Carbidschieten in Lintelo. Foto's Karin Stronks
Carbidschieten in Lintelo. Foto's Karin Stronks

Carbidschieten in Aaltens buitengebied

Een rondje langs de velden met melkbussen

Door Karin Stronks

AALTEN – Het Aaltense buitengebied stond op oudejaarsdag in het teken van het carbidschieten. Bij de gemeente Aalten zijn rond de zestig meldingen binnengekomen van vriendengroepen, hokken, ouders met kinderen en andere gezelschappen die op deze traditionele manier het oude jaar uit wilden knallen.

De oorsprong van het carbidschieten ligt waarschijnlijk bij de Germaanse Joelfeesten, de twaalfdaagse viering rondom de zonnewende, die rond 1000 jaar na Christus voor het eerst werden gehouden. Carbidschieten wordt in Zuid-, Oost en Noord-Nederland veel gedaan op het platteland. Op de bodem in melkbussen wordt carbid en water gedaan. Die melkbus wordt afgesloten door een bal. Door een chemische reactie ontstaat ethyn, dat wordt verhit en met een dreunende knal schiet de bal tientallen meters weg. Rond het carbidschieten heerst veelal een gezellig sfeertje, voorbijgangers komen een kijkje nemen, er worden hapjes en drankjes genuttigd en vuurkorven aangestoken.

Haart
Ook in buurtschap De Haart werd volop carbid geschoten. De dreunende knallen waren tot in de wijde omgeving te horen. Bij jongerencentrum Atlantic is het al jaren een traditie. Jochem Wikkerink één van de organisatoren van carbidschieten op De Haart en zegt:"Het is nog nooit zo warm geweest met carbidschieten. Het ingraven ging dit jaar wel heel gemakkelijk! Gisteren hebben we een paar proefschoten gedaan, de politie kwam een kijkje nemen. Ze wensten ons veel plezier op oudejaarsdag!" Hij zette een verfblikje met brokken carbid in een melkbus en voegde door een buisje het water toe. Even later zijn alle melkbussen geladen en via een bougie op afstand stak hij ze allemaal tegelijk aan. De ballen vlogen met een dreunende knal weg en werden met een quad met aanhangwagentje weer opgehaald.

Klooster
Bij de familie Te Paske stond een partytent met bar en hangtafels, er werden oliebollen en koffie geserveerd. In een weiland vlakbij stond een metalen stellage met zes melkbussen klaar. Jordy te Paske, druk bezig met het vullen van de melkbussen met carbid en water legt uit: "We hebben een tijdlang met de familie elk jaar carbid geschoten, dat hield op een gegeven moment op. Dit jaar hebben we het met onze gemeente De Meiberg georganiseerd." Het was een gezellige boel, kinderen, jongeren en oudere jongeren verzamelden zich rond het carbidschieten in buurtschap 't Klooster.

Barlo
Voor de eerste keer organiseerde het Hok aan de Nijhofsweg carbidschieten. Drie grote melkbussen, één klein rond melkbusje, carbid, flesjes water en een heleboel ballen lagen klaar. De jongeren, allemaal rond de 16, 17 jaar oud, kregen de smaak snel te pakken, met dreunende knallen vlogen de ballen de melkbussen uit die door een paar snelle jongens al rennend weer werden opgehaald. Met het kleine ronde melkbusje lukte het niet altijd om de bal ver weg te laten vliegen, soms landde de bal al na anderhalve meter op de grond onder grote hilariteit van de over het algemeen vrouwelijke toeschouwers…

Dale
Bij buurtschapshuis 't Romienendal werden zeven melkbussen gebruikt voor carbidschieten. Een gezelschap van zo'n dertig man dronk gezellig een biertje terwijl een paar mensen zich bezighielden met het doseren van carbid en water in de melkbussen, ballen werden erop gedrukt en Wim te Kloeze hield de gasbrander onder de bodem van de melkbussen, achter elkaar schoten de ballen eruit met het diepe dreunende geluid.

Lintelo
Een vriendengroep uit Lintelo meldde zich op het laatste moment aan bij de gemeente Aalten om ook te kunnen carbidschieten. Bij de familie Ebbers aan de Tammeldijk stond een zelfgetimmerde houten constructie met vijf melkbussen klaar. Na het prepareren van het carbid en watermengsel drukten een paar jongeren de ballen aan en met een gasbrander werd de bodem van de melkbussen verhit. Achter elkaar schoten de ballen tientallen meters weg, met een Quad raceten twee jongens het weiland in om de ballen op te halen. Aan een picknicktafel zaten een paar toeschouwers gezellig een biertje te nuttigen bij een temperatuur van tien graden…

Carbidschieten in Lintelo.
Carbidschieten in Dale.
Carbidschieten in Barlo.
Carbidschieten in Haart.
Carbidschieten in Klooster.
Carbidschieten in Lintelo.
Er ging heel wat carbid doorheen in het buitengebied van Aalten.