Volop taarten in De Ringkamp. Foto: Karin Stronks
Volop taarten in De Ringkamp. Foto: Karin Stronks Foto: Karin Stronks

De Hele Haart Bakt in De Ringkamp

En veel andere activiteiten in De Ringkamp

Door Karin Stronks

HAART – Drie maanden geleden begon Riekie Heersink met 'De Hele Haart Bakt', een nieuwe activiteit in verenigingsgebouw De Ringkamp. Vanaf de eerste middag kwamen enthousiaste dames naar De Ringkamp om gezellig samen iets lekkers te bakken.

'De Hele Haart Bakt' wordt elke 14 dagen op de donderdagmiddag georganiseerd. Riekie legt uit: "Sinds kort zijn we ook begonnen met een groep op de woensdagavond, een keer per maand. Veel werkende wat jongere vrouwen wilden graag ook meedoen maar dan liever 's avonds. Het is hartstikke leuk om met de groepen iets lekkers te bakken, maar het sociale aspect is net zo belangrijk, hebben we gemerkt!"

De Hele Haart Bakt
Riekie kwam op het idee door het tv programma 'Heel Holland Bakt'. Ze mijmert: "Ja, als ik eenmaal een idee heb laat ik het niet meer los! Dus nóg maar eens tv kijken, nadenken, hoe pak ik het aan? Ik heb contact gezocht met Karin Harmsen en tijdens de 'kartrekkersvergadering', de jaarlijkse vergadering met de kartrekkers, vertegenwoordigers van alle activiteiten, hebben we het idee ter sprake gebracht. We besloten om met 'De Hele Haart Bakt' van start te gaan, door flyers en op Facebook hebben we er ruchtbaarheid aan gegeven. In grote lijnen volgen we het tv/programma, alleen het wedstrijdelement is bij ons niet van toepassing!"

Deelnemers betalen € 10,- euro voor een middag of avond bakken. De ingrediënten en benodigdheden zijn aanwezig, Riekie doet de boodschappen.

Riekie: "Appeltaart of cake bakken we niet, ik houd ervan om me 'buiten de gebaande wegen' te begeven zonder ingewikkeld te doen! Terwijl wij bakken wordt er ook gesjoeld. Als de heerlijke bakgeuren zich verspreiden in de zaal, komen de sjoelers vaak een kijkje nemen onder het mom van 'mot der al gepreufd wodden?'"

Activiteiten
In gebouw De Ringkamp is nog meer te beleven. 'De Schoevers' sjoelen op woensdagavond en donderdagmiddag. "Ook hier is het sociale gebeuren heel belangrijk. Naast het sjoelen kunnen mensen een ander spelletje doen of gewoon komen voor de gezelligheid. Bij 'De Schoevers' kunnen wel wat nieuwe leden aanschuiven. Een keer komen kijken en sfeer proeven kan altijd", vertelt voorzitter van De Ringkamp Karin Harmsen.

De Haart heeft een eigen fotoclub. Leden van Het Haarts Foto Collectief ontmoeten elkaar regelmatig, voeren opdrachten uit en bespreken één en ander. Elk jaar wordt een expositie ingericht. In de winterperiode zijn de kaartavonden populair. Het spel twintigen wordt fanatiek gespeeld.

In De Ringkamp is een ruimte ingericht voor de darters. Om de week wordt er gedart, elk jaar wordt een darttoernooi georganiseerd.

De vrijdagavond staat in het teken van linedance, op woensdagochtend zijn vijftigplussers welkom voor 'Beter Bewegen', de harmonicagroep 'Onder de Linde' repeteert elke dinsdag in de kleine zaal.

Karin Harmsen: "Sinds kort zijn op De Haart twee toneelverenigingen samengevoegd. Plato en Ons Genoegen vormen nu toneelvereniging De Haort. Elke maandag wordt er geoefend, de vereniging beschikt over kasten vol met kleding en materiaal! 'De Haort' zorgt regelmatig voor een nieuwe voorstelling!"

De Ringkamp
Verenigingsgebouw De Ringkamp wordt volledig gerund door vrijwilligers. Er is geen commercieel belang, het gebouw wordt niet gebruikt voor feesten en partijen.

Karin Harmsen legt uit: "Alleen verenigingen maken gebruik van onze faciliteiten. We hebben geen beheerder in dienst, verenigingen zorgen samen voor de afwas, het klaarzetten van tafels en stoelen, ze helpen elkaar. Iedereen die in de Ringkamp komt voelt zich enigszins verantwoordelijk voor het reilen en zeilen. Dat werkt hier gewoon heel goed!"