Willie Oort en haar man Kick.
Willie Oort en haar man Kick. Foto: Leo van der Linde

Willie Oort geridderd

Vervolg van de voorpagina

"Ik vond toen en vind nu dat - als je een coalitie wilt wijzigen - dit op een andere manier kan. Ik wil het nog wel krasser zeggen: in een lokale democratie kan dat anders en beter." Willie Oort was blij met de opmerking "dat het anders had gekund". Ze zei ook goed samengewerkt en gelachen te hebben met de burgemeester.

Niet te veel terugkijken
In 2010 keerde Oort terug in de gemeenteraad als fractievoorzitter van de PvdA. Ook in 2014 werd ze dat weer. "Tussendoor ben je nog ernstig ziek geweest", zei de burgemeester. "Het is bewonderenswaardig hoe je daar door heen hebt gevochten met steun van je familie." Berghoef benadrukte dat Oort de koninklijke onderscheiding vooral kreeg voor haar lange politieke carrière in Wisch. Omdat ze inmiddels weer in Silvolde woont had eigenlijk de burgemeester van de Oude IJsselstreek de onderscheiding moeten uitreiken. Maar na overleg met zijn college was afgesproken dat Berghoef het mocht doen. "Willie, het is goed om hier te staan en jullie te zien. Ik ga een wijze raad opvolgen en niet te veel terugkijken. Het is mooi geweest, heel goed geweest. Daar houd ik het op." Daarna spelde hij de onderscheiding op die hoort bij de benoeming tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Opgedragen aan familie
Willie Oort vertelde in haar laatste toespraak voor de Aaltense raad dat het goed voelde om terug te zijn in Silvolde. "Back tot he roots." Ze bedankte naast de burgemeester diverse medewerkers van de gemeente, waaronder de bodes. "Jullie zorgen dat anderen goed hun werk kunnen doen." Ze had tot slot twee tips voor de raad. "Zorg dat ieder besluit mooi is en kwaliteit heeft. Daar zijn de inwoners mee gebaat. En handhaaf en controleer de regels en verordeningen die de raad heeft vastgesteld." Het college moest eveneens scherp gecontroleerd worden. Gebeurt dat alles niet goed, dan verlies je volgens Oort vertrouwen. Ze beloofde de raad te blijven volgen als die in de nieuwe raadszaal live gevolgd kan worden via de computer. "Ik blijf toch met deze gemeente verbonden, onder andere vanwege een dierbaar gezinnetje in IJzerlo." Haar onderscheiding, die ze 'best mooi' vond, splitste ze daarna denkbeeldig op in tien even belangrijke stukjes. Ze werden opgedragen aan haar kinderen en kleinkinderen. "Jullie zijn mijn ridders. Ik ben trots dat jullie er zijn."


Steun voor kandidatuur Special Olympics Achterhoek

REGIO - Like de Facebook-pagina van de Special Olympics Achterhoek om als regio de draagkracht voor het evenement (Special Olympics 2018 in Nederland) te tonen. De Achterhoekse organisatie die de editie van 2018 van deze 'speciale Spelen' voor sporters met een verstandelijke beperking naar deze streek wil halen, hoopt op brede steun. 2.000 sporters en hun 1.000 begeleiders zullen naar verwachting hun opwachting maken. Clémence Ross overhandigde het bidbook overhandigde: Achttien sporten op diverse Achterhoekse sportaccommodaties. Ook mensen als Guus Hiddink, Klaas-Jan Huntelaar en Bennie Jolink steunen de Achterhoekse kandidatuur. De enige tegenkandidaat is overigens Den Haag. Begin juli dit jaar wordt bekend of het Den Haag of de Achterhoek wordt.


www.specialolym-picsachterhoek2018.nl

https://www.facebook-.com/Special-Olympics-Achterhoek-2018

Twitter: @NSO2018