'Nieuwbouw betaald met loon bloemenvouwers'

Actievoerders onthullen sponsorbord bij gemeentehuis

Door Bernhard Harfsterkamp

AALTEN – De mensen die met behoud van uitkering bloemen hebben gevouwen in een hal in Dinxperlo zijn op donderdagmorgen gestart met de acties, die ervoor moeten zorgen dat ze alsnog fatsoenlijk betaald worden voor het werk dat ze soms jarenlang hebben gedaan. Ze eisen dat de gemeente Aalten met terugwerkende kracht minimumloon betaalt voor hun werk.

De 'bloemenvouwers' hebben uitgerekend dat de gemeente 2,4 miljoen euro heeft bespaard door dit niet te doen. Dat geld, zeggen zij, wordt nu gebruikt voor de verbouwing en nieuwbouw van het gemeentehuis. Daarom beschouwen zij zich als hoofdsponsor van het project.

Op het bord waarop alle aannemers en onderaannemers staan, staat nu ook 'Mogelijk gemaakt door de bloemenvouwers van het ISWI'.
Omstreden vorm
Het Intergemeentelijke Samenwerkingsverband Werk en Inkomen (ISWI) was tot 1 januari de gezamenlijke sociale dienst van de gemeenten Aalten en Oude IJsselstreek. In een hal in Dinxperlo vouwden mensen met een uitkering bloemen om werkervaring op te doen. Dit zou het vinden van een betaalde baan vergemakkelijken. De omstandigheden waaronder dit werk verricht moest worden waren slecht en het werk was geestdodend. "Dit werk gaf geen enkel perspectief op een baan", zeggen de actievoerders.

Kritiek hierop werd terzijde geschoven en meedoen aan acties om hierin verandering te brengen leidden zelfs tot kortingen op de uitkering. Die acties hadden echter wel succes, want de gemeentes

erkenden dat een werkloze niet langer dan een half jaar werkervaring mag opdoen met bloemenvouwen.

Eerst nog lief en aardig
Geen overeenstemming werd bereikt over de compensatie voor het jarenlang bloemen vouwen. De gemeentes wilden de bloemenvouwers ieder slechts een bedrag geven van duizend euro, dat gebruikt kan worden voor re-integratie. Daarom is de gemeente Aalten onlangs een ultimatum gesteld: alsnog loon betalen of er komen acties. De gemeente heeft echter laten weten bij de compensatie van duizend euro te willen blijven. Daarom zal er vanaf nu actie worden gevoerd. De onthulling van het 'sponsorbord' was de eerste actie. Gerd de Ley van de FNV, die de actievoerders ondersteunt, kondigde aan dat de acties geleidelijk aan harder zullen worden. "Vandaag zijn we nog lief en aardig, maar dat blijft niet zo", zei De Ley. Intussen wordt ook een rechtszaak tegen de gemeente over het alsnog betalen van loon voorbereid.

Burgemeesters
Een gesprek dat op het laatste moment met wethouder Henk Wiltink was gevoerd, was zeer onbevredigend. "Een goed gesprek was niet mogelijk", zei De Ley, "Wij voelden ons afgescheept."
Volgens een woordvoerder van de gemeente waren de actievoerders echter aan het verkeerde adres. "De gemeente is rechtstreeks geen partij. Het is een zaak van de ISWI in liquidatie."


Vervolg op pagina 3