Je kunt zelf eenvoudig resultaat boeken. Foto: PR
Je kunt zelf eenvoudig resultaat boeken. Foto: PR

Bewegen en bewust eten

REGIO - Je kunt nog zoveel diëten proberen, maar afvallen is toch echt een zaak van discipline op de lange termijn. Nadat de eerste kilo's er zijn afgevlogen, wil je namelijk ook dat ze daarna wegblijven.

De grootste fout die mensen maken bij het afvallen, is dat ze een te hoog doel stellen. Maar is het wel verstandig om te veel af te willen vallen als je weet dat je na de dieetperiode de teugels toch weer laat vieren? Kies daarom een streefgewicht dat misschien niet helemaal ideaal is, maar dat je wel kunt handhaven.
Er zijn tal van goede dieetprogramma's beschikbaar. Toch kun je zelf ook eenvoudig resultaat boeken. Ga in ieder geval meer bewegen. Pak de fiets naar het werk in plaats van de auto, wandel eens een rondje en trim bijvoorbeeld een keer in de week. De sportschool is ook een prima middel. Daar lopen docenten rond die speciaal voor jou een fitnessprogramma maken.
Een ander beproefd middel is bewust worden van wat je eet. Probeer de snuisterijen buiten de maaltijd om te verminderen. Dat zijn de dikmakers. Kies voor regel en regelmaat.


Uitgeslapen aan de dag beginnen

REGIO - Een goede nachtrust is belangrijk. Niets is vervelender dan 's morgens niet uitgeslapen uit bed te stappen. Pak daarom voldoende uren slaap!

Aangenomen wordt dat een volwassene gemiddeld een nachtrust van zeven tot negen uur nodig heeft. Dit is echter zeer persoonlijk bepaald. Ieder mens heeft zo zijn eigen slaapritme.

Eén ding kan wel worden vastgesteld: Zowel een lang- als kortslaper kent een even lange diepe slaapperiode.

Het belang van een goede nachtrust staat vast. Veel mensen kampen met slapeloosheid. Een chronisch slaaptekort kan bij jongeren leiden tot leermoeilijkheden en gedragsproblemen. Ouderen presteren minder op hun werk en worden humeurig. Het is dus belangrijk om slaapproblemen niet te negeren.

Hoe ga je om met slapeloosheid? Ga in ieder geval niet te laat naar bed en zorg dat je ontspannen bent. Zo van je PC of televisie het bed in duiken, is geen goed idee. Je hersenen draaien dan nog op volle toeren, waardoor je de slaap niet kunt vatten.

Een goede nachtrust is belangrijk. Foto: PR