De medewerkers zijn trots op de verlening van het keurmerk. Foto: PR
De medewerkers zijn trots op de verlening van het keurmerk. Foto: PR Foto: PR De Ahof

Raad stemt in met omgekeerd inzamelen

Vervolg van de voorpagina

Hij vroeg wethouder Erik Luiten daarom om samen naar een nieuw verdienmodel te zoeken. Johan Pennings (CU) suggereerde een proef met de inzameling van PET-flessen of zwerfafval.
Wethouder Luiten dacht nog niet meteen aan een proef voor de verengingen. "De gemeente heeft geen taak bij het op orde houden van het huishoudboekje van de verengingen. Maar ik ben wel bereid een bijeenkomst te beleggen." De wethouder wil de ex-oud papier inzamelaars in contact brengen met clubs, die op andere manieren extra inkomsten weten te verwerven. "Ik wil meedenken over de inkomstenkant, de verantwoordelijkheid ligt bij de verengingen zelf." Over de nota zelf zei de wethouder dat er bewust voor een combinatie van kader en uitvoering was gekozen. "Over de plek van de centrale afvalcontainers kan nog een open discussie gevoerd worden. Maar de hamvraag nu is of wij gaan kiezen voor het omgekeerd inzamelen. Is dit de manier om aan het werk te gaan om onze ambitieuze doelstellingen te halen?" Dat beaamde de raad uiteindelijk, maar pas nadat de wethouder toegezegd had de raad op de hoogte te houden over de gesprekken met de bewoners over de centrale en groene containers en 'tegen welke punten we aanlopen'. Ook over de voortgang van de gesprekken met het kringloopbedrijf Aktief zal hij de raad informeren.


Keurmerk verlengd van kinderboerderij De Ahof

AALTEN - Sinds 2015 is de kinderboerderij De Ahof een zoönosen verantwoorde kinderboerderij. Dat betekent dat de kinderboerderij in alle opzichten veilig en verantwoord is: voor de dieren, de bezoekers en (vrijwillige) verzorgers. Deze trend wil de kinderboerderij graag voortzetten, en dat is gelukt. Het keurmerk is verlengd.

Elk jaar in januari controleert de dierenarts aan de hand van een checklist of er bij de kinderboerderij gewerkt wordt volgens de normen van het GD (Gezondheidsdienst voor Dieren). Om aan deze normen te voldoen moet de kinderboerderij zich aan veel regels houden met betrekking op hygiëne, veiligheid en dierenwelzijn. In 2014 is gestart om aan al deze normen te voldoen en met succes. En nu is het de kunst om dit keurmerk te behouden voor de komende jaren.

De vrijwilligers van de kinderboerderij zetten zich volledig in voor de dieren en de omgeving. Sinds 2015 werken ook de cliënten van Estinea hier voor een groot deel aan mee. Samen wordt ervoor gezorgd dat de omgeving er netjes bij ligt, de dieren goed worden verzorgd en dat vooral de 'kleine' bezoekers vrij kunnen spelen en ontdekken op de kinderboerderij.

In de lente van 2016 gaat De Ahof door met het sociaal terras op de kinderboerderij. De cliënten van Estinea creëren een mooi terras waar bezoekers onder het genot van een kop koffie, thee of ranja kunnen genieten van de omgeving en de kinderboerderij. Ook wordt voortdurend gekeken hoe de kinderboerderij aantrekkelijker gemaakt kan worden voor de bezoeker. Dit doen we onder andere door alles schoon en hygiënisch te houden, in samenwerking met met Schaersvoorde educatiemateriaal maken en er wordt dit jaar een kruidentuin aangelegd. Zo kunnen de bezoekers genieten van de mooie kinderboerderij in Aalten.

Wie vrijwilliger wil worden of wel eens een leuke activiteit wil organiseren in relatie tot de natuur op de kinderboerderij, is van harte welkom. Men kan zich melden bij Michiel Stronks via m.stronks@figulus-welzijn.nl.


Oplossing zoekplaatje

AALTEN - Het zoekplaatje van 26 januari betrof een mooie opname gemaakt in de het centrum van Aalten. Te zien was de Kerkstraat Aalten vanaf de Markt bezien met onder andere kapsalon Kalf, slagerij O'dolphy en op de hoek opticien Smit. In het andere huis op de hoek met de Hofstraat woonde marechaussee Van Dieren. Daarnaast bakker Te Slaa. Daarachter de voormalige woning van Eduard Driessen, waar later de apotheek zat. Aan de rechterkant zien we een gedeelte van de muur bij de Oude St. Helenakerk in de omgeving van gebouw Elim.

Foto: Collectie Leo van der Linde