Het wordt een bijzondere reis voor Alfred en Gerdien Lammers, samen met hun kinderen: Nick, Evie, Vera en Boaz.  Foto: Peter Brethouwer
Het wordt een bijzondere reis voor Alfred en Gerdien Lammers, samen met hun kinderen: Nick, Evie, Vera en Boaz.  Foto: Peter Brethouwer Foto: Peter Brethouwer

Aaltens gezin helpt kinderen in Peru via Pan de Vida

AALTEN - Pan de Vida is een organisatie die zich inzet voor de allerarmste kinderen van Peru. Dagelijks wordt, vanuit verschillende sloppenwijken, voor meer dan 2500 kinderen gezorgd. Alfred Lammers is, samen met zijn gezin en Wilkin en Aukje van de Kamp, voor de tweede keer op reis om de vrijwilligers van Pan de Vida een hart onder de riem te steken en te ondersteunen.

Door Peter Brethouwer

In juni 2014 ging Alfred voor het eerst naar Peru. Hij was in een fase van zijn leven gekomen, waarin hij zich steeds meer afvroeg wat hij nou eigenlijk met zijn leven wilde doen. Via de Euregio Christengemeente was hij al betrokken bij het werk van Pan de Vida. Toen hij hoorde dat het kindertehuis in Arequipa, de tweede stad van Peru met meer dan 1 miljoen inwoners, maar niet afgebouwd kon worden, besloot hij om het werk af te maken. Vier weken heeft hij dagelijks gewerkt aan het tehuis en eindelijk was alles klaar.

Meteen nadat hij terug in Nederland was en het kindertehuis geopend werd, werden er heel veel kinderen opgevangen. "Dit project is zo inspirerend en zo mooi, dat ik er graag weer heen wil. Het is voor de vrijwilligers zo bijzonder, dat wij speciaal voor hen komen om ze te bemoedigen en aan te moedigen om door te gaan met dit fantastische werk. Mijn vrouw en kinderen raakten ook enthousiast en wilden het graag met eigen ogen zien. Zij gaan dit keer ook mee." Op de vraag hoe ze dit vinden, reageren zijn kinderen met: "Spannend, maar we hebben er superveel zin!"

Alfred vertelt: "Voor 10 euro krijgt een kind een maand lang dagelijks een ontbijt en drie keer per week een warme maaltijd. Er is één voorwaarde: de kinderen zijn verplicht om naar school te gaan. Alle kinderen worden geholpen, ongeacht hun achtergrond." Maar de hulp van Pan de Vida gaat verder. Kinderen die de mogelijkheden hebben om te studeren, krijgen hiervoor een studiebeurs. Ook bij de lokale overheid valt het werk van Pan de Vida op. De kinderen veranderen zichtbaar door de persoonlijke aandacht die ze krijgen. Er is weer hoop in hun leven gekomen, er zijn mensen die echt om hen geven.

Het ontstaan van Pan de Vida begint bij Carlos, een Peruaans baby'tje, dat te vondeling is gelegd in een bus. Ernstig ondervoed komt hij in het ziekenhuis en na een half jaar komt hij terecht in een tehuis in Huancayo. Na een jaar, in 1986, wordt hij geadopteerd door Wilkin en Aukje van de Kamp. Hij is dan nog geen drie jaar oud. Als Carlos zeventien jaar is, reist hij voor het eerst terug naar Peru en ziet hij zijn land, zijn volk. Hij gaat op zoek naar zijn biologische ouders, maar hij kan ze niet vinden. Geraakt is hij door de kinderen in de sloppenwijken en als hij de schrijnende situatie ziet in het tehuis waar hij zelf gewoond heeft, groeit er het verlangen om voor deze allerarmste kinderen het verschil te maken. Weeskinderen, kinderen die misbruikt en mishandeld zijn. Hij wil ze niet alleen te eten geven, maar bovenal heel veel liefde. Samen met Aukje en Wilkin richt hij Pan de Vida op.

Inmiddels is hij getrouwd en is hij, die zelf geen vader en moeder had, vader van drie kinderen, maar eigenlijk een 'vader' voor al die kinderen die dagelijks geholpen worden. Het werk van Pan de Vida is sinds 2005 uitgegroeid tot een organisatie die dagelijks voor duizenden kinderen van onschatbare waarde is. Dit ontroerende levensverhaal van Carlos wordt verteld in de documentaire: "He knows my name."

De Groen van Prinstererschool, waar de kinderen van Alfred en Gerdien naar toe gaan, besteedt ook aandacht aan Pan de Vida. Kinderen zamelen op allerlei manieren geld in en rondom Pasen wordt een sponsorloop gehouden.

Wie nieuwsgierig is geworden naar Pan de Vida, kan via www.pandevida.nl meer informatie, inspirerende verhalen en indrukwekkende foto's en filmpjes vinden. Tevens is daar de eerdergenoemde documentaire gratis te bestellen, en is er informatie te vinden over de manier waarop Pan de Vida kan worden geholpen.


Renske van Waardenburg bij Cruytvat Cultuur

BREDEVOORT - Cruytvat Cultuur verwelkomt op zaterdag 20 februari Renske Waardenburg in het Literair Café van de Koppelkerk. Tijdens de boekenbeurs, die gelijktijdig in de aangrenzende kerkzaal van de Koppelkerk plaatsvindt, vertelt de oud-inwoonster van Bredevoort Boekenstad wat voor haar de waarde van het boek en van cultuur is.

Wat is de waarde van een boek? Vandaag de dag zijn wij gewend 'waarde' vooral te begrijpen in termen van geld: wat levert het lezen van een boek op? De waarde van kunst en cultuur laat zich echter niet in termen van economisch rendement uitdrukken. Als het economisch perspectief tekortschiet om de waarde van het boek te bepalen, hoe definiëren we dan de waarde van boek en cultuur?

Renske Waardenburg neemt stelling in dit debat en daagt ons uit om met elkaar van gedachten te wisselen over dit thema.
Renske Waardenburg is voormalig Statenlid van de provincie Gelderland en was voorzitter van de commissie Financiën. Zij draagt het boek en de cultuur een warm hart toe en is bij uitstek de vrouw om haar visie uit te spreken tijdens de boekenbeurs van Bredevoorts Boek Belang.

De bijeenkomst begint zaterdag 20 februari om 16.00 uur en de entree kost een vrije gift.