening en door de inspanningen van verkeerskundige Gertjan Sikking van de gemeente Aalten is de provincie Gelderland kort geleden overstag gegaan.

"We streven ernaar om de oversteek voor het Zwarte Cross festival te realiseren, op dat moment moet de weg weer vrij zijn. Binnenkort start de procedure met de aanbesteding, in samenwerking met de provincie. We gaan immers werken aan een provinciale weg", vertelt Gertjan Sikking. Hij vervolgt: "Het heeft allemaal zo lang geduurd vanwege het beleid van de provincie Gelderland. Als bepaalde wegen niet aan fietsroutes of knooppuntroutes liggen, worden ze vaak afgesloten. Omdat het hier bij de Slaadreef tot gevaarlijke situaties leidde, fietsers en wandelaars staken wel gewoon over, besloot de provincie om hekken te plaatsen. Zelfs dat hielp niet, het omlopen of omfietsen via de Loohuisweg of de rotonde was blijkbaar gewoon te ver. Haarts Belang en Heurns Belang bleven aandringen op een veilige oversteek en wij als gemeente Aalten zagen ook wel in dat er iets moest gebeuren. Nu is het dan zover, we hebben een plan gemaakt en dat is door de provincie Gelderland geaccepteerd. Wel moeten wij als gemeente de kosten dragen, die worden geraamd op € 58 000,- euro. Tijdens de raadsvergadering van 15 december is de raad akkoord gegaan met een kredietaanvraag."
Gerard te Hennepe, voorzitter van Haarts Belang, benadrukt:"De Haart is een vrij afgesloten gebied, zowel door de Hamelandroute als door de N318, de weg tussen Aalten en Winterswijk. Daarom zijn we ook blij dat hier bij de Slaadreef een oversteek komt. Bij de aanleg van de Hamelandroute, de N313, werden de Slaadijk en Kriegerdijk afgesloten, in de praktijk bleek dat er toch behoefte bestond aan een oversteek. Zowel fietsers als wandelaars namen het risico om bij de Slaadreef de oversteek te wagen, zo gevaarlijk! Mensen willen niet te ver omlopen of -fietsen, ze zoeken toch een kortere weg van of naar Aalten. Maar goed, voor fietsers en lopers komt bij de Slaadreef volgend jaar een oplossing. Voor vrachtverkeer blijft het knap lastig om bij een bedrijf op De Haart te komen. Leg een chauffeur op de Nijverheidsweg maar eens uit hoe hij naar de Zwanenbroekweg moet rijden…"
Ook Heurns Belang toont zich verheugd over de aanleg van een oversteek bij de Slaadreef. Voorzitter Dirk van Eerden memoreert: "Dit proces loopt al twintig jaar! Sinds de Hamelandroute bestaat schraggelden fietsers en wandelaars al door de sloot om de Hamelandroute over te steken. Levensgevaarlijk! Er werden hekken geplaatst, zonder het gewenste resultaat. Nu is eindelijk de provincie overstag, met veel dank aan Gertjan Sikking die veel moeite heeft gedaan om de oversteek mogelijk te maken! We zijn blij dat vanaf volgend jaar in elk geval fietsers en wandelaars veilig op dit punt de Hamelandroute kunnen oversteken!"